Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΟ: Συνάντηση Γιούνγκερ – Σαμαρά. Τι είπαν. «Μαστίγιο και καρότο» από τον Γιούνγκερ. Τρομερή διπλωματική γλώσσα από τον έμπειρο πολιτικό. “Εξαφανισμένη” η επαναδιαπραγμάτευση

Τηρήστε το Μνημόνιο και εφόσον αξιολογηθείτε θετικά από την Τρόικα θα πάρετε την επομένη δόση ήταν σε γενικές γραμμές το ρεζουμέ των δηλώσεων του Προέδρου του Eurogroup κ. Γιούνγκερ αλλά και των δηλώσεων του κ. Σαμαρά στην πριν από λίγο κοινή συνέντευξή τους. Η λέξη «επαναδιαπραγμάτευση» δεν ειπώθηκε, δεν αναφέρθηκε, ούτε καν υπονοήθηκε.

Ειδικότερα:

Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μίλησε για τις μέχρι τώρα ενέργειες της τρικομματικής κυβέρνησης αναφερόμενος ιδιαίτερα

(α) στη διεύρυνση των αποκρατικοποιήσεων,

(β) στην επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών,

(γ) στα μέτρα των 11,5 + δις και

(δ) στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της ασφάλειας των πολιτών σε σχέση με το θέμα της βίας και της εγκληματικότητας των λαθρομεταναστών.

Επίσης, τόνισε την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους για να βγει η χώρα από την κρίση, να οδηγηθεί στην ανάπτυξη, να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να ανακτήσει την αξιοπιστία της, παραμένοντας στην Ευρώπη και στο Ευρώ. Όσοι δε, πρόσθεσε, επενδύουν στην έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το Ευρώ, υπονομεύουν τις προσπάθειες της χώρας και τις θυσίες του ελληνικού λαού. «Θα διαψευστούν, θα τους διαψεύσουμε με έργα, όχι με λόγια», κατέληξε. Τι ήθελε να πει με όλα τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να αποκωδικοποιηθούν…

Ο κ. Γιούνγκερ, αφού επεσήμανε ότι ήρθε στην Ελλάδα ως πραγματικός φίλος («Αγαπάω αυτή τη χώρα, βρίσκεται μέσα στην καρδιά μου», «Έρχομαι ως φίλος και το’ χω αποδείξει κατ’ επανάληψη») και αφού εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στην ολοκλήρωση της Ε.Ε. και τη δημιουργία της ταυτότητάς της, έστειλε το μήνυμα, με «μαστίγιο και καρότο»:

Ο πρόεδρος του Eurogroup επεσήμανε το γεγονός ότι η χώρα μας αντιμετωπίσει κρίση αξιοπιστίας και έθεσε τις προτεραιότητες που θα πρέπει να αναλάβει η τρικομματική κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα, προαναγγέλλοντας με αυτό τον τρόπο την «Δαμόκλειο σπάθη» που ακούει στο όνομα «Τρόικα»:

–          Εξυγίανση του δημόσιου τομέα με την άσκηση σθεναρής πολιτικής που είναι και προϋπόθεση για την

–          Ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, προκειμένου να καταβληθεί η 2η δόση.

–          Σε ό,τι αφορά την προσαρμογή του προγράμματος, αυτό, τόνισε (αφήνοντας κάποιο μικρό παράθυρο), προϋποθέτει τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων της Τρόικας, τη θετική της αξιολόγηση. «Τα μέτρα πρέπει να είναι αξιόπιστα, επαληθεύσιμα και όσο ισχυρά γίνεται» προειδοποίησε στην ουσία ο κ. Γιούνγκερ, σε μια άπταιστη διπλωματική γλώσσα προς τον φίλο του, όπως στην αρχή του λόγου του χαρακτήρισε, κ. Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Γιούνγκερ έδειξε να κατανοεί ότι δεν είναι δυνατόν οι χαμηλόμισθοι να πλήττονται συνεχώς από τα μέτρα και γι΄ αυτό το λόγο θα πρέπει στην προσπάθεια αυτή να συμμετέχουν και άλλες ομάδες, να διευρυνθεί δηλ. η βάση, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση στην πολιτική που επιβάλλεται στην Ελλάδα και εκτελεί η κυβέρνησή της, εμμένοντας δε στην ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και η απελευθέρωσή της, υποδεικνύοντας ακόμα μια φορά στην κυβέρνηση (στην ουσία απηύθυνε προειδοποίηση) την ανάγκη να ληφθούν από την πλευρά της εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των παραπάνω «παρά τα λόμπι που αντιστέκονται σε αυτές τις προσπάθειες», δείχνοντας σαφώς και προς την κατεύθυνση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο κ. Γιούνγκερ επέμεινε πάρα πολύ στις ιδιωτικοποιήσεις (αναφέρθηκε σχεδόν τρεις με τέσσερις φορές σε αυτές δίνοντας και το πλήρες στίγμα της πολιτικής στοχοθεσίας) προειδοποιώντας παράλληλα όσους εκτός Ελλάδας και δη μέσα στην Ε.Ε. κάνουν λόγο για έξοδο της χώρας από την Ευρώπη και το Ευρώ (το προεκλογικό μότο της συγκυβέρνησης επανεισέρχεται δια στόματος Eurogroup ελέω αποκρατικοποιήσεων…) παρέχουν χείριστη υπηρεσία στην ίδια την Ε.Ε., τονίζοντας ο ίδιος ότι είναι αντίθετος σε μια τέτοια προοπτική.

Στο τέλος υπέδειξε ως έμπειρος πολιτικός τον δρόμο (μάλλον τον προειδοποίησε) που πρέπει να ακολουθήσουν η κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ.Σαμαράς, εκφράζοντας την …βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταβάλει όλες τις απαραίτητες προσπάθειες ειδικότερα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων για να πάρει το επόμενο πακέτο (δόση).

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.