Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Ιουνίου 2023

Ο νέος “Καλλικράτης” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με “γερμανική χείρα βοηθείας”

Το υπ. Εσωτερικών, έχοντας ζητήσει τη συνεργασία των δημάρχων, θα καταθέσει νόμο εντός του Σεπτεμβρίου που θα περιλαμβάνει αύξηση των δήμων, κυρίως σε ΟΤΑ τεράστιας έκτασης που είναι δύσκολο να διοικηθούν.

Με θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη που θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία περισσότερων δήμων, την άρση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων στους μεγάλους δήμους, ετοιμάζεται να απαντήσει το υπουργείο Εσωτερικών στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετά τη δραστική μείωση της μηνιαίας επιχορήγησης στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 30% (από το 2010 μέχρι σήμερα έχουν περικοπεί οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι κατά 55%) που έχει δημιουργήσει αναταραχή και ποικίλες αντιδράσεις από πλήθος δημάρχων που απειλούν με στάση πληρωμών, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

1) επιδιώκει να εξασφαλίσει το σύνολο των κονδυλίων των προνοιακών επιδομάτων που αποδίδουν οι δήμοι και

2) απέναντι στη νέα περικοπή των επιχορηγήσεων προετοιμάζει αντεπίθεση με θεσμικές αλλαγές στον Καλλικράτη έπειτα από διαβούλευση με τους δημάρχους και τα κόμματα της Βουλής, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται οι αλλαγές στον νόμο για την απόδοση ιθαγένειας.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αποστείλει, εδώ και μερικές ημέρες, επιστολή σε όλους τους δημάρχους με την οποία τους ζητά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Καλλικράτη και το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης.

Η τελική πρόταση

Αμέσως μετά τη συλλογή των αιτημάτων και σε συνεργασία με τα κόμματα της Βουλής θα διαμορφωθεί η τελική πρόταση που θα λάβει τη μορφή νόμου εντός του Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η αύξηση των δήμων κυρίως σε ΟΤΑ που είναι δύσκολο να διοικηθούν λόγω της τεράστιας έκτασής τους. Οι δήμοι-μαμούθ αφορούν κυρίως τα νησιά της Λέσβου, της Ρόδου και της Κέρκυρας, όπου εκτιμάται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα εισηγηθεί τη δημιουργία τριών έως τεσσάρων δήμων σε κάθε νησί.

Οι παρεμβάσεις του υπουργείου, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, δεν θα «ξηλώνουν το πουλόβερ» του Καλλικράτη, αλλά θα είναι στοχευμένες προκειμένου να βελτιώσουν το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ο Δήμος Ρόδου, που είναι πλέον από τους μεγαλύτερους στη χώρα, δεν μπορεί να διοικηθεί με ευκολία από μία τοπική αρχή και μπορεί να «σπάσει» σε τρεις δήμους, έναν τουριστικό, έναν ημιορεινό και έναν αστικό δήμο.

Συζητήσεις

Αντίστοιχα το ίδιο μπορεί να συμβεί στην Κέρκυρα όπου έχουν ήδη προχωρήσει οι συζητήσεις με τοπικούς βουλευτές όλων των κομμάτων για δημιουργία τριών δήμων, όπως επίσης και στη Λέσβο.

Με στόχο να αμβλύνει το μέτωπο με τους δημάρχους ο υπουργός Εσωτερικών φέρεται να αποδέχεται το αίτημα των αυτοδιοικητικών παραγόντων να καταργηθεί το επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων.

Σε πρόσφατη συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Στυλιανίδης με αντιπροσωπεία δημάρχων που έχουν καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ανάκληση του ασυμβίβαστου επαγγελματικής δραστηριότητας δημάρχων που ψηφίστηκε με τον νόμο Ραγκούση, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημά τους, τονίζοντας ότι σε μία εποχή που και το τελευταίο ευρώ έχει αξία δεν μπορεί να δημιουργείται στρατιά ανέργων δημάρχων επιβαρύνοντας το κράτος αλλά και τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Πιλοτικά σε 15 δήμους

Με βοήθεια Γερμανών οι αλλαγές στους ΟΤΑ

Σε συνεργασία με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες και την Task Force προχωρά με γοργά βήματα το υπουργείο Εσωτερικών τη διαμόρφωση του νέου μοντέλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχει διαμορφωθεί ο βασικός προγραμματισμός για την αλλαγή των οργανογραμμάτων των ΟΤΑ σε συνεργασία με τους Γερμανούς που παρέχουν τεχνική βοήθεια στην ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Αρχικά θα επιλεγούν 15 πιλοτικοί δήμοι, όπου θα προσαρμοστούν οι οργανισμοί τους στα νέα δεδομένα, και θα καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των ΟΤΑ (αστικοί δήμοι, νησιωτικοί, ημιορεινοί, ορεινοί και αγροτικοί). Τα νέα οργανογράμματα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους και κατόπιν θα εφαρμοστούν και στους υπόλοιπους ΟΤΑ στην επικράτεια.

Με βάση τις εκτιμήσεις υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία για τα νέα οργανογράμματα των ΟΤΑ θα προχωρήσει άμεσα. Οι νέοι οργανισμοί, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, θα είναι ευέλικτοι και δεν αποκλείεται να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να γίνουν υποχρεωτικές μετατάξεις μεταξύ των ΟΤΑ, για να καλυφθούν ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.

Μετατάξεις-αποσπάσεις

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης συζητούν την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις που περιλαμβάνονται στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, προκειμένου να γίνουν ευκολότερα μετακινήσεις προσωπικού ανά την επικράτεια έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απολύσεων.

Σχέδια για τη μετακίνηση προσωπικού μεταξύ κοντινών δήμων αλλά και από δήμους σε νοσοκομεία ή και άλλα ΝΠΔΔ έχουν καταρτιστεί και από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπ. Εσωτερικών.

ΠΗΓΗ : “ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ“, ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ (21/8/2012)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η Βάρκιζα του ΣΥΡΙΖΑ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Μετά την συνθηκολόγηση είμαστε πλέον ανυπεράσπιστοι απέναντι στις αδηφάγες ορέξεις των Γερμανών. Ο Ευρωρομαντισμός του ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights