Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Μαΐου 2020

Εξήγηση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης

 

Η Heidi είναι ιδιοκτήτης ενός μπαρ στο Ντιτρόιτ. Συνειδητοποιεί ότι το σύνολο σχεδόν των πελατών της είναι άνεργοι αλκοολικοί και, ως εκ τούτου, δεν μπορεί πλέον να αντέξει οικονομικά να πατρονάρει μπαρ της. Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, έρχεται με ένα νέο σχέδιο μάρκετινγκ που επιτρέπει στους πελάτες να πιουν τώρα, αλλά να πληρώσoυν αργότερα.

Η Heidi παρακολουθεί τα ποτά που καταναλώνονται σε ένα καθολικό πανηγύρι   οινοποσίας (ως αποτέλεσμα  της  χορήγησης  δανείων των πελατών). Λόγος γίνεται γύρω από την στρατηγική  μάρκετινγκ  της Heidi “ποτό τώρα, πλήρωσε αργότερα”  και, ως εκ τούτου, όλο και περισσότεροι πελάτες προσανατολίζονται  στη γραμμή της Heidi. Σύντομα έχει το μεγαλύτερο όγκο πωλήσεων για κάθε γραμμή στο Ντιτρόιτ.

Παρέχοντας στους πελάτες την ελευθερία της από άμεσες απαιτήσεις πληρωμής, η  Heidi δεν προβάλλει  καμία αντίσταση όταν, σε τακτά χρονικά διαστήματα, που αυξάνει σημαντικά τις τιμές της για το κρασί και τη μπύρα, πετυχαίνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση ποτών. Κατά συνέπεια, ο συνολικός  όγκος των πωλήσεων της Heidi αυξανεται  μαζικά.

Μια νεαρή και δυναμική αντιπρόεδρος στην τοπική τράπεζα αναγνωρίζει ότι αυτά τα χρέη των πελατών αποτελούν πολύτιμες εγγυήσεις μελλοντικών στοιχείων του ενεργητικού για να περιοριστεί η αύξηση δανεισμού της Heidi. Αυτή δεν βλέπει κανένα λόγο για οποιαδήποτε αδικαιολόγητη ανησυχία, δεδομένου ότι έχει τα χρέη των αλκοολικών ανέργων ως ασφάλεια.

Στην εταιρική έδρα της τράπεζας, οι έμποροι ειδικός αριθμός αυτός ένας τρόπος για να κάνουν τις τεράστιες προμήθειες, και να μετατρέψει αυτά τα δάνεια των πελατών σε DRINKBONDS. Τα χρεόγραφα αυτά, στη συνέχεια, ομαδοποιούνται και αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις διεθνείς αγορές κινητών αξιών.

Αφελής επενδυτές δεν κατανοούν πραγματικά ότι οι τίτλοι που πωλούνται σε αυτά ως ΑΑΑ εξασφαλισμένα ομόλογα είναι πραγματικά χρέη των ανέργων αλκοολικών. Παρ ‘όλα αυτά, οι τιμές ομολόγων συνεχώς ανεβαίνουν, και οι κινητές αξίες γίνονται σύντομα τα στοιχεία πιο hot-πώλησης για ορισμένες από τις κορυφαίες χρηματιστηριακές εταιρίες της χώρας.

Μια μέρα, έστω και αν η τιμές των ομολόγων εξακολουθούν να αναρριχωνται, ένας διαχειριστής κινδύνου στην αρχική τοπική τράπεζα αποφασίζει ότι έχει έρθει η στιγμή να απαιτήσει την καταβολή των χρεών που πραγματοποιήθηκαν από τους πότες στο μπαρ της Heidi. Έχει ενημερωθεί η Heidi.

 Η Heidi απαιτεί τότε  την καταβολή   του  αντιτίμου από  τα οινοπνευματώδη που  κατανάλωσαν  οι πελάτες της, αλλά είναι άνεργοι αλκοολικοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη της κατανάλωσης. Δεδομένου ότι η Heidi δεν μπορεί να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της, αυτή είναι αναγκασμένη να κηρύξει πτώχευση. Το μπαρ κλείνει κατα το άρθρο 11, της Heidi εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους.

Μίας ημέρας, DRINKBOND πτώση των τιμών κατά 90%. Η κατέρρευση της αξίας του ενεργητικού ομολόγων καταστρέφει την  ρευστότητα της τράπεζας και την αποτρέπει από την έκδοση νέων δανείων, με αποτέλεσμα τη δέσμευση πιστώσεων και την οικονομική δραστηριότητα στην κοινότητα. Οι προμηθευτές του μπαρ της Heidi είχαν χορηγήσει γενναιόδωρες παρατάσεις πληρωμών της και είχαν επενδύσει τα συνταξιοδοτικά ταμεία των επιχειρήσεών τους σε αυτούς τους τίτλους DRINKBOND. Διαπιστώνουν ότι είναι τώρα αντιμέτωποι με  το  να χρειάζεται να διαγράψουν  κακό χρέος της και με το να χάσουν άνω του 90% της εικαζόμενης αξία των ομολόγων. προμηθευτή οίνου Her ισχυρίζεται επίσης πτώχευση, το κλείσιμο των θυρών για μια οικογενειακή επιχείρηση που είχε καταστεί  επί τρεις γενιές, προμηθευτής μπίρας της εξαγοράζεται από έναν ανταγωνιστή, ο οποίος κλείνει αμέσως την τοπική μονάδα και θέτει εκτός 150 εργαζομένους.

Ευτυχώς όμως, η τράπεζα, οι μεσιτικές εταιρείες και τα αντίστοιχα στελέχη τους, εξασφαλίζονται και δασώνονται από πολλών εκατομμυρίων δολαρίων  ζημιά  με συνημμένη έγχυση μετρητών από τους φίλους τους στην κυβέρνηση. Τα κεφάλαια που απαιτούνται για το πακέτο διάσωσης που λαμβάνεται με νέους φόρους που επιβάλλονται στους μισθωτούς, της μεσαίας τάξης, τους μη πότες που δεν έχουν  πάει  ποτέ στο μπαρ της Heidi.

Τώρα, καταλαβαίνετε;

Oscar  Tymon

O  Oscar  Tymon   είναι   ιδιοκτήτης της  βίλλας   « Ακροθέα» στο Μεγανήσι   στην  περιοχή  «γρίλια», έχει  σπουδάσει  οικονομικά  και  δραστηριοποιείται  στον τομέα  real estate στην  Ελλάδα .Ελεύθερη μετάφραση  του πρωτοτύπου  έκανε  ο  Γιώργος  Γαβρίλης.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *