Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
21 Ιουλίου 2024

Δήμοι και Περιφέρειες: Ενεργοποιείται άμεσα ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων

Τον περιορισμό στις σπατάλες των ΟΤΑ με στόχο την καθιέρωση μιας Πολιτικής Κοινωνικής Ασπίδας σε επίπεδο δήμου αλλά και την  άμεση ενεργοποίηση του θεσμού των τοπικών δημοψηφισμάτων που εισήγαγε ο «Καλλικράτης» έθεσε μεταξύ άλλων ως προτεραιότητές του ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων.

Τοπικά Δημοψηφίσματα

Η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της σύγχρονης Πολιτείας, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι «όσο περισσότερη ευθύνη μεταβιβάζουμε στους πολίτες, τόσο πιο υπεύθυνα αυτοί εκπαιδεύονται να αποφασίζουν».

«Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για να ενεργοποιήσουμε τα τοπικά δημοψηφίσματα που προβλέπονται από τον «Καλλικράτη», ιδιαίτερα για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος ή καθημερινότητας. Έχει νόημα να θεσμοθετήσουμε την επίσπευση νομοθετικής πρωτοβουλίας από τους πολίτες», υπογράμμισε.

Ωστόσο, παρά τις θεσμικές παρεμβάσεις που γνωστοποίησε στον «Καλλικράτη», όπως για παράδειγμα, επαναπροσδιορισμό του ρόλου και των ορίων μεταξύ αποκέντρωσης και Τοπικής ή Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διορθωθούν έτσι οι στρεβλώσεις ή τα λειτουργικά κενά του «Καλλικράτη» και οι αποφάσεις του κράτους να παίρνονται σε Αρχή όσο το δυνατόν κοντύτερα στον πολίτη, δεν έκανε λόγο για αλλαγή στο χωροταξικό του «Καλλικράτη», όπως, για παράδειγμα, έχει μιλήσει ο αναπληρωτής υπουργός του Χαράλαμπος Αθανασίου στο δήμαρχο Λέσβου Δημήτρη Βουνάτσο.

Απόσπασμα από ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights