Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Το κείμενο κατοίκων Νυδριού, Βαυκερής και Ελλομένου προς το Δ.Σ. του Δήμου Λευκάδας για την υδροδότηση του Μεγανησίου & την ακύρωση της σύμβασης

Οι υπογεγραμμένοι κάτοικοι των περιοχών Νυδριού και Βαυκερής του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλομένου σχετικά με την υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου για την διαχείριση του νερού της γεώτρησης στην περιοχή «Κολώνι» Βαυκερής ως άμεσα ενδιαφερόμενοι, έχουμε το δικαίωμα να εκφράσουμε τις παρακάτω απόψεις, τις οποίες παρακαλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λευκάδας να λάβει σοβαρά υπόψη στη λήψη απόφασής του.

–          Με δεδομένο ότι η γεώτρηση αυτή εξυπηρετεί εκτός από τις ανάγκες του Δήμου Μεγανησίου και τις ανάγκες άρδευσης του κάμπου του Νυδριού γεγονός σημαντικό για την επιβίωση των κατοίκων της περιοχής.

–          Με δεδομένο ότι ο Ενιαίος Σύνδεσμος Ύδρευσης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας ο οποίος διαχειρίζεται το νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου έχει την υποχρέωση κάλυψης των αναγκών των μελών του μεταξύ των οποίων είναι και ο δήμος Μεγανησίου.

–          Με δεδομένο ότι δεν απαιτούνται νέες υποδομές για την εν λόγω υδροδότηση.

–          Με δεδομένο ότι τελευταία ο Δήμος Μεγανησίου προέβη σε αυθαίρετες παρεμβάσεις στη λειτουργία της γεώτρησης που είχαν σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα τα οποία σχεδόν ακυρώνουν το βασικό σκοπό για τον οποίο η πρώην κοινότητα Βαυκερής άνοιξε τη συγκεκριμένη γεώτρηση, αυτόν της άρδευσης δηλαδή.

–          Με δεδομένο ότι οι όροι της σύμβασης η οποία υπογράφηκε τη δεκαετία του 1980 μεταξύ της τότε κοινότητας Βαυκερής και του τότε συνδέσμου των κοινοτήτων Μεγανησίου και σε ότι αφορά τον περιορισμό της ποσότητας του νερού που το Μεγανήσι παίρνει (τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο) αλλά και την πληρωμή της ποσότητας αυτής, δεν τηρείτε από πλευράς του Δήμου Μεγανησίου.

–          Με δεδομένο τέλος ότι δεν είναι δυνατόν να αφεθεί στη διακριτική ευχέρεια ενός άλλου δήμου η διαχείριση της γεώτρησης που καλύπτει ανάγκες των κατοίκων του Δήμου Λευκάδας.

ΖΗΤΑΜΕ

Ο ενιαίος Δήμος Λευκάδας να ακυρώσει την παραπάνω σύμβαση και να αναλάβει τη διαχείριση της γεώτρησης στο «Κολώνι» για την άρδευση του κάμπου του Νυδριού, θέτοντας όρους και κανόνες ώστε να μην γίνεται σπατάλη του πολύτιμου αυτού αγαθού. Σε περίπτωση που υπάρχουν ανάγκες σε άλλες περιοχές του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλομένου αυτές κατά το δυνατόν να καλύπτονται από την παραπάνω γεώτρηση.

Θεωρούμε ότι οποιαδήποτε νέα σύμβαση, όσο ικανοποιητική και αν είναι, θα δημιουργεί συνεχή προβλήματα αφού, όπως είναι φυσικό το έτερο μέρος ο Δήμος Μεγανησίου θα φροντίζει για την κάλυψη των αναγκών των δημοτών του σε βάρος αυτών των δικών μας δημοτών και με δεδομένο βεβαίως ότι μπορεί απρόσκοπτα να καλύπτει τις ανάγκες του από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Ύδρευσης.

Ακολουθούν υπογραφές

ΠΗΓΗ : Εφημερίδα “ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ της Λευκάδας”, 14/8/2012

Σχετικά

«Εμφύλιος πόλεμος» για το νερό στο Μεγανήσι. Αντιδρούν οι κάτοικοι της Βαυκερής, του Νυδριού και Ελλομένου και ζητούν καταγγελία της σύμβασης

0 Shares

Σχετικά άρθρα

5 Σχόλια

 1. ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΙ ΑΙΡΕΤΟΙ ΤΗΣ ΒΑΥΚΕΡΗΣ ΟΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΤΩΡΙΝΟΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟΤΕ ΠΡΟΤΙΜΙΣΑΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΥΔΡΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΥΚΕΡΗΣ ?[ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΝΥΔΡΙΩΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΥΚΕΡΙΤΕΣ ] ΤΟ ΞΕΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΑΝΤΙΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑΤΙ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΒΡΩΜΑΕΙ.

  1. Αγαπητέ φίλε αγρότη, με λύπη παρτηρώ ανούσιες διαμάχες μεταξύ δύο όμορων περιοχών που τους επιφυλάσσεται κοινή μοίρα. Και θέλω ευθέως να ρωτήσω όλους όσους εμπλέκονται:
   Αγαπητοί φίλοι, έχετε διαβάσει τη νέα νομοθεσία για το νερό; Γνωρίζετε τίποτε για κάτι που το ονομάζουν “Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων“; Φροντίστε να ενημερωθείτε και τότε μαζί με τους Μεγανησιώτες, οι Βαυκερίτες, οι Λευκαδίτες και όλοι οι Έλληνες αντισταθείτε με όλες σας τις δυνάμεις στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Νεοταξιτών για πλήρη έλεγχο του νερού υπό το πρόσχημα της προστασίας του.
   Βαυκερίτες, αυτό που πιστεύετεως αυτονόητο έναντι των Μεγανησιωτών, υπερασπιστείτε το μαζί τους μπρος στην νέα προσπάθεια υφαρπαγής του από ξένα προς τον Ελληνικό λαό συμφέροντα.
   Μου θυμίζει λίγο από την διαμάχη ελεύθερων επαγγελματιών και δημοσίων υπαλλήλων για το ποιός φταίει για την κατάντια της οικονομίας, με αποτέλεσμα να μένουν στο απυρόβλητο οι πραγματικά υπεύθυνοι που δεν είναι άλλοι από πολιτικούς, δημοσιογράφους και τ΄αφεντικά τους τους τραπεζίτες. Μην επικεντρώνεστε στο δέντρο και χάνετε το δάσος. Επιτέλους ξυπνήστε, δείτε πως σπείρουν διχόνοια για να κάνουν ανενόχλητα την δουλειά τους.

 2. ΦΙΛΤΑΤΕ ΓΙΩΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ .ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΑΠΕΙΝΗ ΜΟΥ ΓΝΩΜΗ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ.

  1. Το ξέρω, αλλά εξ αφορμής έγραψα, μιας που σίγουρα μας διαβάζουν κι άλλοι. Το νερό θα μας απασχολήσει αρκετά τα επόμενα χρόνια, λόγω του ότι πλέον θα ανήκει στις Περιφέρειες, ακόμα και των πηγαδιών αλλά και της βροχής.

   1. ΣΥΜΦΩΝΩ.ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ ΠΗΓΑΔΙΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΤΙΜΟ [ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΓΕΤΕ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ? ΑΔΕΙΑ ? ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΑΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.