Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
27 Ιουνίου 2022

Κομβικός ο ρόλος των Δήμων στη Δια Βίου Μάθηση

Εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και λειτουργία των δομών της Δια Βίου Μάθησης, αναλαμβάνουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Όπως τόνισε η Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας και υπεύθυνη για τη Δια Βίου Μάθηση, Φώφη Γεννηματά, η αυτοδιοίκηση είναι αυτή που θα στηρίξει σε σημαντικό βαθμό τα προγράμματα αρχικής και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης ύψους 2, 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση για την παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Δια Βίου Μάθησης, που έγινε παρουσία του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, η Φώφη Γεννηματά τόνισε:

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Ο ρόλος των Δήμων είναι ιδιαίτερα σημαντικός στη Γενική Εκπαίδευση Ενηλίκων μέσα από την ίδρυση και λειτουργία των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης. Τα κέντρα αυτά μπορούν να λειτουργούν σε χώρο που οι ίδιοι οι δήμοι διαθέτουν ή επιθυμούν, όμως η παρουσία σήμερα εδώ πολλών δημάρχων και εκπρόσωπων των δήμων μας δίνει την ευκαιρία να προβάλουμε έναν σημαντικό για εμάς στόχο: Το Ανοιχτό Σχολείο.

Ένα σχολείο που το πρωί θα εκπαιδεύει τα παιδιά και το απόγευμα θα παρέχει γνώσεις στους ενήλικες.

Ανοιχτό σχολείο για μικρούς και μεγάλους, που πρέπει και μπορεί να έχει τη στήριξη τη πολιτείας, των Δήμων, των πολιτών και μπορεί να αναπτύξει ακόμη περισσότερο την εθελοντική προσφορά.

Ανοιχτό σχολείο, σημείο αναφοράς που θα συνδέσει τον κοινωνικό ιστό της πόλης, θα ενεργοποιήσει του πολίτες, θα δώσει τη δυνατότητα στην αυτοδιοίκηση να διαπαιδαγωγεί την ελληνική κοινωνία, να περνά έναν νέο τρόπο αντίληψης.

Ας κάνουμε αυτό το όραμα πραγματικότητα
Μπορούμε.

Με κέντρο το Ανοιχτό σχολείο δημιουργούμε ένα δίκτυο ανά δήμο στο οποίο συμμετέχουν ΚΑΠΗ, μουσεία, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες, κοινωνικοί, επιμορφωτικοί και πολιτιστικοί φορείς που υλοποιούν προγράμματα ή παρέχουν υπηρεσίες δια βίου μάθησης.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Οι Περιφέρειες αποκτούν σημαντικό ρόλο. Κομβικό σημείο είναι η σύνδεση της Δια Βίου Μάθησης με τα αναπτυξιακά σχέδια που εκπονούνται ανά περιφέρεια, καθώς και η δημιουργία του Περιφερειακού Δικτύου Δια Βίου Μάθησης.
Έχουμε τη δυνατότητα και τους πόρους όχι μόνο να επιμορφώσουμε τα στελέχη της αυτοδιοίκησης, αλλά και να βοηθήσουμε να οργανωθούν οι αναγκαίες διοικητικές δομές.
Θα ήθελα να κάνω μια προσωπική έκκληση στους νέους αιρετούς Περιφερειάρχες: Γνωρίζουμε ότι οργανώνετε ένα νέο θεσμό, με τις όποιες δυσκολίες έχει αυτό το εγχείρημα.
Περιμένουμε όμως από εσάς να μας πείτε όσο γίνεται πιο γρήγορα ποια είναι τα κατάλληλα προγράμματα που πρέπει να εφαρμόσουμε ανά περιφέρεια. Δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις.
Τα χρήματα πρέπει να φτάσουν γρήγορα, με τη μορφή υπηρεσιών βέβαια, σε όσους τα έχουν ανάγκη.

(Το άρθρο μας το έστειλε ο Γιώργος Γαβρίλης με αναφορά πηγής e-aftodioikisi.gr)

Τα αναγραφόμενα από τους αναγνώστες δεν εκφράζουν τις απόψεις των διαχειριστών του Meganisi News και φέρουν οι ίδιοι την ευθύνη των όσων γράφουν. Τα συκοφαντικά, υβριστικά, απειλητικά, εκβιαστικά, ρατσιστικά ή κοινωνικού αποκλεισμού μηνύματα θα διαγράφονται. Σε περίπτωση που μας διαφύγει κάποιο από τα μηνύματα αυτά παρακαλούμε τον ή τους θιγόμενους να μας ενημερώσουν για να διαγραφούν.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Το Δημόσιο θα ζητά αποζημίωση για ηθική βλάβη από όσους δεν έχουν να πληρώσουν κι η εφορία θα βάζει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών

Το Δημόσιο θα ζητά αποζημίωση για ηθική βλάβη από όσους δεν έχουν να πληρώσουν! Να αποζημιώνουν την εφορία για ηθική […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *