Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Οκτωβρίου 2021

Η «κόντρα της Οξφόρδης» στο υπουργείο Οικονομικών: Στουρνάρας vs Τσακαλώτος

Έχει ξαναγίνει. Στις αρχές του 2008 ο Γιώργος Παπανδρέου όρισε ως σκιώδη του τότε υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη την Λούκα Κατσέλη. Οι δύο τους είχαν συνυπάρξει ένα διάστημα ολίγων μηνών στο Birkbeck College  του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου ο κ. Αλογοσκούφης διετέλεσε από το 1984 έως το 1992 Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής.

Με μεσολάβηση του κ. Αλογοσκούφη η Λούκα, βρέθηκε ως επισκέπτης καθηγητής στο Birkbeck College για ένα εξάμηνο το 1987. Παρά την πολύχρονη σχέση τους και τη φιλία που τους συνέδεε πάντως, η πολιτική τους σχέση ήταν μια καταστροφή.   

Αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται τώρα σε υπερθετικό βαθμό. Γιατί και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας έχει συνυπάρξει με τον νέο σκιώδη του Ευκλείδη Τσακαλώτο στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο Στουρνάρας εργάστηκε από το 1981 ως το 1985 ως Research Fellow και Lecturer στο Κολλέγιο St. Catherine΄s. Ένας από τους φοιτητές του τότε ήταν ο Τσακαλώτος, ο οποίος αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι δύο τους δεν έγιναν απλώς καλοί φίλοι στην Οξφόρδη αλλά συνεργάστηκαν και αργότερα στην οικονομική έρευνα.

Το 1994 ένα κοινό τους άρθρο με τίτλο «Investment and Credit Rationing in Four European Economies» δημοσιεύτηκε στην Greek Economic Review. Το 2001 ακολούθησε ακόμα ένα επιστημονικό κοινό τους άρθρο για το νέο ρόλο του χρηματοοικονομικού τομέα στις οικονομίες της Νότιας Ευρώπης.

Αντίθετα με ότι θα πίστευε κανείς, ο Στουρνάρας έχει το πιο «λαϊκό» μπακγκράουντ, αφού αποφοίτησε από το Δημόσιο της Φιλοθέης (όσο λαϊκή μπορεί να είναι η Φιλοθέη) σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και πήγε στην Οξφόρδη για μεταπτυχιακό.

Αντίθετα ο Τσακαλώτος είναι αυθεντικό προϊόν της βρετανικής upper class και του αριστοκρατικού establishment αφού πήγε στην Οξφόρδη αφού προηγουμένως κάθησε στα θρανία του φημισμένου Eton. Το πόσο πιο πολιτισμένη θα κάνουν όλα αυτά την αναμεταξύ τους κόντρα θα δείξει. Σε κάθε περίπτωση οι φιλίες δοκιμάζονται σε τέτοιες θέσεις.

ΠΗΓΗ : newpost.gr (ΘΕΜΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ)

Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι Έλληνας οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου και μέλλων Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά 2012.

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα, ενώ η καταγωγή του είναι από τη Γλύφα Φθιώτιδας. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Έχει διατελέσει ειδικός σύμβουλος στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (1986-1989), ειδικός σύμβουλος στην Τράπεζα της Ελλάδος (1989-1994), τακτικό μέλος της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994-2000), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εμπορικής Τράπεζας κ.ά. Από το 1989 διδάσκει στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι γενικός επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Στις 17 Μαΐου 2012, κατά τον διορισμό της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ανέλαβε το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας μέχρι τη διενέργεια εκλογών στις 17 Ιουνίου 2012.

Ο Γιάννης Στουρνάρας, μετά την άρνηση του Βασίλη Ράπανου λόγω προβλημάτων υγείας, επελέγη στις 26 Ιουνίου 2012 ως νέος υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Από το 1965 μέχρι το 1993 έζησε στη Βρετανία όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και του Sussex. Δίδαξε επί τέσσερα χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Kent. Aπό το 1993 ζει στην Ελλάδα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σε θέματα πολιτικής οικονομίας, μακροοικονομικής πολιτικής και φιλοσοφίας της οικονομικής επιστήμης. Στις βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου 2004 ήταν υποψήφιος στο νομό Πρεβέζης με το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο συνέδριο του Συνασπισμού το Δεκέμβριο του 2004 εκλέχτηκε μέλος της κεντρικής πολιτικής επιτροπής.

1 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *