Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2019

Τι λένε τα ημερομήνια για φέτος το Χειμώνα 2012-2013

Ο καιρός για ένα έτος με την πρακτική μέθοδο πρόβλεψης

ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ 2012

Σεπτέμβρης (αφορά το διάστημα 14/9 – 30/09/2012)

 Με καλοκαιρία ξεκινά η περίοδος αυτή, αλλά περί τις 20-21 του Σεπτέμβρη αναμένονται βροχές, αστάθεια και πτώση της θερμοκρασίας . Γρήγορη βελτίωση πάλι και άνοδος της θερμοκρασίας τις επόμενες μέρες.

Περίοδος αρκετά μεγάλης αστάθειας με βροχές , καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας ξεκινά από τις 27 /9 και για όλο το διάστημα μέχρι να τελειώσει ο μήνας αυτός , με τις πρώτες αξιόλογες βροχές του Φθινοπώρου να κάνουν εμφανή τη παρουσία τους.

Ο Οκτώβρης ξεκινά με παρόμοιες καιρικές συνθήκες και μάλιστα το διάστημα 2-4/10 ο καιρός φαίνεται να αγριεύει ακόμη περισσότερο με νέα πτώση της θερμοκρασίας και αρκετές βροχές.

Από τις 5-6 /10 ο καιρός αρχίζει να βελτιώνεται και έτσι για αρκετά μεγάλο διάστημα θα κυλήσει με καλές γενικά καιρικές συνθήκες .

Στις 17-18/10 αναμένονται βροχές και έντονα, κατά τόπους, φαινόμενα μικρής όμως διάρκειας.

Ακολουθεί βελτίωση του καιρού με άνοδο της θερμοκρασίας.

Από τις 22 του μήνα έως και το τέλος του, αρχίζει περίοδος αστάθειας με πολλές εναλλαγές του καιρού, κατά διαστήματα βροχές και καταιγίδες, αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα βελτίωσης του καιρού.

Προς το τέλος του μήνα, μάλιστα δεν αποκλείεται να έχουμε μία απότομη πτώση της θερμοκρασίας και έτσι ο μήνας να τελειώσει με χειμερινή διάθεση.

Ο Νοέμβρης ξεκινά με κακοκαιρία. Βροχές και καταιγίδες αναμένονται, κατά τόπους έντονες για το πρώτο διήμερο του μήνα, χωρίς να αποκλείονται και τα πρώτα χιόνια στις κορυφές των βουνών.

Στη συνέχεια και μετά τις 3 του μήνα, μια αρκετά μεγάλη περίοδος καλοκαιρίας φαίνεται να ξεκινά( άνοδος της θερμοκρασίας) χωρίς κάτι το αξιόλογο και απ ότι φαίνεται σ αυτό το μοτίβο θα κυλήσει ο καιρός μέχρι να φθάσουμε στις αρχές του τρίτου δεκαημέρου.

Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα καιρικά, με απότομη αλλαγή του καιρού, πολλές βροχές, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας για το διάστημα 22-25/11 και με τα χιόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στα ορεινά και όχι μόνο …ακολουθεί μικρή βελτίωση και ξανά νέα μεταβολή με βροχές, αυτή τη φορά για το διάστημα από τις 28 του μήνα έως και το τέλος του.

ΧΕΙΜΩΝΑΣ 2012-2013 

Ο Δεκέμβρης ξεκινά με βροχερό κατά διαστήματα καιρό, γρήγορα όμως από τις 3-4 του μήνα ο καιρός βελτιώνεται και έτσι θα κυλήσει σχεδόν μέχρι να κλείσει το πρώτο του δεκαήμερο, χωρίς κάτι το αξιόλογο.

Μεταβολή αναμένεται στις αρχές του δεύτερου δεκαημέρου, με κακοκαιρία με βροχές και χιόνια το διάστημα 12-13/12.

Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από14 έως19/12.

Κακοκαιρία αναμένεται στις 20 του Δεκέμβρη, με βροχές και χιόνια στα ορεινά και κορύφωση αυτής περί τις 22-23 του μήνα, όπου τα χιόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους και σε πιο χαμηλά υψόμετρα.

Εν συνεχεία, αναμένεται σχετική βελτίωση του καιρού, χωρίς όμως να απουσιάζουν διαστήματα βροχών.

Νέα επιδείνωση του καιρού θα σημειωθεί παραμονές του νέου έτους 30-31/12, με πτώση της θερμοκρασίας και τα χιόνια να ξανακάνουν την εμφάνισή τους ακόμη και σε ημιορεινές περιοχής της ανατολικής χώρας .

Ο Ιανουάριος ξεκινά με τον ίδιο χειμωνιάτικο καιρό και πολλές εναλλαγές αναμένονται τις αμέσως επόμενες μέρες, με συχνές βροχές και καταιγίδες, αλλά και ενδιάμεσα διαστήματα με βελτίωση.

Πιο έντονα φαινόμενα θα έχουμε από τις 5 του μήνα μέχρι και τις 9, με θυελλώδεις ανέμους (υπάρχει δε πιθανότητα για χιονιά αυτό το διάστημα αν υπερισχύσει βόρειο ρεύμα στη περιοχή, αλλιώς έντονες βροχοπτώσεις κατά διαστήματα) .

Βελτίωση εν συνεχεία του καιρού και μέχρι τις 13 του μήνα δε φαίνεται κάτι το αξιόλογο. Για το διάστημα που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες 14/1 – 21/1/2013 δεν έχει γίνει παρατήρηση.

Από τις 23 του μήνα, αναμένεται σημαντική επιδείνωση του καιρού στη περιοχή, με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και διαδοχικές κακοκαιρίες.

Κορύφωση των φαινομένων θα έχουμε το διάστημα από 27-31/1, με τα χιόνια να φθάνουν σε πεδινές παραθαλάσσιες περιοχές, έχοντας μάλιστα μεγάλη διάρκεια και ένταση.

Ο Φεβρουάριος ξεκινά με ύφεση των φαινομένων. Πιθανότητα για υποτροπή και πάλι του καιρού, με τοπικές χιονοπτώσεις 4 με 6 του μήνα. Βελτίωση εν συνεχεία και μέχρι τις 11 του μήνα δεν φαίνεται κάτι το αξιόλογο.

Ακολουθεί διάστημα μη παρατήρησης που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 12 έως 18 του μήνα.

Βροχερός θα είναι κατά διαστήματα ο καιρός, το διήμερο 19-20 /2.

Αμέσως μετά μεγάλη κακοκαιρία (χιονιάς) αναμένεται να ενσκήψει στη περιοχή. Έτσι, από τις 21 του μήνα, σταδιακά ο καιρός αρχίζει να βαραίνει σημαντικά.

Tο τριήμερο 24-25-26 /2, χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνιση τους μέχρι και τα παραθαλάσσια τμήματα της ανατολικής Στερεάς, με πιθανότητα μάλιστα να έχουν ιδιαίτερη σφοδρότητα. Και για τις υπόλοιπες όμως μέρες του μήνα, χειμωνιάτικος θα παραμείνει καιρός, με τα ίδια φαινόμενα κατά διαστήματα, καθώς και μεγάλες παγωνιές.

ΑΝΟΙΞΗ 2013

Ο Μάρτης ξεκινά και αυτός με χειμωνιάτικο καιρό και σε συνέχεια των προηγούμενων κακοκαιριών, με κρύα και παγερούς βοριάδες.

Βελτίωση του καιρού αναμένεται περί τις 5 και μέχρι τις 10 του μήνα . Κρύο, βροχές και χιόνια στα ψηλότερα θα έχουμε πάλι το διάστημα 11-13 /3.

Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες 14 – 19/3.

Βροχερός καιρός 21-22/3 .

Επιδείνωση του καιρού με κρύα και αρκετά φαινόμενα, το διάστημα από τις 24 έως και το τέλος του μήνα. Υπάρχει δε περίπτωση, παρά το προχωρημένο της εποχής, ο καιρός να μας εκπλήξει με την χειμερινή διάθεση του.

Το διάστημα 28-30/3 αυξημένη πιθανότητα για χιονιά μέχρι και τα πεδινά.

Ο Απρίλιος φαίνεται να είναι πολύ βροχερός, κατά περιόδους. Αρκετές βροχές και κρύα το πρώτο πενθήμερο του μήνα. Ακολουθεί βελτίωση του καιρού μέχρι τις 10/4 περίπου.

Επιδείνωση εν συνεχεία του καιρού κι έτσι από τις 11-13/4 αναμένονται βροχές καταιγίδες.

Ακολουθεί διάστημα μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 14-20 του μήνα.

Το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου πολλά νερά, κατά περιόδους . Συνεχείς οι κακοκαιρίες το διάστημα αυτό, με έντονες καταιγίδες και χαμηλές πολύ, για την εποχή, θερμοκρασίες. Καθόλου απίθανο για χιόνια στα ορεινά.

Ο Μάιος ξεκινά με απότομη βελτίωση του καιρού και μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας . Πάνω από τα κανονικά για την εποχή θα κινηθεί θερμοκρασιακά το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα. Αναμένεται δηλαδή σχεδόν καλοκαιρινός ο καιρός, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλλαγή με πτώση της θερμοκρασίας και βροχές κατά περιόδους, θα έχουμε το διάστημα 21-25/5. Καλός και πάλι για το υπόλοιπο του μήνα, με ενισχυμένους όμως ανέμους.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2013

Ιούνιος. Καλοκαιρία με ενισχυμένο αρκετά το μελτέμι τις πρώτες μέρες του μήνα. Πιθανότητα για πρώιμο σχετικά καύσωνα στο διάστημα 8-13/6.

Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης του καιρού, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 14-22/6.

Ζεστή αρκετά και η τελευταία βδομάδα του μήνα.

Ιούλιος. Αίθριος και αρκετά ζεστός, καθ όλη σχεδόν τη διάρκεια του πρώτου δεκαημέρου.

Ακολουθεί περίοδος μη παρατήρησης, που αντιστοιχεί στις ημερομηνίες από 11-19/7.

Χωρίς κάτι το αξιόλογο και το τρίτο δεκαήμερο του μήνα αυτού, με αυξημένη πιθανότητα για ζέστες.

Αύγουστος. Με υψηλές θερμοκρασίες ξεκινά ο τελευταίος μήνα του καλοκαιριού, αμέσως μετά όμως τα μέσα του μήνα ο καιρός αρχίζει να γίνεται αρκετά άστατος, με συχνές καλοκαιρινές μπόρες, ειδικά το διάστημα 17-22/8 . Δροσερός και με αρκετά ενισχυμένο μελτέμι για το υπόλοιπο του μήνα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Η παρατήρηση των σημαδιών του καιρού έγινε το διάστημα 14-25/8/2012, από τα Νέα Στύρα Ευβοίας και η πρόβλεψη του καιρού αφορά τις εξής περιοχές : Ανατολική Στερεά, Βορειοανατολική Πελοπόννησο, Αττική, Εύβοια, Σποράδες, Βόρειες Κυκλάδες. Να τονίσουμε ότι η παρατήρηση των Μερομηνίων, που είναι η πρακτική μέθοδος πρόγνωσης του καιρού και πραγματοποιείται από ανθρώπους της υπαίθρου εδώ και χιλιάδες χρόνια, έχει ως πρωταρχικό σκοπό να δώσει την γενική τάση του καιρού που θα επικρατήσει για το χρονικό διάστημα που ξεκινάει από την παρατήρηση των φαινομένων και ολοκληρώνεται σε 12 μήνες. Σε ό,τι αφορά τη παρούσα προσπάθεια, να τονίσω για άλλη μία φορά ότι το όλο εγχείρημα είναι καθαρά ερασιτεχνικό, που γίνεται όμως με μεγάλο μεράκι εδώ και αρκετά χρόνια . Να ευχαριστήσω όλους τους φίλους που συμπαραστέκονται και προτρέπουν κάθε χρόνο προς την όλο και μεγαλύτερη προσπάθειά μου για πιο συγκεκριμένη αποτύπωση των σημαδιών σε ακριβείς ημερομηνίες. Έτσι έγινε και φέτος, με όλο το ρίσκο για αστοχίες που ελλοχεύει αυτός ο τρόπος, μιας και, όπως έχουμε ξανά αναφέρει, τα Mερομήνια δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή μέθοδο πρόβλεψης καιρικών συνθηκών και πόσο μάλιστα να υπoκαταστήσουν τις επιστημονικές προγνώσεις του καιρού.

Παρατηρητής : Τσούλης Δημήτρης

ΠΗΓΗ : meteo-news.gr via karystiapress.gr

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Τακτική αναδίπλωση ή ειλικρινής μεταμέλεια από τον Θοδωρή Σολδάτο που δηλώνει επιφυλακτικός για τον Προϋπολογισμό;

Προασπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις μετά την θύελλα  αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία της Λευκάδας που βυθίζεται στην ύφεση και την […]

Υπέρ ή κατά της Ελλάδας;

Μαυροζαχαράκης Μανόλης Κοινωνιολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας Για άλλη μια φορά παρατηρείται μια παραποίηση εκ μέρους των ελληνικών ΜΜΕ, ειδικότερα  όσων […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *