Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Οκτωβρίου 2021

Νέα ήττα του δημάρχου Μεγανησίου κ. Στ. Ζαβιτσάνου και των δημοτικών συμβούλων που τον στηρίζουν

Μπούμερανγκ η νέα προσπάθεια μετακύλυσης ευθυνών. Στο κενό η προσπάθεια εμπλοκής της επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Αικ. Καββαδά στην πόλωση του κλίματος, η οποία επισημοποίησε το αίτημά της για παραίτηση του δημάρχου Στ. Ζαβιτσάνου.

Η κ. Αικατερίνη Καββαδά μάλιστα έθεσε και την δική της παραίτηση στη διακριτική ευχέρεια του δημάρχου, για να τον διευκολύνει όπως τόνισε, μιας και το θέμα της προσωπικής κόντρας με τον δήμαρχο κ. Στ. Ζαβιτσάνο αποτελούν ευφυολογήματα του δεύτερου στην προσπάθειά του να δημιουργήσει εντυπώσεις. Μάλιστα σε αυτή την περίπτωση,  δηλ. της υποβολής της ταυτόχρονης παραίτηση,  η ίδια θα προτίθετο να στηρίξει ενιαίο δημοτικό συμβούλιο κοινής αποδοχής με άλλον δήμαρχο για το καλό του νησιού.

Παρανόμως για μια ακόμη φορά, δεν ζητήθηκε από τον Πρόεδρο η γνώμη του δημοτικού συμβουλίου σε πρόταση-θέμα προ ημερησίας διατάξεως της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Μεγανησίου για καταγγελία της σύμβασης εκμίσθωσης του λιμανιού, υπογεγραμμένη από 32 άτομα, παρά την συγκατάθεση της μείζονος αντιπολίτευσης. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε τακτική συνεδρίαση, άγνωστο πότε, δίνοντας παράταση κι ανάσες στην δημοτική παράταξη πριν το άδοξο τέλος του πολιτικού της χρόνου.

Να σημειωθεί ότι, όλο το διάστημα ο δήμαρχος προσπαθούσε να πείσει το ακροατήριο αλλά και το δημοτικό συμβούλιο ότι ακολούθησε την μοναδική λύση που υπήρχε για το τουριστικό καταφύγιο στο Βαθύ, δηλ. αυτής που τελικά και επιλέχθηκε και επιστράτευσε πολλούς παράλληλους μονολόγους μακράς διαρκείας, έως ότου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Θαν. Κονιδάρης, με την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία του -και μάλιστα τεκμηριωμένη νομικά- να «πολτοποιήσει» τους ισχυρισμούς του δημάρχου.
Το ακροατήριο πολλές φορές έκανε φραστικές παρεμβάσεις μιας που αισθάνονταν αγανακτισμένο βγάζοντας και την ατάκα της ημέρας: “πετάξτε μας και καλαμπόκι!”

Το σημερινό δημοτικό συμβούλιο τυγχάνει πολλών αναγνώσεων και συμπερασμάτων για την στάση που θα κρατήσουν οι φίλα προσκείμενοι δημοτικοί σύμβουλοι γύρω από το θέμα του τουριστικού καταφυγίου Βαθέως και όχι μόνο.

Έκδηλη η αγωνία τους να περισώσουν την δημοτική τους παράταξη την επόμενη μέρα και ολοφάνερη η αμηχανία τους με την άρνηση τους να τοποθετηθούν σε του κ. Θαν. Κονιδάρη, για το αν είναι υπέρ ή κατά της εκμίσθωσης του τουριστικού καταφυγίου Βαθέως, πλην του δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης κ. Ανδρέα Δάγλα, ο οποίος δήλωσε καθαρά πως επιθυμεί την καταγγελία της σύμβασης. Ο ίδιος ο κ. Θαν. Κονιδάρης δήλωσε ότι κι ο ίδιος ήταν ανέκαθεν κατά της συγκεκριμένης σύμβασης. Πάραυτα φαίνεται να μην έχει ακόμα αποφασίσει να κλείσει την πόρτα πίσω του, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι με την δημοτική αρχή επί του παρόντος να επιθυμεί -κάνοντας και το συμβούλιο του Ιουλίου- να «ροκανίσει» το χρόνο, κάνοντας ήσυχες διακοπές.

Δυστυχώς, λόγω φόρτου εργασίας πιθανόν να μην προβάλω όλα όσα ακούστηκαν, όμως δεσμεύομαι να επανέλθω.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

8 Σχόλια

 1. κυριε Γαβριλη συγχαρητηρια για το ρεπορταζ γιατι αν περιμεναμε απο αλλα σαιτ χαθηκαμε.οποιος θελει να μαθει παντος πως γινετε η φακη εγκλουβης μπορει να μπει σε σαιτ του Μεγανησιου και να μαθει τα παντα .

 2. Θα ήθελα κάποιες παρατηρήσεις να κάνω σχετικά με το Δ.Σ.
  1) Παρόλο που η μαρίνα του Βαθιού είναι ένα θέμα ύψιστης σημασία για ολόκληρο το νησί, εντούτοις πέρα από κάποιους λίγους δημότες, οι οποίοι προφανώς και ενδιαφέρονται για τον τόπο τους, οι μόνοι που παρεβρέθησαν στο συμβούλιο ήταν όσοι έχουν άμμεσο συμφέρον επαγγελματικό από την υπόθεση της μαρίνας. Ο υπόλοιπος κόσμος που ήταν; Μήπως τελικά οι ντόπιοι, οι περισσότεροι τουλάχιστον, ενδιαφέρονται μόνο για όσα άπτονται του άμεσου προσωπικού τους ενδιαφέροντος; Δεν ξέρω, απλά ρωτάω. Μπορεί και να κάνω λάθος.
  2) Αρνητική εντύπωση μου έκανε η έλλειψη πολιτισμού, καθώς και το πολεμικό κλίμα το οποίο επικρατούσε. Όπως και να έχει πρέπει να κρατάμε επίπεδο, ακόμα κι αν αισθανόμαστε αδικημένοι ή αν διαφωνούμε με όσα κάποιος λέει. Με τις φωνές δεν γίνεται τίποτα.
  3) Αρνητική επίσης εντύπωση μου προκάλεσε η αίθουσα της σης συνεδρίασης. Μέσα στο κατακαλόκαιρο να συνεδριάζει το Δ. Σ. σε αίθουσα χωρίς κλιματισμό, γιατί; Κάποιος είπε ότι θα μπορούσε το Δ. Σ. να πραγματοποιηθεί στο σχολείο του Σπαρτοχωρίου, που διαθέτει κλιματισμό, αλλά δεν το κάνουν για να είναι οι συνεδρίες όσο πιο σύντομες γίνεται. Κακοήθειες…
  4) Ο κ. Δήμαρχος και η παράταξή του τίποτα το καινούριο δεν είπαν. Τα ίδια και τα ίδια που ξέρουμε χρόνια τώρα.
  5) Η κ. Καββαδα, αν κατάλαβα καλά το μόνο που θέλει είναι να λυθεί η σύμβαση, ώστε να πάει η μαρίνα σε κάποιον άλλον ιδιώτη. Όσον αφορά την πρότασή της για κοινή παραίτηση με τον κ. Δήμαρχο και στήριξη από κοινού ενός νέου Δ.Σ. με νέο Δήμαρχο κοινή αποδοχής, μάλλον με πονηρεύει…Λέτε να τα έχουν βρει από τώρα; Δεν ξέρω, τι να πω.
  6) Ο κ. Κονιδάρης Θανάσης απέδειξε ότι υπάρχουν 5 τρόποι για να λειτουργήσει την μαρίνα ο δήμος, καταρρίπτωντας πλήρως και διαπαντός τον μύθο που έλεγε ότι δεν μπορεί. Πολιτική βούληση να υπάρχει και όλα γίνονται, νόμιμα βέβαια.
  7) Η Κ.Ε.Π.Μ., για να έρθουμε και στα δικά μας, κατέθεσε πρόταση, για διερεύνηση της δυνατότητας καταγγελίας της σύμβαση παραχώρησης της μαρίνας, ώς θέμα προ ημερησίας διάταξης. Το αίτημα απορίφθηκε από τον κ. Δήμαρχο με την λογική ότι είναι αρκετά μεγάλο για τεθεί με αυτήν την μορφή και διαφορετικό από το θέμα του συμβουλίου. Η συζήτηση στην συνέχεια βέβαια κάθε άλλο παρά άπέδειξε ότι είμασταν εκτός θέματος μιας και συζητήθηκαν τα πάντα όλα για την μαρίνα από την αρχή του έργου, ωστόσο δεσμεύτηκε το Δ.Σ. να μπει το θέμα σε επόμενο Δ.Σ. Ίδωμεν και έπεται συνέχεια…

 3. Να προσθέσω επίσης ότι:
  1) Η Κ.Ε.Π.Μ πρότεινε σε περίπτωση που πάρει ο δήμος την μαρίνα στην κυριότητά του, να την λειτουργήσει ο ίδιος, με εναλλακτική πρόταση να επινοικιάση τις διάφορες χρήσεις της σε περισσότερους από ένα ιδιώτες ώστε πάλι να ελέγχει την κατάσταση.
  2) Όσον αφορά την τρέχουσα σύμβαση διατυπώθηκαν απορίες, τόσο από την Κ.Ε.Π.Μ., όσο και από την αντιπολίτευση, για την εμπειρία που έπαιξε καθοριστικό παράγοντα στην επιλογή των συγκεκριμμένωνιδιωτών, η οποία πλέον δεν υφίσταται, αφού ο κ. Σμπώκος έχει αποχωρήσει, για τα έσοδα από τα καύσιμα τα οποία υποτίθεται ότι θα κέρδιζε ο δήμος και δεν τα έχει δει μέχρι σήμερα (και αυτό είχε παίξει μεγάλο ρόλο στην επιλογή της κατάλληλης για το νησί πρότασης), καθώς και για την προκλητικά χαμηλή ποινική ρήτρα των 8.000 ευρώ. Η ποινική ρύτρα, για όσους ίσως δεν ξέρουν, ενεργοποιείται στην περίπτωση που ο ενοικιαστής δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Δηλαδή μπορεί ο επιχειρηματίας, φέρνοντας ένα ακραίο παράδειγμα, να μην πλρηρώσει το μίσθωμα μία ή δύο χρονιές, να τον πάει ο δήμος στα δικαστήρια, μέχρι να βγεί η απόφαση τα έσοδα να εισπράτονται κανονικότατα από τον επιχειρηματία και όταν με το καλό βγεί η απόφαση του δικαστηρίου, μετα από 2 – 3 χρόνια, ο επιχειρηματίας να πληρώσει το εξωφρενικό ποσό των 8.000 ευρώ και να καθαρίσει…
  Για όλες αυτές τις απορίες δεν πήραμε καμία απάντηση…

 4. Σπύρο μην κουράζεσαι, μέχρι κι ο τελευταίος Μεγανησιώτης έχει καταλάβει τι παίχτηκε! Το θέμα είναι πότε θα συνειδητοποιήσουν οι δημοτικοί σύμβουλοι που στηρίζουν και λοιποί παρατρεχάμενοι να μας αδειάσουν την γωνιά. Θέλω να τονίσω ότι ο επιχειρηματίας όπως κι αν λέγονταν δεν φέρει καμμία απολύτως ευθύνη και δεν μας αφορά ποιός είναι και πως πέτυχε τέτοιους όρους. Το ζήτημά μας είναι ποιός και γιατί παραχώρησε τέτοιους όρους στον οποιοδήποτε ιδιώτη επιχειρηματία.

 5. Προφανώς το θέμα μας δεν είναι ο επιχειρηματίας, ο οποίος λογικό είναι να κοιτάει το συμφέρον του.

 6. Μου αρέσει πολύ το στυλ της ΚΕΠΜ
  Δράσεις απο απόσταση ασφαλείας
  ή
  με αντιπρόσωπο Σαβατοκυριακου
  ή
  μαζώξειs Δεκαπενταύγουστου!
  Τι καλά που περνάμε εδώ στο νησί,
  Θα προτείνω στους μόνιμους να κάνουν διακοπές απο
  1/8-20/8 στην Αθήνα ,να δώ που θα τους …βρίσκουν μετά οι Ενεργοί ,πλάκα δεν θάχει το πράμα ;

 7. Τόσες μέρες περιμένω να δώ κανενα βίντεο απο την ήττα του Δημάρχου και των δημοτικών συμβούλων του αλλά μάταια.
  Όχι τίποτα άλλο ,αλλά μου είπανε ότι τα γκολ του Βασιλη και του Ζωη ήταν απιαστα !

  1. Η συνεδρίαση του ΔΣ βιντεοσκοπούνταν καθόλη τη διάρκειά της από το έτερο site του Μεγανησίου. Δυστυχώς δεν υπήρχε δυνατότητα πλήρους κάλυψης από εμάς λόγω επαγγέλματος που περιορίζει τον χρόνο μας το Καλοκαίρι.
   Μεγάλα αποσπάσματα από την συνεδρίαση του ΔΣ βρίσκονται στα χέρια του Μeganisi Νews,αλλά λόγω φόρτου εργασίας δεν ανέβηκαν στο youtube μέχρι σήμερα.
   Πολλά από τα εύλογα ερωτήματά σας θα βρουν απαντήσεις στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Σίγουρα το “καυτό καλοκαίρι” που δανύουμε θα συνεχιστεί κατά πως φαίνεται το Φθινόπωρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *