Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Οκτωβρίου 2021

Απάντηση Περιφερειάρχη Ι.Ν. στον Π. Σύμβουλο Λευτέρη Γιαννάτο για την συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών του Ιονίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 4 Ιουλίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                       

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                       49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Απάντηση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, σε ανοιχτή επιστολή Περιφερειακού Συμβούλου, Λευτέρη Γιαννάτου, με θέμα τη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών.

   Κύριε Γιαννάτε,

Συμμερίζομαι, εν μέρει, την αγωνία σας για να επιλυθεί το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Περιφέρειάς μας και να εξασφαλισθεί η συγκοινωνιακή διασύνδεση μεταξύ των νησιών μας, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό το υπαρκτό εδώ και δεκαετίες πρόβλημα μπορεί να διαρρήξει την ενότητα της Περιφέρειάς μας.

Η ενότητα της Επτανήσου έχει σφυρηλατηθεί μέσα από το πέρασμα των αιώνων και εδράζεται στους άρρηκτους δεσμούς των Επτανησίων και των κοινών πολιτισμικών και κοινωνικών χαρακτηριστικών, υπερβαίνοντας τα όποια υπαρκτά προβλήματα της καθημερινότητας τους.

Αποδέχομαι ότι το συγκοινωνιακό και η διασύνδεση των νησιών μεταξύ τους είναι ένα από τα κορυφαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρειά μας και γι’ αυτό, άλλωστε, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας το έχουμε ιεραρχήσει, ως πρόβλημα πρώτιστης προτεραιότητας. Δεν αποδέχομαι, όμως, το μηδενισμό που διαχέεται από την επιστολή σας, σχετικά με τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η πρώτη Αιρετή Διοίκηση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η επίλυση του προβλήματος, όπως πολύ καλά γνωρίζετε ως νομικός και Γραμματέας του Περιφερειακού μας Συμβουλίου δεν εμπίπτει στις διοικητικές  αρμοδιότητες της αιρετής Περιφέρειας, όπως απορρέουν από τον «Καλλικράτη».

Παρά ταύτα, θα σας απαριθμήσω ορισμένες από τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει προς τους καθ’ ύλην αρμοδίους, αποδεικνύοντας το συνεχές και ζωηρό ενδιαφέρον μας να θέτουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης και της εκτελεστικής εξουσίας.

1) Στο υπόμνημα που είχα καταθέσει στον πρώην Πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, στο πλαίσιο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μικρών Νησιών το οποίο είχε πραγματοποιηθεί στο Μεγανήσι στις 7 και 8 Μαΐου του 2011, είχε συμπεριληφθεί το συγκεκριμένο αίτημα ως ένα από τα βασικά προβλήματα της Περιφέρειας μας το οποίο επιζητά άμεσα επίλυση.

2) Σε νέο υπόμνημα με τα αιτήματα της Περιφέρειας συμπεριέλαβα, επίσης, το αίτημα για τη δρομολόγηση υδροπλάνων και το επέδωσα στον πρώην Πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, κατά τη συνάντηση που είχα μαζί του, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε οργανώσει η Ένωση Περιφερειών.

3) Το ίδιο αίτημα επαναδιατύπωσα, με έντονο τρόπο, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία είχα παραβρεθεί.

4) Να σας υπενθυμίσω ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων συμμετέχει στο Πρόγραμμα: «Δημιουργία Δικτύου Υδροπλάνων στην Λεκάνη της Αδριατικής (ΑDRI-SEAPLANES)» στο οποίο είμαστε ο μοναδικός εταίρος από ελληνικής πλευράς. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής συνεργασίας IPA Adriatic και έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πιλοτικές πτήσεις υδροπλάνων σε όλες τις περιοχές των εταίρων.

5) Επίσης, σας υπενθυμίζω τις επιστολές μου, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών για την επίσπευση ψήφισης του νομοσχεδίου το οποίο θα καθορίζει τη λειτουργία των υδατοδρομίων, ενώ με κάθε ευκαιρία διατύπωνα το αίτημα για συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών μας.

6) Όσον αφορά την αεροπορική σύνδεση της Ζακύνθου με την Αθήνα και τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί τόσο εγώ όσο και ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου, είχαμε παρέμβει άμεσα και αποτελεσματικά με επιστολή – διαμαρτυρία προς τον πρώην Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννη Ραγκούση.

Πέρα όμως από αυτές τις ενέργειες, σε καθημερινή βάση, διατηρούμε το πρόβλημα στην επικαιρότητα παρεμβαίνοντας προς τα αρμόδια κρατικά όργανα και διεκδικώντας την επίλυση του.

Συμμερίζομαι την αγωνία με την οποία θέτετε το συγκοινωνιακό πρόβλημα, σας διαβεβαιώνω όμως ότι αποτελεί αγωνία και συνάμα υπέρτατο στόχο του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη, για την όσο δυνατόν ταχύτερη επίλυση του προβλήματος και ήδη ετοιμάζω νέα παρέμβαση προς τη νέα ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου για το θέμα αυτό.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

1 Σχόλιο

 1. Θα ήθελα να κάνουμε ένα έρωτημα στους εαυτούς μας, να σκέφτουμε και να απαντήσουμε με κάθε ειλικρίνεια.
  Το ερώτημα είναι, τι κοινό οικονομικό συμφέρον συνδέει την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο….????
  Εγώ νομίζω κανένα, Η Κέρκυρα έχει άμεσω οικονομικό όφελος από την ανάπτυξη της Ηγουμενίτσας και θεσπωτίας, η Λευκάδα από την Πρέβεζα, Η Κεφαλονιά από την Αιτωλοκαρνανία -Αστακό- και η Ζάκυνθος από την Πελοπόννησο.
  Για εμένα η περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μία τοπιστική ουτοπία, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο.
  Από την ένωση των επτανήσων και μέτα όλα τα νησιά αφομοιώσαν την Ελληνική κουλτούρα, άρα πολιτισμικα δεν διαφέρουμε με την υπόλοιπη Ελλάδα, μόνο σε μερικά εθιμοτυπικά δρώμενα,αναλόγως το νησί.
  Η συγκοινωνιακή σύνδεση των Ιονίων Νήσων είναι μία ουτοπιστική ιδέα, αφού δεν στέκει οικονομικά και δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος σύνδεσης.
  Η οικονονική δραστηριότητα και ο πληθυσμός, των νησιών, δεν επιτρέπει καμμία οικονομική μελέτη, και ύστερα απο την κατασκευή της Ιονίου Οδού, η επικοινωνία των νησιών μέσω αυτής θα είναι και συντομότερη και οικονομικότερη.
  Νομίζω ότι Η περιφέρια Ιονίων Νήσων δεν έχει λόγο ύπαρξης γιατί δεν εξυπηρετεί το κοινό συμφέρον των νησιών, άρα κάθε νησί πρέπει να προσαρτηστεί στην περιφέρεια με κοινό οικονομικό όφελος.
  Θα ήθελα την παραπάνω σκέψη να την κριτικάρουμε και να την αξιολογήσουμε μα γνώνονα την κοινή λογική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *