Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Ιουνίου 2023

Οι «αντιμνημονιακοί» … υπογράφουν μείωση μισθών (άρθρο του Ν.Σταματέλλου, Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Βόνιτσας-Λευκάδας)

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ)  έπειτα από διαπραγματεύσεις έξι μηνών με την εργοδοσία, κατέληξαν τελικά στο αναμενόμενο:

Καταδίκασαν 800.000 εργαζόμενους στο εμπόριο σε μισθούς πείνας.

Πιο συγκεκριμένα  συμφώνησαν σε μειώσεις αποδοχών κατά 6,7% και επαναφορά τους στα επίπεδα του 2009. Για τους πωλητές ο βασικός εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 860 ευρώ (651,53 καθαρά), για το προσωπικό γραφείου στα 793 (603,52 καθαρά), για τις γραμματείς στα 843 (639,36 καθαρά) και για τους λογιστές στα 941 ευρώ (709,59 καθαρά).

Η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας τους τελευταίους  μήνες κορόιδευε συνειδητά τους εργαζόμενους. Τη μία έλεγε «πάγωμα μισθών», την άλλη έλεγε «καμία μείωση μισθών» και τελικά ο γγ της Ομοσπονδίας και επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» σε Ομοσπονδία – ΓΣΕΕ με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ υπέγραψε μείωση μισθών!!!!

Όλο αυτό το διάστημα των δήθεν «διαπραγματεύσεων» με την εργοδοσία δεν έκαναν ούτε «μισή» κινητοποίηση.  «Φρόντισαν» όμως τα επιχειρησιακά σωματεία που ελέγχουν να πάνε άρον – άρον να υπογράψουν μειώσεις στους μισθούς, όπως στο «Βερόπουλο» (12% μείωση), στα «Σπρίντερ Στορς» (17% με 20%) κλπ.

Σύμφωνα μα δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ»    «οι δύο οργανώσεις θεωρούν τη συμφωνία αυτή,  ως την κατεξοχήν έκφραση κοινωνικής ειρήνης στην αγορά, και καταδεικνύει πως μπορούν να εξευρεθούν χρυσές τομές προς αμοιβαίο όφελος χωρίς ανάγκη κρατικής παρέμβασης ή προσφυγής στη διαιτησία, οποιουδήποτε τύπου και μορφής ……τα πλεονεκτήματα από την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης σε σχέση με τους αυτοματισμούς μειώσεων που έχει επιβάλει το Μνημόνιο είναι σαφή και ακλόνητα».

Τι να πρωτοθαυμάσει κανείς «την κοινωνική ειρήνη» ή την «τρίπλα» που έκαναν στους αυτοματισμούς μειώσεων του Μνημονίου;

Ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και αυτό τα λέει ΟΛΑ.

Στην ανακοίνωση της πλειοψηφίας της ΟΙΥΕ, τα επιχειρήματα και τα διλήμματα που χρησιμοποιεί είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που επικαλέστηκαν λίγο καιρό πριν Ομοσπονδίες (π.χ. Τουρισμού – Επισιτισμού, ΟΣΝΙΕ) που έσπευσαν να υπογράψουν Κλαδικές Συλλογικές

Πιο συγκεκριμένα η ηγεσία της ΟΙΥΕ λέει . «Σήμερα το κυρίαρχο για τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους είναι η ίδια η ύπαρξη και υπεράσπιση του θεσμού των ΣΣΕ και αυτός είναι στο στόχαστρο των κυβερνήσεων του μνημονίου».

Σήμερα λοιπόν στο όνομα της κρίσης, αξιοποιώντας μια σειρά από εκβιαστικά διλήμματα, η ηγεσία αυτή επιχειρεί να πείσει τους εργαζόμενους ότι σημασία δεν έχει η μείωση ή το ύψος της μείωσης των μισθών αλλά να υπάρχουν «μισθοί»!

Επιχειρεί να πείσει ότι ο θεσμός των ΣΣΕ θα προστατευθεί και αυτές θα εφαρμοστούν μόνο αν προβλέπουν μειώσεις, μόνο αν οι εργαζόμενοι κάνουν υποχωρήσεις.

Τελικά, δηλαδή, μόνο αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Γι’ αυτό άλλωστε δεν πήραν – όπως όλα τα προηγούμενα χρόνια έτσι και τώρα – κανένα μέτρο στην κατεύθυνση της οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων.

Δεν τολμούν να πουν λέξη για το γεγονός ότι σε αυτές τις επιχειρήσεις άνοιξε και άλλο η όρεξη της εργοδοσίας που δε σταμάτησε μόνο στις μειώσεις μισθών, αλλά προχώρησε σε απολύσεις, καθυστερεί δεδουλευμένα κλπ.

Στο εμπόριο επικρατεί εργασιακός μεσαίωνας και σχέσεις εργασίας – λάστιχο με μισθούς πείνας.

Τις ΣΣΕ μπορεί να υπερασπίσει μόνο ο ενιαίος, συλλογικός αποφασιστικός αγώνας των εργαζομένων σε γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με τα μονοπώλια στον κλάδο, με την κυβέρνηση και τους φορείς στο συνδικαλιστικό επίπεδο που τα υπηρετούν.

Αυτό κάνουν οι ταξικές δυνάμεις, αυτό κάνει το ΠΑΜΕ.

Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από το να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των μισθών και δικαιωμάτων τους στα χέρια τους. Να βάλουν πλώρη με τον αγώνα τους για την απαλλαγή τους μια καλή από αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που τους οδηγούν με ταχύτατους ρυθμούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση, για τη «σωτηρία» …των εργοδοτών.

Τόσο το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ όσο και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα είναι δίπλα τους.

Νίκος Σταματέλλος

Πρόεδρος  Εργατικού Κέντρου

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Τσίπρας: Μαζέψτε τα 950 εκατομμύρια που χρωστάνε τράπεζες & κανάλια για να στηριχθεί ο ΕΟΠΠΥ

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσίπρα, στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης: «Η κατάρρευση του δημόσιου συστήματος ιατροφαρμακευτικής […]

1 Σχόλιο

  1. Σύντροφε κι αγωνιστή Ν.Σταματέλλο, αυτά να τα βλέπουν εκείνοι που κατηγορούν ότι στην συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου δεν γίνονται ομιλίες από άλλους συνδικαλιστικούς χώρους.Το φαινόμενο με τους “συνδικαλισταράδες”,αλλά και διάφορους που αναζητούν άλλοθι στην αριστερά για να κάνουν με ελαφρά την συνείδηση, τις “βρωμοδουλειές” τους, είναι διαχρονικό και για να μην πω για την Λευκάδα, βλέπε λ.χ Μεγανήσι.Σύντομα όμως ο λαός κάτω απ΄τα δυσβάσταχτα μέτρα θα δώσει σε όλους την απάντησή του. Το πιστεύω ακράδαντα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights