Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Δεκεμβρίου 2021

Νιοχώρι. Το ερημωμένο χωριό με τις αμυγδαλιές

Το όνομα του είναι “Νεοχώρι” αλλά οι ντόπιοι το λένε Νιοχώρι ή Νιχώρι.

Κάποτε λοιπόν, κρίνοντας από το όνομα του θα ήταν νέο χωριό όμως στις μέρες μας αποτελεί ένα παλιό και σχεδόν ερημωμένο ορεινό χωριό. Βρίσκεται πάνω από το χωριό Παλαιοκατούνα δηλαδή πάνω από το Νυδρί.

Ηρεμία, καθαρός αέρας, κελαηδίσματα πουλιών, ερειπωμένα σπίτια και πολλές ανθισμένες αμυγδαλιές συνθέτουν το σκηνικό του μικρού χωριού.

Στα χρόνια της δικτατορίας (1967 – 1974) το χωριό εγκαταλείφθηκε από τους ντόπιους κατοίκους, που αναζήτησαν την τύχη τους στους πρόποδες του βουνού και συγκεκριμένα στις τοποθεσίες Παλαιοκατούνα και Μεγάλο Αυλάκι, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες για οικονομική ανάπτυξη.

Εκτός από τα παραδοσιακά σπίτια και την εντυπωσιακή θέα προς τον κάμπο του Νυδριού και τα νησάκια, ο επισκέπτης μπορεί να δει ακόμα και την Παναγία την Ευαγγελίστρια, μοναδική εκκλησία με τρούλο στο νησί. Πιο παλιά στο Νιοχώρι υπήρχε και το ιδιωτικό λαογραφικό μουσείο του Παναγιώτη Τσατσούλα το οποίο περιείχε αντίγραφα μουσικών οργάνων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα καθώς και πλούσιο λαογραφικό υλικό.

Δυστυχώς εδώ και μερικά χρόνια το μουσείο έχει κλείσει και σύμφωνα με πληροφορίες μας όλο το υλικό του μεταφέρθηκε στην Κρήτη. Βέβαια το μουσείο διαφημίζεται ακόμα και σήμερα σε ιστοσελίδες της Λευκάδας, όπως του σημερινού Δήμου Λευκάδας καθώς και σε αρκετούς τουριστικούς οδηγούς !

Το κτίριο του Δημοτικού σχολείου του χωριού με φανερά τα σημάδια της εγκατάλειψης στέκεται σε ένα ξέφωτο για να θυμίζει σε όποιον περνάει από εκεί την εποχή που το χωριό έσφυζε από ζωή και το προαύλιο του σχολείου γέμιζε από τις χαρούμενες φωνές των παιδιών. Το μόνο σημείο του κτιρίου που είναι σε καλή κατάσταση είναι η στέγη η οποία φαίνεται να ανακατασκευάστηκε πρόσσφατα.

Από το Νεοχώρι κατάγεται ο κλαριντζής Κώστας Γκιαούζος – Μουζάκης που προπολεμικά μέχρι το 1950 θεωρούνταν ένα από τα καλύτερα κλαρίνα της Ελλάδας.

Πληροφορίες : http://www.lefkada.gov.gr

Ακολουθούν φωτογραφίες και βίντεο από το Νιοχώρι.

Φωτογραφίες : Χρυσόστομος Βρεττός

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις των διαχειριστών του Meganisi News και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν για να διαγραφούν.

41 Shares

Σχετικά άρθρα

5 Σχόλια

 1. Η ανάπτυξη μιας χώρας δε μπορεί να εννοηθεί χωρίς την ανάπτυξη και την ενίσχυση της περιφέρειας. Πέρα από τους ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτικούς και μετεμφυλιακούς παράγοντες που συνέθεσαν το παζλ της γιγάντωσης των πόλεων και της μετανάστευσης, ουδέποτε υπήρξε στοχευμένη, ουσιαστική και μακροπρόθεσμη πολιτική που θα ενεργούσε προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης της περιφέρειας και μέσω –ας μου επιτραπεί το αδόκιμο- ισόρροπων προτεραιοτήτων, οι οποίες θα εδραίωναν τη συνοχή τόσο σε τοπικό όσο και σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό επίπεδο.

  Η ανάπτυξη της περιφέρειας, της υπαίθρου, αν παραμείνει μόνο στην ατζέντα της κεντρικής εξουσίας, συνήθως ως ασήμαντη υποσημείωση, και δεν συνειδητοποιηθεί ως άμεσο ζητούμενο των τοπικών κοινωνιών από τις ίδιες, ως κοινή συνείδηση και χρέος προς την επερχόμενη γενεά, τότε η εγκατάλειψη θα αρχίσει να δείχνει τα σημάδια της πολύ πιο σύντομα απ’ ότι μπορούμε να υποθέσουμε. Ειδικά μέσα στο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί σήμερα.

  Η τοπική ανάπτυξη δε γίνεται με έναν οδικό αναπτυξιακό χάρτη μεταφρασμένο στα ελληνικά. Είναι ζήτημα κοινωνικής παιδείας, ενσυναίσθησης του ρόλου και των υποχρεώσεων της αυτοδιαχείρισης/αυτοδιοίκησης των πραγμάτων μέσω της λογοδοσίας (μεταβίβαση αρμοδιοτήτων, εξουσιών, ευθύνης και απολογίας). Είναι θέμα παραγωγής πολιτικής και στόχων από τη βάση προς τα πάνω. Όσο μπορούν οι τοπικές κοινωνίες να καταλάβουν τη δύναμη και τη δυναμική τους προς αυτή την κατεύθυνση τόσο το καλύτερο για όλους μας.

  1. Πολύ στοχευμένη η παρατήρησή σας κύριε Γατή,στην περίπτωση του Μεγανησίου ευελπιστω να βρεί γρήγορα απήχηση.Το παράδειγμα του Νεοχωρίου εύχομαι ν’αφυπνίσει το Μεγανησιώτικο λαό που βρίσκεται ένα μόλις βήμα πριν την συρίκνωσή του με εκλεγμένη δημοτική αρχή που σφυρίζει αδιάφορα.Ποιός νέος θ’ αποφασίσει να δημιουργήσει οικογένεια στο Μεγανήσι αν του στερήσουν την εκπαίδευση για τα παιδιά του;Ποιός ηλικιωμένος θα καταφέρει με την πενιχρή σύνταξή του,χωρίς το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι;Ποιός Μεγανησιώτης θα μείνει αν δεν εξασφαλιστεί καλή ιατρική περίθαλψη.Με τι θα ασχοληθούν οι νέοι όταν τα βάρη που προστίθονται στις μικροεπιχειρήσεις είναι δυσανάλογα των εσόδων;Όταν σχεδόν ποινικοποιείτε και φορολογείτε η απόκτηση πρώτης κατοικίας;ΤΕΒΕ,επαναφορά του 5% επί των ακαθαρίστων,αύξηση δημοτικών τελών,μεταφορικών,ενοικίων αναπροσαρμογή λόγω αύξησης αντικειμενικών αξιών,τετραμηνιαία καταμέτρηση νερού,αύξηση ΔΕΗ,υποχρεωτική υποβολή κατάτασης εργαζομένων,ποινικοποίηση της αδυναμίας καταβολής ΦΠΑ,εισφορών,φόροι ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας.Κίνητρα για σταδιακή κατάργηση της αλιείας,ένταξη στα αντικειμενικά κριτήρια την κατοχή ακόμα και βάρκας.Ποιος νέος λοιπόν θα εγκατασταθεί στο Μεγανήσι παρά μόνο για να έχει ένα πιάτο φαϊ στο πατρικό του;Αυτά λοιπόν τα αγνοούν ή εσκεμμένα τα παραβλέπουν οι “βολεμένοι” του δημοτικού συμβουλίου αλλά και όσοι με την σιωπή τους δείχνουν ανοχή στις επιλογές τους.Και εσείς ω άνδρες Αθηναίοι Μεγανησιώτες θα είσαστε ευτυχείς κάνοντας διακοπές ανάμεσα στην γκλαμουριά των επωνύμων στους οποίους θα ξεπουληθεί το Μεγανήσι αδυνατώντας να επιβιώσει,εξαιτίας μιας βάναυσης πολιτικής που επιβάλλετε σε ένα λαό νησιού χωρίς καμμία αντίδραση των πολιτικών ηγετών του,αλλά και του δήθεν πνευματικού κόσμου του.

   1. Σε σχέση με τις συγχωνεύσεις σχολείων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν εισηγήσεις από Δημάρχους και Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης. Βέβαια, δε μπορώ να γνωρίζω τί έχει εισηγηθεί ο Περιφερειάρχης Αθμιας & Βθμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων. Υπάρχουν, βέβαια, τρόποι να ενημερωθεί κανείς, αν και δεν πρόκειται για κάτι κρυφό, γιατί έτσι κι αλλιώς οι όποιες εισηγήσεις θα δουν το φως της δημοσιότητας.

    «Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση χωριστά και θα ενταχθεί κατ’ εξαίρεση σε οργανωτική δομή μικρής σχολικής μονάδας βάσει των ιδιαιτεροτήτων, τηρουμένων πάντοτε των παιδαγωγικών κριτηρίων και μέχρι να δημιουργηθούν, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, συνθήκες με την κατασκευή δημοτικών έργων».
    Για το «εφόσον αυτό είναι δυνατόν», καταλαβαίνετε ότι στο μικρό νησί δεν μπορώ να κάνω κάτι. Εάν τυχόν σε δύο κοντινά χωριά, που τα χωρίζουν όμως βουνά και χιλιόμετρα με δύσβατο δρόμο, δεν μπορώ να κάνω συνένωση και έχω μεθαύριο ένα δημοτικό έργο, εδώ θα είμαστε, του χρόνου, του παραχρόνου να προβούμε σε μία συνένωση επ’ ωφελεία των μαθητών και της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
    Αυτή είναι η λογική μας και πρέπει να σας πω ότι αυτή τη στιγμή περιμένουμε. Δεν έχουμε, δηλαδή, ακόμη τις οριστικές απαντήσεις. Έχω ζητήσει από τους περιφερειακούς διευθυντές μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου να έχω τις πρώτες προτάσεις τους στις περιφερειακές διευθύνσεις και να μου αποσταλούν αυτές οι προτάσεις από τις περιφερειακές διευθύνσεις έως τις 25 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να προβούμε στις τελικές εκτιμήσεις με πραγματική προσοχή για την ιδιαιτερότητα της κάθε περιοχής. […]
    […] Δεν μιλώ για τέτοιες προφανείς περιπτώσεις, ούτε για περιπτώσεις όπου, ξαναλέω, το να συνενώσω ολιγοθέσια σχολεία με ολιγάριθμες τάξεις που έχουν λίγους μαθητές είναι παιδαγωγικό το όφελος. Η κοινωνικοποίηση των μαθητών έχει πολύ μεγάλη σημασία και παιδαγωγικά. Βεβαίως, τα όρια είναι τα συγκεκριμένα και δεν θέλω να τα υπερβώ και δεν θα τα υπερβώ και υπάρχει κατεύθυνση προς τις υπηρεσίες να μην γίνει καμία τέτοια υπέρβαση.
    Άρα, θα γίνονται συνενώσεις κατά περίπτωση, θα υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή στις ορεινές περιοχές, όπως η Κοζάνη και όλη η διαδικασία θα ολοκληρωθεί, αφού έχει ληφθεί υπόψη η γνώμη των Δημάρχων, των εκπαιδευτικών και βεβαίως των γονιών, γιατί και οι γονείς έχουν ρόλο και πρέπει να γίνει η όποια αλλαγή, εφόσον γίνει, για τα παιδιά τους και με τη δική τους συμφωνία και εφόσον και αυτοί μπορούν. Και νομίζω ότι οι γονείς πολλές φορές -μου κάνει εντύπωση και σε πάρα πολλά ακριτικά μέρη της πατρίδας μας- έχουν καταλάβει το πόσο χειρότερο σχολείο είναι ένα ολιγοθέσιο σχολείο από ένα σχολείο που είναι εξαθέσιο και έχει κάθε τάξη το δάσκαλό της.
    (Από απάντηση της υφ. Παιδείας στη Βουλή σε ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμανατίδου-Πασχαλίδου http://www.kozanimedia.gr 11.02.2011)

 2. «Ιδιαίτερα για τις ορεινές και τις μικρές νησιωτικές περιοχές στις οποίες οι αποστάσεις, οι συγκοινωνιακές και οι καιρικές συνθήκες δεν διασφαλίζουν προϋποθέσεις ασφαλούς μεταφοράς των μαθητών, θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή κάθε περίπτωση…
  Kύριε Γατή μήπως μπορείτε να μας ερμηνεύσετε ως παιδαγωγός τί σημαίνει ο “χρησμός” της υπουργού για το Μεγανήσι,γιατί κατά την γνώμη μου αν το απέκλειε θα ήταν διαφορετική και απόλυτη η απάντησή της.Επίσης θα ήθελα με δεδομένο ότι επί καθημερινής βάσεως μπαίνουν απρόσκοπτα δέκα καθηγητές μήπως εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να μου ερμηνεύσει το χρησμό;

  1. θα σου απαντήσω με copy paste από τη Ναυτεμπορική:

   Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την Τρίτη και την Τετάρτη δάσκαλοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για τις μειώσεις των αποδοχών τους και για τις συγχωνεύσεις σχολείων.

   Εγώ έτσι κι αλλιώς θα απεργήσω, όπως πάντοτε. Και πάλι όμως θα απογοητευτώ από τη συμμετοχή στα ποσοστά που θα καταγράψει η απεργία στην περιφέρεια ειδικά. Και πάλι θα λέμε “ευτυχώς που υπάρχει το μεγάλο μαντρί (Αθήνα) που σώζει κάπως τα προσχήματα”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *