Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουνίου 2025

– “Ζει ο μπάρμπας στη Κορώνη;” – “Ζει και βασιλεύει”. “Διακομματικό πάρτι” διορισμών ημετέρων στη Βουλή

Μάλλον τίποτε άλλο δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα αυτό που διαβάζουμε σήμερα στο διαδίκτυο σε έγκριτες και έγκυρες ενημερωτικές ιστοσελίδες για το “πάρτυ” διορισμών ημετέρων (φίλοι, σόι, συγγενείς κ.τ.τ., δείτε π.χ. εδώ)  από πρώην βουλευτές, δηλαδή αποτυχόντες, μη εκλεγέντες, εκτός από τη στιχομυθία του λαϊκού παραμυθιού  “Ο Μέγας Αλέξανδρος και η αδελφή του η Γοργόνα“, με μια μικρή παραλλαγή στην ερώτηση της Γοργόνας που “Aλίμονο στον καραβοκύρη, στον ναύκληρο, στους ναύτες, άμα πει κανείς που απέθανε ο βασιλιάς Αλέξανδρος“.

– Ζει ο μπάρμπας στη Κορώνη;

– Ζει και βασιλεύει …

Βέβαια, τους δίνει το δικαίωμα αυτό ο νόμος και δικαιολογημένα κάποιος να θέλει να επιλέγει πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Είναι όμως έτσι; Ας μην ανατρέξουμε στην ιστορία, ας μην περιοδολογήσουμε το φαινόμενο αυτό που κατά πως δείχνουν τα πράματα οι  λέξεις “διορισμός”, “ρουσφέτι” και “μπάρμπας στη Κορώνη” θα γίνουν αν όχι γερμανικές όπως το “φακελάκι” μάλλον διεθνείς.

Φαίνεται, τελικά, πως η μεγαλύτερη ελληνική ατάκα παρά την όποια επίκληση της ισοπολιτείας και της ισονομίας (κατ’ επίφασιν), “Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό” εξακολουθεί να μας διδάσκει ότι, διαχρονικά κάποιοι πολίτες είναι …πιο ίσοι από τους άλλους.

Διαβάστε και εδώ.

Και αφού έχει τελεσθεί ότι ήταν να τελεσθεί, αφού έγινε ο σάλος που λειτουργεί ως από μηχανής θεός για τα αυτονόητα (μην πω προβοκατόρικα και προπαγανδιστικά υπέρ του πρωθυπουργικού image), ακολουθεί η τραγική και ειρωνική “κάθαρσις” της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας:

Ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, έδωσε εντολή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, ώστε να αναληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά στο καθεστώς προσλήψεων μετακλητών δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα, πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι η θεσμοθέτηση απαγόρευσης προσλήψεων συζύγων και συγγενών μέχρι και δευτέρου βαθμού, για το σύνολο των κρατικών λειτουργών που δύνανται να προσλαμβάνουν μετακλητούς δημοσίους υπαλλήλους“. [ΠΗΓΗ]

Ποιος γελάει καλύτερα; “Ο τελευταίος, … που έκλεισε την πόρτα”, εφόσον η απόφαση δεν αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ, γιατί δεν αφορά π.χ. καταβληθέντα εφάπαξ, συντάξεις, εισφορές πολιτών που κλήθηκαν στο όνομα της οικονομικής εξυγίανσης και της διάσωσης της χώρας να καταβάλουν αναδρομικά εισφορές.

Και …λίγη επιμόρφωση για το πως βγήκε η πασίγνωστη φράση*

Η πασίγνωστη φράση «Έχει μπάρμπα στην Κορώνη», που έως και σήμερα χρησιμοποιείται συχνά-πυκνά έχει τις ρίζες στην ιστορία.

«Α, αυτός; Έχει μπάρμπα στην Κορώνη», δηλώνοντας έτσι ότι κάποιος έχει προνόμια και περίεργη προτεραιότητα ως προς κάποιες δημόσιες Θέσεις ή παροχές κ.λπ., ότι έχει δηλαδή κάποιο «μέσο» ή «Για να διορισθείς πρέπει να έχεις μπάρμπα στην Κορώνη».

Οι εκδοχές για το πώς βγήκε το γνωμικό είναι σήμερα πολλές.

  1. Μία από αυτές αναφέρει ότι ο Τούρκος διοικητής δεν δεχόταν να μιλήσει σε κανέναν Ρωμιό αν δεν ήταν γνωστός κάποιου Κορωναίου εμπίστού του. Έτσι, για Θέματα οικονομικά ή φορολογίας, όποιος Έλληνας παρουσιαζόταν μπροστά στον Τούρκο διοικητή συστηνόταν ως συγγενής γνωστών Κορωναίων.
  2. Επίσης, μία παραπλήσια εκδοχή αναφέρει ότι ένας από τους πασάδες της Τριπολιτσάς ήταν ανιψιός του μπέη της Κορώνης. Ετσι, διάφορες υποθέσεις Κορωναίων πον έφθαναν στον πασά τακτοποιούνταν αμέσως όταν πήγαιναν συστατικά γράμματα από τον ανιψιό του.
  3. Επίσης, λέγεται ότι ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης είχε βοηθήσει κάποτε τον μπέη της Κορώνης εναντίον μπερμπερίνων πειρατών. ‘Έτσι, όταν ο τελευταίος έγινε Μέγας Βεζίρης της Κωνσταντινούπολης ανακήρυξε τον Πετρόμπεη ως «Πρώτο του Μοριά». Από τότε λεγόταν ότι ο Πετρόμπεης έγινε “πρώτος” από τον μπάρμπα της Κορώνης.
  4. Τέλος, λέγεται ότι όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κουμουνδούρος με υπουργό τον Κορωναίο γέροντα Δαρειώτη έγιναν πολλοί περίεργοι διορισμοί. Ο τελευταίος σε διάφορες διοικητικές Θέσεις διόριζε συντοπίτες του, με κάθε άλλο παρά αξιοκρατικό τρόπο.

* ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΜΑΡΤΖΗΣ,  “Κάστρα και θρύλοι στην Ελλάδα”. Αρχέτυπο (2008 :171)

Το άρθρο μας το έστειλε ο Απ. Γατής

 

Σύντομος σύνδεσμος άρθρου: https://meganisinews.eu/post/2udr
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights