Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Μαρτίου 2024

Καταγγελία Τσίπρα για τη συμφωνία με Siemens λίγο πριν τις εκλογές

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τους κκ. Υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

ΘΕΜΑ: Η σκανδαλώδης απόπειρα εξώδικου συμβιβασμού με τη SIEMENS ως αυτοτελής πτυχή του σκανδάλου SIEMENS. Αναζήτηση ευθυνών, αποκατάσταση ζημιών και επιταγή διαφάνειας.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, η υπόθεση SIEMENS, παραμένει πρώτο θέμα της επικαιρότητας, με αδιαμφισβήτητες και διαρκείς πολιτικές, οικονομικές, ποινικές και αστικές προεκτάσεις. Προ ολίγων ημερών δημοσιοποιήθηκε η κλήση ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης 11 κορυφαίων στελεχών της SIEMENSAG, κατηγορουμένων για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Το σκάνδαλο SIEMENS επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί με την σκανδαλώδη ψήφιση, αμέσως πριν την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαίου 2012, από 164 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., ενός ανυπόγραφου «σχεδίου συμβιβασμού». Πρόκειται για το άρθρο 324 Ν. 4072/11-4-2012 με τίτλο «Βελτίωση επιχειρηματικού περιβάλλοντος- Νέα εταιρική Μορφή- Ρύθμιση θεμάτων ναυτιλίας, λιμένων και αλιείας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α86).

Με το άρθρο αυτό «εγκρίνεται το σχέδιο Συμφωνίας Συμβιβασμού μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και των εταιρειών SIEMENSAG και SIEMENSAE» και «παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να εκπροσωπήσει την Ελληνική Δημοκρατία και να υπογράψει την συμφωνία συμβιβασμού» (δημοσιευθείσα εν σχεδίω και ανυπόγραφη στο Φ.Ε.Κ.).

Καθεαυτή η ψήφιση του ανωτέρω σχεδίου «συμφωνίας» επισύρει βαρύτατη ευθύνη για τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων ενέχονται στο σκάνδαλο και προέρχονται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Η δε τυχόν υπογραφή του σχεδίου από τον κ. Υπουργό Οικονομικών επί τη βάσει της προπεριγραφόμενης παράνομης και άκυρης εξουσιοδότησης, από βουλευτές κομμάτων που είναι τα ίδια ενεχόμενα στο σκάνδαλο, θα αποτελέσει πράξη καθ’ όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα, πλην άλλων, απιστία και παράβαση καθήκοντος.

Και αυτό, όχι μόνο διότι, σε μια τόσο κρίσιμη και οδυνηρή στιγμή για τη χώρα, και ενώ ο λαός δίνει καθημερινή μάχη επιβίωσης,  το Ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δις ευρώ (σύμφωνα με το ομόφωνο πόρισμα της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) αποδεχόμενο σε πλήρη ικανοποίησή του φερόμενες παροχές υποτιθέμενου ύψους 270 εκατομμυρίων ευρώ σε… είδος, αλλά και διότι εκχωρεί στην SIEMENS πληροφορίες για το νομικό χειρισμό της υπόθεσης από την Εταιρία HoganLovellsInternationalLL.P., με παραίτηση από τη ρήτρα εμπιστευτικότητας και δικηγορικού απορρήτου, προκειμένου να… πληρωθεί η άνω εταιρία- νομική σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου από τη SIEMENS!  

Αμφότερες δε οι ανωτέρω ενέργειες είναι πρόδηλο ότι λειτουργούν επ’ ωφελεία προσώπων που είναι υπόλογα ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης, συνιστώντας έτσι, αθέμιτη απόπειρα παρέμβασης σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση.

Ενόψει των ανωτέρω επερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:

1)    Υπεγράφη το ανωτέρω σχέδιο από οποιοονδήποτε από τους διατελέσαντες Υπουργούς Οικονομικών από την ημέρα δημοσίευσης του Φ.Ε.Κ. μέχρι σήμερα και, σε θετική περίπτωση, πότε και από ποιον Υπουργό; Σε αρνητική περίπτωση, ο κ. Υπουργός Οικονομικών έχει την πρόθεση να υπογράψει το ανωτέρω σχέδιο, το οποίο θα οδηγήσει σε απώλεια τουλάχιστον 2 δις ευρώ; Ή έχει την πρόθεση να διεκδικήσει από τη SIEMENS τη θετική και αποθετική ζημία και την ηθική βλάβη που προκάλεσε αυτή στο Ελληνικό Δημόσιο;

2)    Έχει εκτελεσθεί από το Ελληνικό Δημόσιο ή από τη SIEMENS οποιοδήποτε τμήμα του σχεδίου αυτής της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι αυτή ουδέποτε κυρώθηκε; Σε θετική περίπτωση, ποιες συγκεκριμένες πράξεις έχουν γίνει σε εκτέλεσή της, και ποια όργανα της Διοίκησης ή της Κυβέρνησης έχουν εγκρίνει την εκτέλεση τους; Πρόκειται να ληφθούν μέτρα για την άμεση ανάκληση των πράξεων αυτών ως παρανόμων;

3)    Ενόψει της πρόσφατης κλήσης σε απολογία ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης 11 κορυφαίων στελεχών της SIEMENS, για ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αναφορικά με την σύμβαση 8002 SIEMENS – OTE,  θα εξετασθεί ποιο τμήμα του δημοσίου χρέους προέκυψε από παράνομες συμβάσεις με τη SIEMENS και θα επιδιωχθεί η διαγραφή του, όπως επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον;

4)    Συναφώς προς τα ανωτέρω, με δεδομένο ότι η υπόθεση SIEMENS παραμένει κορυφαίο σκάνδαλο, που προξένησε τεράστια οικονομική ζημία στο Δημόσιο και, επομένως, στον ελληνικό λαό, τα δε εμπλεκόμενα στο σκάνδαλο κόμματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν. Δ. επιχείρησαν τη συγκάλυψή του, με αποκορύφωμα την ανωτέρω διάταξη, που συνιστά απόπειρα κοινοβουλευτικού ξεπλύματος, προτίθενται οι κκ. Υπουργοί να προασπίσουν τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου με την δημόσια, διαφανή και δικαστική διεκδίκηση αποκατάστασης του πραγματικού ύψους της ζημίας, με την αποκάλυψη όλων των ενεχομένων προσώπων, όποιο αξίωμα και εάν κατέχουν αυτά σήμερα και με την αποτροπή οποιασδήποτε άμεσης ή έμμεσης παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης;

 

Αθήνα, 20/7/12

 

Οι επερωτώντες βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Παναγιώτης Κουρουμπλής

Θοδωρής Δρίτσας

Ζωή Κωνσταντοπούλου

Σοφία Σακοράφα

Αλέξης Μητρόπουλος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights