Α΄ΜΕΡΟΣ
Η παρουσίαση των παρεμβάσεων της Κίνησης από τον κ. Νικ. Κονιδάρη βασίστηκε σε μια πάρα πολύ απλή σκέψη, η οποία και μπορεί να συμπυκνωθεί σε ένα παράδειγμα, ικανό να αποδώσει την αποδόμηση για την αναπτυξιακή πολιτική του Μεγανησίου, έτσι όπως αυτή γίνεται σήμερα: είναι σα να θέλει κάποιος φυσικός να διατυπώσει μια νέα θεωρία απαλείφοντας πλήρως την έννοια της βαρύτητας, άσχετα αν θα αναγκαστεί να την εισαγάγει σιγά σιγά στο μοντέλο του, προκειμένου να μην καταρρεύσει η θεωρία του ή αναγκαζόμενος, όπως άλλοι ενδεχομένως, να αποστασιοποιηθεί από το άκαμπτο του θεωρητικού του μοντέλου, προκειμένου ως επιστήμονας να διασώσει τη φήμη του.
Ο κ. Νικ. Κονιδάρης κατέδειξε ότι η ανάπτυξη του Μεγανησίου αποτελείται από αλληλεξαρτώμενους και αλληλεπιδραστικούς όρους που ο αρμονικός τους συνδυασμός δύναται να οδηγήσει σε ανάπτυξη το Μεγανήσι, μια ανάπτυξη προς όφελος όλων των κατοίκων του αλλά και με σεβασμό στο περιβάλλον, αφήνοντας σαφείς αιχμές τόσο για τη δημοτική αρχή όσο και έξω από αυτήν (βλ. παρακάτω) προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα τη συχνότερη παρουσία της Κίνησης όχι μόνο στο Μεγανήσι αλλά και στα δημοτικά συμβούλια, πράγμα το οποίο εκφράστηκε και από παρευρισκόμενους στην ανοιχτή συζήτηση.
1ο ΜΕΡΟΣ –
Στην αρχή τονίστηκε ότι η ανοιχτή συζήτηση στοχεύει καταρχάς στο να παρουσιάσει ποια είναι ακριβώς η ΚΕΠΜ, από ποιους και για ποιο σκοπό αυτή συστάθηκε, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στους νέους Μεγανησιώτες να συμμετάσχουν ενεργά σε αυτήν. Ως σημαντικό μάλιστα χαρακτηριστικό της ΚΕΠΜ που τη διαφοροποιεί από κόμματα και δημοτικές παρατάξεις, παρά το γεγονός ότι κάποιοι σκοπίμως της απέδιδαν και εξακολουθούν να της αποδίδουν αυτά τα χαρακτηριστικά, κομματικά ή παραταξιακά, είναι
(α) ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτά, είτε σε επίπεδο ιδεολογικό, είτε σε οργανωτικό,
(β) η μοναδική προϋπόθεση να συμμετάσχει κανείς στην Κίνηση διατηρώντας την αυτοτέλειά του, την ιδεολογική του και επαγγελματική του ταυτότητα είναι η αγάπη του και το ενδιαφέρον του για το Μεγανήσι, την ανάπτυξή του και την προκοπή των κατοίκων του.
Η βούληση, η δυνατότητα που αποτελεί ταυτόχρονα και ικανότητα της ΚΕΠΜ, να μπορεί δηλαδή να συνθέτει χωρίς αποκλεισμούς σεβόμενη την αυτοτέλεια των μελών της μακριά και πέρα από λογικές «στρατοπεδισμού» λειτούργησε προφανέστατα και ως μήνυμα ενότητας προς όλους τους Μεγανησιώτες, έμπρακτο παράδειγμα της οποίας είναι η ίδια η ΚΕΠΜ.
Ο κρίκος που μας συνδέει όλους μας είναι η αγάπη για το Μεγανήσι και η αγωνία για την προκοπή των κατοίκων του
«Σκοπός της σημερινής συγκέντρωσης είναι να σας ενημερώσουμε για ό,τι έχουμε κάνει, για τις προθέσεις μας και προπαντός να προσπαθήσουμε να εμπλουτίσουμε τις τάξεις μας με νέο αίμα κυρίως από το Μεγανήσι. Η ΚΕΠΜ είναι μια κοινωνική ομάδα με πολιτικό χαρακτήρα, δεν έχει κομματικό χαρακτήρα, δεν έχει παραταξιακό χαρακτήρα. Η σύσταση έγινε κυρίως από Μεγανησιώτες κάτοικους Αττικής και κάποιους λίγους από το Μεγανήσι . Συνδετικός κρίκος όλων εμάς είναι το ενδιαφέρον μας για το Μεγανήσι και κυρίως τα προβλήματά του, η προοπτική της ανάπτυξής του, η προκοπή καθώς και η καθημερινότητα του Μεγανησιώτη, είτε αυτός είναι μόνιμος, είτε επισκέπτης ή τουρίστας. Το Μεγανήσι είναι προικισμένο με ένα περιβάλλον από τα καλύτερα που υπάρχουν και αυτό αποτελεί τη μεγάλη του περιουσία. Αυτή την περιουσία την κληρονομήσαμε από τους προγεννήτορές μας και οφείλουμε να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές χωρίς τραύματα και αλώβητη. Δεν μπορούμε να την αναλώνουμε με ζημιά τέτοια που δεν επανορθώνεται.»
Η ΚΕΠΜ δεν είναι κόμμα ή παράταξη και απευθύνεται σε όλους τους Μεγανησιώτες
«Τα μέλη της Κίνησης διατηρούν την αυτοτέλειά τους, τα μέλη της Κίνησης διατηρούν την ιδεολογική τους ταυτότητα, την επαγγελματική του, τους συνδέει μονάχα το ενδιαφέρον για το Μεγανήσι. Η Κίνηση δεν έχει την κλασσική οργανωτική δομή των παρατάξεων ή των οργανώσεων. Δεν έχει αρχηγό, δεν έχει συμβούλια και διαβούλια. Έχει μια Γραμματεία που θέτει τα θέματα, θέτει τα προβλήματα, ερευνά, καλεί ανθρώπους να συζητήσουν και να βγάλουν κάποιες εισηγήσεις και τοποθετήσεις. Μπορεί οποιοσδήποτε να συμμετάσχει στην Κίνηση με αυτή μονάχα την πρόθεση, να συμβάλλει στην προκοπή του Μεγανησιού.»
Δύναμη της ΚΕΠΜ η μη ύπαρξη κομματικών γραμμών και δυνατότητά της να ενώνει και να συνθέτει
«Μέσα στην Κίνηση υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, υπάρχουν και προσωπικές απόψεις αυτό όμως το οποίο «βγαίνει στον αέρα» είναι η σύνθεση αυτών των απόψεων και πάντα με μια ομοφωνία. Δεν υπάρχουν «γραμμές» μέσα στην Κίνηση και δεν υπάρχουν τοποθετήσεις στη μία ή στην άλλη παράταξη δημοτική, όπως κατά καιρούς έχουν επιχειρήσει να μας τοποθετήσουν. Είμαστε υπέρ κάθε θετικής άποψης, κάθε θετικής πρότασης που έχει σχέση με την ανάπτυξη και την προκοπή του Μεγανησιού, είμαστε αντίθετοι και θα πολεμήσουμε κάθε πρόταση ή κάθε πράξη η οποία θα βλάψει το Μεγανήσι. Επαινούμε και συντασσόμαστε με τις θετικές προτάσεις και αντιτασσόμαστε στις βλαπτικές μεταβολές στο Μεγανήσι.»
Τέρμα τα λόγια, σειρά έχουν οι πράξεις
«Στην αρχή η Κίνηση αντιμετώπισε μία δυσπιστία. Με υπομονή και επιμονή προσπαθήσαμε να πείσουμε για τις αγαθές προθέσεις μας και σε κάποιο σημείο το έχουμε επιτύχει. Ήδη η φωνή μας ακούγεται με προσοχή και λαμβάνεται υπόψη. Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αυτή τη γραμμή και να εντείνουμε τον αγώνα μας πλέον όχι με απλές τοποθετήσεις και παρεμβάσεις, αλλά πιο δυναμικά με καταγγελτικό λόγο και στις αρμόδιες αρχές, όταν βλέπουμε πράγματα να γίνονται στο Μεγανήσι που είναι πέρα από κάθε λογική, πέρα από κάθε νόμιμο τρόπο.»
[Δείτε το σχετικό βίντεο]
2ο ΜΕΡΟΣ
Ο Νικ. Κονιδάρης, στον οποίο ανατέθηκε η εισήγηση των θεμάτων και των παρεμβάσεων της Κίνησης, αναφέρθηκε στην εκπεφρασμένη πρόθεση της ΚΕΠΜ να συνδράμει το δήμο στις προσπάθειες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη του Μεγανησίου, αλλά παράλληλα, τόνισε, τέθηκαν και θέματα που άπτονται της δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου.
«Πρώτα απ’ όλα προσφερθήκαμε ανιδιοτελώς και ανέξοδα για το δήμο να τον βοηθήσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια θα συντελούσε στην ανάπτυξη του Μεγανησίου. Με τις παρεμβάσεις μας νομίζω ότι βοηθήσαμε σε αρκετά πράγματα. Θέσαμε ακόμα και θέματα πιο δημοκρατικής λειτουργίας του δήμου.»
Σε ό,τι αφορά της παρεμβάσεις της ΚΕΠΜ έντονη ήταν η κριτική αλλά και οι αναφορές σε συμφέροντα που πλήττουν το Μεγανήσι και που συμπερασματικά αποτελούν κύριες αιτίες, οι οποίες σε συνδυασμό με αντίστοιχες πολιτικές προδιαγράφουν ένα στρεβλό μέλλον για το νησί και τους κατοίκους του, η υπεράσπιση του οποίου ιδιαίτερα δε ως αφήγημα της τοπικής εξουσίας έχει πρόβλημα, δεν αντέχει σε κανενός είδους κριτική.
Η ανάπτυξη κάθε τόπου και πόσο μάλλον του Μεγανησίου δεν μπορεί να μην βρίσκεται σε αντιστοιχία με την παράδοση (π.χ. αρχιτεκτονική των οικισμών, πολεοδόμηση) και το περιβάλλον (π.χ. Βιολογικός), αλλά ούτε και να αποτελεί δουλειά άλλων (π.χ. ο Δήμαρχος Λευκάδας υπέγραψε για λογαριασμό του Μεγανησίου τροποποίηση των σχεδίων πόλεως).
Παρέμβαση 1η ο Βιολογικός με αναφορά στην πρωτοβουλία της Κίνησης και κατόπιν του δήμου για τη διεξαγωγή της Ημερίδας που, όμως, εδώ και τέσσερις μήνες έχει «κάτσει», έχει αποσιωπηθεί.
«Ένα βασικό θέμα που καίει το Μεγανήσι είναι ο Βιολογικός. Με δική μας ιδέα και προσπάθεια και μετά και με πρωτοβουλία του δήμου διοργανώθηκε η Ημερίδα για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο Μεγανήσι, με αποφασιστική συμβολή της Κίνησης και των μελών της με τις τοποθετήσεις τους στην εξαγωγή κάποιων συμπερασμάτων. Με λύπη βλέπουμε ότι εδώ και τρεις τέσσερις μήνες μετά την Ημερίδα στο νησί και ενώ περιμέναμε κάποια δράση, κάποια αποτελέσματα, το θέμα έχει αποσιωπηθεί. Ανάπτυξη χωρίς διαχείριση αποβλήτων δεν μπορεί να νοηθεί και αν κάνει κανείς μια βόλτα στο νησί θα διαπιστώσει το μέγεθος της προσβολής του περιβάλλοντος.»
Παρέμβαση 2η η μαρίνα Μεγανησίου που αποτελεί πληγή για το Μεγανήσι
«Δεύτερο θέμα που έθεσε η ΚΕΠΜ είναι το θέμα της μαρίνας στο Βαθύ. Ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό πάρα πολύ καιρό και που με τα τελευταία γεγονότα που έχουν σχέση με την κεντρική πολιτική σκηνή και τους αρχηγούς για τους οποίους βρέθηκαν στοιχεία που συνδέουν πρόσωπα, όπως δείχνει η δημοσιογραφική έρευνα, η μαρίνα μας προβληματίζει και αναγκαζόμαστε να θυμηθούμε όλες τις ενστάσεις, το πώς σχεδιάστηκε η μαρίνα στο Βαθύ, στο πως κατασκευάστηκε, το πώς δημοπρατήθηκε, το πώς νοικιάστηκε και όλα τα επακόλουθα και πως λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Είναι ένα ανοιχτό θέμα, μπορώ να πω και πληγή, που ζητεί απαντήσεις, τις οποίες στα κείμενά μας έχουμε τα ερωτήματα, τους προβληματισμούς και τα ντοκουμέντα για να μπορέσει κάποιος να διαμορφώσει άποψη.»
Παρέμβαση 3η ο δρόμος στο Κεφάλι
Η ΚΕΠΜ δεν είναι αντίθετη σε αναπτυξιακές προοπτικές του Μεγανησίου, αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα και οι αναπτυξιακές δράσεις να είναι νόμιμες και να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον
«Άλλο θέμα που θέσαμε ήταν ο δρόμος στο Κεφάλι. Δεν αντιτασσόμαστε σε καμία αναπτυξιακή προοπτική του Μεγανησίου, αλλά η προοπτική αυτή θα πρέπει να εντάσσεται σε ένα γενικότερο σχέδιο και πρόγραμμα, με ποιο σκοπό, με ποια μέτρα και τι επιπτώσεις θα έχει πάνω στο νησί. Ζητήσαμε εξ’ αρχής να είναι ξεκάθαρη η κατάσταση, επανειλημμένα και γραπτώς, αλλά δεν είδαμε ποτέ τίποτα. Είδαμε ακόμα ότι και ο δήμος ο οποίος είχε βοηθήσει να ανοιχτεί αυτός ο δρόμος να καταγγέλλει. Είδαμε επεμβάσεις της νομαρχίας της Λευκάδας που αγνοώντας το δήμο έδινε άδειες, οι οποίες κατά την άποψή μας και σοβαρών ελεγκτών είναι εντελώς παράνομες, και τελικά τι έγινε; Το θέμα κι αυτό αποσιωπήθηκε.».
Παρέμβαση 4η το σχέδιο πολεοδόμησης των οικισμών Βαθέος και Κατωμερίου και ΣΧΟΟΑΠ
«Ένα άλλο θέμα που παρεμβήκαμε δυναμικά ήταν το απαράδεκτο σχέδιο της πολεοδόμησης των οικισμών του Βαθιού και του Κατωμερίου, το οποίο και αυτό αποσύρθηκε και ήταν απορίας άξιον ποιος διεστραμμένος εγκέφαλος έκανε αυτά τα σχέδια, με ποια καθοδήγηση και από ποιον. Το ίδιο και με τον ΣΧΟΟΑΠ που έχει σταματήσει και πρέπει να προωθηθεί που κατά κάποιο τρόπο αποτελεί το σύνταγμα της ανάπτυξης του Μεγανησιού.»
Παρέμβαση 5η σχετικά με την έλλειψη υποδομών στο νησί, όπως ο περιφερειακός, η ύδρευση. Το Μεγανήσι δε μπορεί να είναι υποχείριο των Λευκαδιτών αν θα μας δώσουν νερό ή όχι
«Καταγγείλαμε την έλλειψη υποδομών. Είναι δυνατόν να έχουμε αυτό το θέαμα στο Κατωμέρι, στο Βαθύ, να μην έχουμε έναν περιφερειακό δρόμο, ενώ έχουμε χαράξει δρόμους κι έχουμε ρίξει άσφαλτο σε δεκάδες χιλιόμετρα σε όλο το Μεγανήσι και γι’ αυτό το αναπτυξιακό έργο του περιφερειακού να μην έχει γίνει ακόμα κάτι; Ακόμα και αυτές οι χαράξεις που υπάρχουν αμφιβάλλουμε αν θα τελειώσουν. Αυτό συνδυάζεται και με άλλα έργα υποδομής όπως είναι η ύδρευση. Δε νομίζω ότι έχουμε εξασφαλίσει το μέλλον της ύδρευσης του Μεγανησίου. Έχουμε προτείνει επανειλημμένως, όπως σε όλες τις Κυκλάδες φερ’ ειπείν, αναπτύσσεται η υδροδότηση μέσω αφαλάτωσης. Δε ξέρουμε γιατί και πως απορρίπτεται στο Μεγανήσι. Αναγκαζόμαστε αυτή τη στιγμή και είμαστε υποχείρια των Λευκαδιτών αν θα μας δώσουν νερό ή όχι. Κατά καιρούς θέτουν θέματα (η πηγή, η Βαυκερή, η πομόνα κ.λπ.). Και αυτό είναι ένα θέμα που θα το συναντήσουμε πολύ σύντομα μπροστά μας με πολύ δύσκολη την επίλυσή του αν δεν προχωρήσουμε και δεν λάβουμε τα μέτρα μας.»
Παρέμβαση 6η στην Πολεοδομία Λευκάδας
«Ο δήμαρχος Λευκάδας υπέγραψε για λογαριασμό του Μεγανησιού τροποποίηση του σχεδίου πόλεως!»
«Ένα άλλο θέμα που παρεμβήκαμε στην Πολεοδομία Λευκάδας είναι η αυθαίρετη δόμηση στο Μεγανήσι. Το Μεγανήσι, αυτό το πανέμορφο νησί, στερείται εντελώς μιας αρχιτεκτονικής ταυτότητας, την οποία έχουμε ανάγκη. Έχουμε δείγματα αρχιτεκτονικής, αλλά βλέπουμε –επιτρέψτε μου να πω- τρομακτικά εξαμβλώματα. Τώρα δε της μόδας είναι: για να κάνεις ένα σπίτι, κάνεις ένα νταμάρι και ξεφυτρώνει ένα σπίτι. Δεν εντάσσονται τα σπίτια μες το περιβάλλον χωρίς να κάνεις κι ένα νταμάρι δίπλα. Πως προέκυψε αυτή η μόδα, είναι εντελώς παράνομα αυτά τα πράματα, πως καταγγελίες στην Πολεοδομία της Λευκάδας για τρανταχτές παραβάσεις όχι μόνο αγνοούνται προκλητικά αλλά και νομιμοποιούνται. Έχουμε κάνει παρέμβαση στην Πολεοδομία και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με πολύ σκληρή αντιμετώπιση. Δεν είναι δυνατόν αυτό το νταβατζηλίκι της Λευκάδας επάνω στο Μεγανήσι, αυτή δράση της νομαρχίας εδώ προ καιρού, εν καιρώ Καλλικράτη, ο κ. δήμαρχος Λευκάδας υπέγραψε για λογαριασμό του Μεγανησιού τροποποίηση του σχεδίου πόλεως! Ο δήμαρχος Λευκάδας τι δουλειά έχει να υπογράφει για λογαριασμό του Μεγανησιού τέτοια πράγματα;»
Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει το Μεγανήσι Νυδρί
«Θα συνεχίσουμε λοιπόν τις παρεμβάσεις μας κι εκείνο που ζητάμε από σας είναι να έρθουμε σ’ ένα διάλογο, ώστε όσοι νομίζετε ότι μπορούμε να’ ρθουμε σε μια κουβέντα, σε μια συνεννόηση, ώστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προχωρήσουμε θέματα που να σταματήσουνε το βιασμό σε πολλά σημεία του Μεγανησίου και να συζητήσουμε την ανάπτυξή του. Δεν πρέπει να’ χει το Μεγανήσι την τύχη του Νυδριού. Το Βαθύ έχει ήδη φρακάρει. Δεν αντέχει άλλα. Έχουμε φορτώσει πάνω στο Βαθύ και τη συγκοινωνία, και τον τουρισμό, και τη μαρίνα, και την εμπορική δραστηριότητα που σε έναν τόσο μικρό ευαίσθητο κόλπο που έχει γίνει ένας βούρκος με τα λύματα να πλέουνε. Μη νομίζουμε ότι όσοι έρχονται εδώ ως τουρίστες, ως επισκέπτες και αφήνουν κάποιο εισόδημα σε κάποιους Μεγανησιώτες θα συνεχίσουν να έρχονται σε τέτοια περιβάλλοντα.
Όλα τα θέματα αυτά πρέπει να επιλυθούν ή και να προσπαθήσουμε να δρομολογήσουμε την επίλυσή τους. Υπάρχουν προγράμματα, ευκαιρίες τις οποίες πρέπει να αδράξουμε προκειμένου να κάνουμε κάτι. Να μη μακρηγορούμε, αυτά είναι μερικά από τα θέματα τα οποία θέσαμε και θα συνεχίσουμε να θέτουμε με πιο δυναμικό τρόπο.»
[Δείτε το σχετικό βίντεο]
Απ. Γατής
Ξεχάσατε τη βασικη θέση της ΚΕΠΜ
να μην δέχεται ως μέλη της,εκλεγμένους
απο τον Μεγανησιωτικο λαό ,μέλη του Δήμ.Συμβουλιου κλπ