Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Οκτωβρίου 2022

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Π. Κουρουμπλή για την προστασία των επιδομάτων πρόνοιας

Επίκαιρη ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κ. Π. Κουρουμπλής με θέμα την προστασία των επιδομάτων πρόνοιας.

Ειδικότερα στην κατατεθείσα ερώτηση ο βουλευτής αναφέρει ότι «ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν σε χιλιάδες αναπήρους και στις οικογένειές τους οι περιρρέουσες πληροφορίες για την τύχη των επιδομάτων αναπηρίας της Πρόνοιας. Στο βωμό της ανεύρεσης των 11.5 δις που απαιτεί η Τρόικα προκειμένου να βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη ύφεση, κινδυνεύουν από ότι λέγεται ακόμα και τα επιδόματα της αναπηρίας. Το επίδομα αναπηρίας σε καμία των περιπτώσεων, ακόμα και στα πλαίσια της πιο ακραίας και επιθετικής νεοφιλελεύθερης λογικής, δεν μπορεί να θεωρείται εισόδημα. Το επίδομα αναπηρίας θεσπίστηκε για να καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες και επιπτώσεις που φέρει στη ζωή του προσώπου με αναπηρία, αλλά και στην οικογένειά του το κενό που δημιουργεί στις δυνατότητες του ανθρώπου αυτή του η ιδιαιτερότητα.

Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι το επίδομα αυτό καλύπτει ένα μέρος του κόστους που υφίσταται η οικογένεια, η οποία σηκώνει ουσιαστικά το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της αναπηρίας. Ωσαύτως και πρωτίστως ωστόσο, οφείλετε να γνωρίζετε ότι το επίδομα αυτό συμβάλλει και στην παραμονή του προσώπου με αναπηρία στο οικογενειακό περιβάλλον, διότι είναι γνωστό ότι η παραμονή του σε ένα ίδρυμα κλειστής περίθαλψης κοστίζει το τριακονταπλάσιο του σημερινού επιδόματος των 360 ευρώ περίπου. Όλα αυτά συζητούνται ενώ έχετε ήδη περικόψει το σημαντικότερο μέρος των ασφαλιστικών παροχών και υποβαθμίσει, στα πλαίσια της υποχρηματοδότησης, τη ζωή όλων των ιδρυμάτων της Πρόνοιας. Επιπροσθέτως, δεν διστάσατε να μετατρέψετε την τελευταία στιγμή τα λίγα αποθεματικά τους σε ομόλογα και να τα κουρέψετε».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του ο κ. Π. Κουρουμπλής ερωτά σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν οι συναρμόδιοι Υπουργοί  προκειμένου να μην υποστεί το ανάπηρο πρόσωπο και η οικογένειά του το κοινωνικά ανάλγητο κόστος της δίνης των νέων μέτρων.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Εισαγγελική έρευνα για περιστατικά «απευθείας αναθέσεων» έργων από το Δημόσιο

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος, Σπύρος Μουζακίτης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) Παρακάμφθηκε η διαγωνιστική διαδικασία Την παρέμβαση των οικονομικών εισαγγελέων προκάλεσαν […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.