Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαρτίου 2024

ΤΕΒΕ για χωριά κάτω των 2000 κατοίκων

Σε κάθε χωριό της ελληνικής περιφέρειας θα επεκταθεί, μέσα στο χρόνο, ο ΟΑΕΕ/ΤΕΒΕ με στόχο να «πιάσει» 30.000 επαγγελματίες που σήμερα ασφαλίζονται στον ΟΓΑ.
Η επέκταση του ΟΑΕΕ και σε χωριά κάτω των 2.000 κατοίκων είναι πρόταση που διοικητή του ΟΑΕΕ, Γ. Βουδούρη. Εχει στόχο την αύξηση των εσόδων του ταμείου και την ασφαλιστική εξίσωση όλων των ελεύθερων επαγγελματιών. Θα περιλαμβάνεται δε στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) που αναμένεται να εισαχθεί στη Βουλή μέσα στον μήνα.

Πρόκειται για το περίφημο νομοσχέδιο στο οποίο αναμένεται να περιληφθεί και η ρύθμιση για την παράταση της 37ετίας -και τη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας- με βάση την οποία αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν περί τα 4.000 άτομα, οι 2.000 εκ των οποίων από τον ΟΑΕΕ.

Για την ένταξη των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ θα δημιουργηθεί μια νέα «αγροτική» ασφαλιστική κατηγορία με μηνιαία εισφορά, η οποία θα κινείται μεταξύ των χρημάτων που σήμερα καταβάλλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες της περιφέρειας στον ΟΓΑ και της πρώτης (χαμηλής) ασφαλιστικής κλάσης του ΟΑΕΕ. Νέα ασφαλιστική κλάση στην οποία θα υπαχθούν οι νέοι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και θα πληρώνουν γύρω στα 75 ευρώ κάθε μήνα. Από τον ΟΑΕΕ θα εξαιρεθούν τα καφενεδάκια στα μικρά χωριά και οι επαγγελματίες γενικά που έχουν φορολογητέο εισόδημα κάτω των 15.000 ευρώ το χρόνο.

Με άλλη διάταξη στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα εισαχθεί και στον ΟΑΕΕ η πρόβλεψη για την «πρόσκαιρη ανικανότητα». Ετσι, ο ασφαλισμένος-ελεύθερος επαγγελματίας που θα έχει πρόβλημα υγείας το οποίο δεν του επιτρέπει να εργαστεί για περισσότερο από ένα μήνα και αυτό θα το πιστοποιεί ένα δημόσιο νοσοκομείο, θα απαλλάσσεται των εισφορών έστω και εάν δεν έκλεισε την επιχείρησή του στη διάρκεια της νοσηλείας ή της αποθεραπείας. Ο εν λόγω ασφαλισμένος θα μπορεί να αναγνωρίσει -ακολούθως- τον εν λόγω χρόνο για τη θεμελίωση του χρόνου συνταξιοδότησης χωρίς εξαγορά. Και αυτό προκειμένου η ασθένεια να μην σταθεί εμπόδιο στην ωρίμανση των ασφαλιστικών του δικαιωμάτων.

Επίσης, στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως και 10% από τον Ιούλιο για τους τακτικούς ασφαλισμένους (που πληρώνουν ανελλιπώς κάθε δίμηνο τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία).

Τέλος, θα προβλεφθεί και ένα πάγιο -και άκρως ευνοϊκό- σύστημα ρύθμισης των παλαιών εισφορών με την καταβολή ενός επιπλέον ποσοστού έως και 20% επί των τρεχουσών εισφορών για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών του παρελθόντος, ανεξαρτήτως χρόνου εξόφλησης αυτών. Μπορεί η διάρκεια της αποπληρωμής να ξεπερνά και τα 6-8 έτη. Στο τέλος της διαδικασίας θα διαγράφονται τέλη και προσαυξήσεις.

ΠΗΓΗ: enet.gr

Διαβάστε σχετικά

17 Ιουλίου 2013: Διάβημα του βουλευτή Λευκάδας κ. Θ. Σολδάτου και 12 συναδέλφων του για την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων

7 Ιουλίου 2013: Τέλος η ασφάλιση στον ΟΓΑ για χωριά κάτω από 2000 κατοίκους. Έφτασε το τέλος των μικροεπιχειρηματιών και του Μεγανησίου

16 Shares

Σχετικά άρθρα

Κήρυξη ως αναδασωτέας έκτασης σε δύο τμήματα εμβαδού 7.174,18 τ.μ. και 4.585,23 τ.μ. στη θέση «Άι Γιάννης» ή «Γλυκοαμυγδαλιά» του Δήμου Μεγανησίου»

Με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου ,Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Κηρύχθηκε ως αναδασωτέα την έκταση σε δύο […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights