Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

«Εμφύλιος πόλεμος» για το νερό στο Μεγανήσι. Αντιδρούν οι κάτοικοι της Βαυκερής, του Νυδριού και Ελλομένου και ζητούν καταγγελία της σύμβασης

Αγανακτισμένοι φέρονται να είναι είναι οι κάτοικοι του Νυδριού και της Βαυκερής που ποτίζουν τους κήπους τους και τα δέντρα τους από τη γεώτρηση στο Κολώνι.

Είναι γνωστό ότι το Μεγανήσι καλύπτει τις ανάγκες του σε νερό από τη γεώτρηση στο Κολώνι (1981) σύμφωνα με την υπογεγραμμένη σύμβαση ανάμεσα στην τότε κοινότητα Βαυκερής και των τριών κοινοτήτων του Μεγανησίου και προβλέπεται το Μεγανήσι να παίρνει νερό τέσσερις ώρες το 24ωρο, τουλάχιστον μέχρι τη συνένωση των κοινοτήτων, όπως συνέβη με το πρόγραμμα «Καποδίστριας». Η δε τιμή του τότε καθορίστηκε στις 8 δραχμές ανά κυβικό, ενώ δεν υπάρχει υδρομετρητής.

Το 2012 το θέμα ήρθε με πρωτοβουλία της Τοπικής Κοινότητας Βαυκερής στο Δημοτικό Συμβούλιο και ανάμεσα στις προτάσεις που κατατέθηκαν ήταν η τοποθέτηση υδρομετρητή αλλά και η αναπροσαρμογή της τιμής του νερού στα 17 λεπτά ανά κυβικό (άρθρο 4), δηλ. 725% πάνω (για να καταλαβαινόμαστε περίπου στις 58 δραχμές από 8 δραχμές που ήταν).

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας στις 23/7/2012 που είχε ως 17ο θέμα και την «Απόφαση Δ.Σ. για έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης με το Δήμο Μεγανησίου που αφορά στην υδροδότησή του», στην προτεινόμενη νέα σύμβαση δεν υπήρχε ο περιορισμός των τεσσάρων ωρών το 24ωρο για την παροχή νερού στο Μεγανήσι.

Ακόμη

(α) στο άρθρο 2 παρ. 1 αναφερόταν «Ολόκληρη η ποσότητα που αντλείται από τη γεώτρηση στη θέση «Κολώνι» οδηγείται στην υπάρχουσα δεξαμενή ιδιοκτησίας δήμου Μεγανησίου» και

(β) στην παρ.2 «Από τη δεξαμενή ένας αγωγός υδροδοτεί το Μεγανήσι, ενώ έτερος αγωγός καλύπτει τις αρδευτικές ανάγκες των δημοτών της τοπικής κοινότητας Βαυκερής», όπως συμβαίνει σήμερα και, σύμφωνα με τους κατοίκους, δημιουργεί το πρόβλημα, πόσο μάλλον κατά τις περιόδους αιχμής. Όμως, το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναβλήθηκε προκειμένου να συνεδριάσει η τριμελής επιτροπή για την επικαιροποίηση της σύμβασης.

Στην παρ. 3 του ίδιου άρθρου αναφέρεται ότι το κόστος λειτουργίας, συντήρησης και το συνολικό της ηλεκτροδότησης στο “Κολώνι” αναλαμβάνει πλήρως ο δήμος Μεγανησίου, το οποίο θα αφαιρείται (λογικό είναι) από το συνολικό ποσό που θα πρέπει να καταβάλλει ο δήμος Μεγανησίου για την παροχή του σε νερό που προτείνεται σε 17 λεπτά το κυβικό (βλέπε παραπάνω), πράγμα το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι τα έξοδα θα υπερβαίνουν το ποσό καταβολής από τον δήμο Μεγανησίου που μεταφράζονται σε έσοδα για τον δήμο Λευκάδας.

Οι κάτοικοι του Νυδριού, της Βαυκερής και του Δημοτικού Διαμερίσματος Ελλομένου προτείνουν –μάλιστα συλλέγουν υπογραφές – να υδρεύεται το Μεγανήσι από τον Ενιαίο Σύνδεσμο Ύδρευσης Λευκάδας-Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος διαχειρίζεται το νερό που έρχεται από τον ποταμό Λούρο, αφού ο δήμος Μεγανησίου ανήκει σε αυτόν και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας να ακυρώσει τη σύμβαση, κάνοντας μάλιστα λόγο και για αθέτηση της πληρωμής από το δήμο Μεγανησίου για την ποσότητα του νερού που το νησί λαμβάνει.

[Με πληροφορίες από την λευκαδίτικη εφημερίδα “ΤΑ ΚΑΛΑ ΝΕΑ”, 14/8/2012]

0 Shares

Σχετικά άρθρα

3 Σχόλια

  1. ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ Η ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΥΔΡΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙ ΓΙΩΡΓΗ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ .ΤΩΡΑ ΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Η ΜΑΡΙΝΑ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ

  2. ΜΑΓΚΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΩΤΕΣ ΟΙ ΝΥΔΡΙΩΤΕΣ ?
    ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΕΣ ΝΑ ΤΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΩΝΑΣΗ ΚΛΠ
    ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΤΟ ΝΕΡΟ ΤΖΑΜΠΑ ή ΤΟ ΞΕΧΑΣΑΝ ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.