Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαΐου 2023

Δραματική η κατάσταση στους δήμους. Υποβλήθηκε η πρώτη παραίτηση δημάρχου

Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί η απόφαση της κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της.

Οι δήμαρχοι μπροστά στην οικονομική κατάρρευση των δήμων τους, προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, ακόμη και σε παραιτήσεις. Ήδη στην 1η Γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής  Ελλάδος που έγινε την Τρίτη21 Αυγούστου 2012, στην Πάτρα υποβλήθηκε  και η πρώτη παραίτηση δημάρχου, δίνοντας το στίγμα, της απόγνωσης των Δημάρχων.

Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν  περιέλθει οι Δήμοι, βρέθηκε  στο επίκεντρο της  Γενικής Συνέλευσης που συγκάλεσε  η  Περιφερειακή Ένωση  δήμων Δυτικής Ελλάδος, παρουσία του Προέδρου και Μελών του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη και κλιμακίου του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση,  επεσήμανε ότι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, έχουν πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, και για το λόγο αυτό έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της.

Περιέγραψε  με γλαφυρό τρόπο,  τη ζοφερή κατάσταση  των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και την επικείμενη  επιδείνωσή τους, επισημαίνοντας ότι οι περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν σε κατάρρευση  τους δήμους, ακύρωση του κοινωνικού τους ρόλου, και  στάση πληρωμών μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.

Υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, λέγοντας: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  εξακολουθεί να δρα γρήγορα και κατά πρακτικό τρόπο, υπέρ της κοινωνικής συνοχής, και  να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα την οποία    δεν  διαθέτει κανένας άλλος φορέας του δημοσίου».

Τόνισε ότι με την Αυτοδιοίκηση σε οικονομικό αδιέξοδο, είναι αδύνατη η  ανασυγκρότηση και η έξοδος της χώρας από την κρίση, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά της, παρουσίασε στη συνέλευση στοιχεία ,που καταδεικνύουν το μέγεθος των περικοπών που έχουν υποστεί οι Δήμοι της χώρας.

Ειδικότερα επεσήμανε  ότι:

«Η απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της αυτοδιοίκησης κατά 30% περίπου, επιβεβαιώνει με τον πλέον δραματικό τρόπο, αυτό  για το οποίο εγκαίρως είχαμε προειδοποιήσει. Δηλαδή την κατάργηση της λειτουργίας των Δήμων και κατ’ επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης  και την αδυναμία  της καταβολής μισθών και άλλων υποχρεώσεων προς τρίτους.

Ήδη την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για μισθούς και λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) κατά 60% σε σχέση με το 2009 και των επιχορηγήσεων για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) κατά 55%.

Ενδεικτικά αναφέρω, ότι οι ΚΑΠ το 2011 ανέρχονταν μηνιαίως σε168 εκ.ευρώ, το μήνα Ιούνιο του τρέχοντος έτους, σε 135 εκ.ευρώ και τώρα με τις νέες περικοπές  η δόση του Ιουλίου ανέρχεται στα96 εκ.ευρώ».

Το κλίμα της συνεδρίασης

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος και Δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, συνοψίζοντας τις τοποθετήσεις πρότεινε  κατά την ημέρα διεξαγωγής του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στις30 Αυγούστου 2012 να κλείσουν όλοι οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδος και να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση αμέσως μετά τη διεξαγωγή του Συνεδρίου.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, κατέθεσε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος με τον τρόπο αυτό για τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος του.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς πρότεινε δυναμικές παρεμβάσεις αλλά προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης στην Κυβέρνησης, καθώς αν κλείσουν οι Δήμοι τις συνέπειες θα υποστούν οι πολίτες.

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του πρότεινε οι Δήμαρχοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας να κατασκηνώσουν στο Σύνταγμα.

Σημειώνεται ότι οι 13 Γενικές Συνελεύσεις των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, με στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών, ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη 21 Αυγούστου από την Δυτική Ελλάδα και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη29 Αυγούστου 2012, παραμονή του Έκτακτου Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

ΠΗΓΗ : localit.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights