Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Υποβρύχιο Μουσείο στην Θεσσαλία

Η αύξηση του καταδυτικού τουρισμού κύριος στόχος –

Αρχαία, βυζαντινά και σύγχρονα ναυάγια, που έχουν εντοπιστεί στον βυθό του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, καθιστούν την περιοχή αυτή ως μία από τις σημαντικότερες διεθνώς σε υποθαλάσσιο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βλέπει αυτά τα ναυάγια ως πολύτιμες «χρονοκάψουλες Ιστορίας» και προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη λειτουργία στην περιοχή αυτή ενός διεθνούς ακτινοβολίας Υποβρύχιου Μουσείου, στοχεύοντας στην πλούσια «δεξαμενή» τού ολοένα και αυξανόμενου παγκοσμίως ρεύματος καταδυτικού τουρισμού.

Το «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κατασκευή Υποβρύχιων Μουσείων και Καταδυτικών Πάρκων στις Νήσους Σποράδες και στον Δυτικό Παγασητικό», που εκπονείται σε συνεργασία με τους Δήμους Αλοννήσου, Σκοπέλου και Αλμυρού, φιλοδοξεί να κάνει πράξη μέχρι το 2015 το πρώτο στην Ελλάδα μουσείο κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, το οποίο θα αποτελέσει «πιλότο» για ανάλογες παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Οπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, παρουσιάζοντας πριν από λίγες μέρες στην Αλόννησο τα πρώτα βήματα του Σχεδίου, το έργο προωθείται με στόχο τη μετατροπή των Βορείων Σποράδων σε ειδικό – θεματικό τουριστικό προορισμό και θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την αύξηση των αφίξεων, την ανάδειξη και προστασία της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, την εκθετική αύξηση των αλιευμάτων και τη θετική αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Το έργο χρηματοδοτείται από πόρους της Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ και έχουν δεσμευτεί πόροι 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για τα έργα που θα απαιτηθούν για τη λειτουργία του.

Προτεραιότητα

«Το μοντέλο ήλιος και θάλασσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει παρελθόν», ανέφερε ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης, ο οποίος έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού, μέσα από το «άνοιγμα» από το ΚΑΣ 14 σημείων το 2011. «Στον θαλάσσιο χώρο μας υπάρχουν ναυάγια μεγάλης ιστορικής αξίας, άλλα του 4ου και 5ου αιώνα π.Χ., άλλα βυζαντινά, άλλα με πλούσια ευρήματα, αμφορείς, πιάτα κ.λπ., αλλά προπάντων τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται σε τέτοια βάθη που μπορεί να γίνουν επισκέψιμα», όπως είπε.

Εκπονήθηκε το 2006

Το βραβευμένο σχέδιο και οι ενστάσεις του υπουργείου

Το έργο που μελετάται έχει ως αφετηρία το βραβευμένο από το υπουργείο Ανάπτυξης Πρότυπο Καινοτόμο Σχέδιο Ανάπτυξης με τίτλο «Ανω Μαγνήτων Νήσοι», που εκπονήθηκε το 2006, με τη συμμετοχή άνω των 30 εταίρων. Συντονιστής εταίρος ήταν ο Αγγελος Μαγκλής, πρόεδρος της «Ατλαντίς Συμβουλευτική ΑΕ», ο οποίος 6 χρόνια μετά βλέπει «ώριμες» τις συνθήκες για την υλοποίησή του.

Η πρόταση προβλέπει την ανάδειξη της περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου σε εβδομαδιαίο προορισμό καταδυτικού τουρισμού ξένων επισκεπτών.

Για να επιτευχθεί αυτό, όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Μαγκλής, το προϊόν που τους προσφέρεται πρέπει να περιλαμβάνει 5 ως 7 αρχαία ναυάγια καθώς και καταδυτικά πάρκα με πολλά ψάρια. Το πρώτο υπάρχει ήδη, ενώ το δεύτερο μπορεί να επιτευχθεί με την πόντιση μεγαγλυπτών που θα έχουν τις προδιαγραφές να μετατραπούν σε τεχνητούς υφάλους που θα εποικιστούν σταδιακά.

Σε επίπεδο υποδομής απαιτείται ένα σημείο απόπλου-κατάπλου των σκαφών (προτείνεται η Στενή Βάλλα Αλοννήσου και ο Αγνώντας Σκοπέλου), ένα Κέντρο Ναυτικής Αρχαιολογίας, σήμανση των ναυαγίων και των καταδυτικών πάρκων καθώς και υποβρύχιες κάμερες με δυνατότητα μετάδοσης ζωντανής εικόνας τόσο στο Κέντρο Επισκεπτών όσο και σε Μουσεία του εξωτερικού.

Επιφυλακτική ως προς το σχέδιο και τον τρόπο με τον οποίο προωθείται εμφανίζεται από την πλευρά της η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού. «Είμαστε υπέρ της ανάδειξης των ενάλιων αρχαιοτήτων, αλλά θεωρούμε το θέμα πολύ πρώιμο.

ΠΗΓΗ : mylefkada.gr via thebest.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights