Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Οκτωβρίου 2021

Οι προτάσεις της Task Force για το ελληνικό δημόσιο και τους υπαλλήλους

ΑΣΕΠ, αυξημένα προσόντα, συνεχείς εξετάσεις –

Ένα νέο τύπο δημόσιου υπαλλήλου, με αυξημένα προσόντα, έτοιμο να υποβάλλεται σε συνεχείς εξετάσεις και αξιολογήσεις, προκειμένου να ανελίσσεται επαγγελματικά και θα μετακινείται ελεύθερα σε όλες τις θέσεις του κρατικού μηχανισμού, προτείνει στην κυβέρνηση η Task Force.

Όπως αναφέρει “Το Βήμα”, γι΄αυτό το λόγο εκπονείται και ενιαίο Σύστημα Διοίκησης Ανθρωπίνου Κεφαλαίου, το οποίο θα θεσπίζει νέους κανόνες για τις προσλήψεις προσωπικού, την κινητικότητα των υπαλλήλων και την στελέχωση των υπηρεσιών.

Κρίσιμος παράγοντας, ωστόσο, παραμένει η απομάκρυνση 150.000 υπαλλήλων, κάτι το οποίο αναμένεται να ζητήσει εκ νέου η τρόικα.

Συγκεκριμένα, οι εμπειρογνώμονες της Task Force προτείνουν:

* Προγραμματισμό των προσλήψεων: Προτείνεται οι διαγωνισμοί και ο έλεγχος για τις προσλήψεις να παραμείνουν στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. Σε επιτελικό επίπεδο επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρχει μία αρχή, η οποία θα αποφασίζει για τις προσλήψεις προσωπικού σ΄ ολόκληρο το εύρος του δημόσιου τομέα.

* Κινητικότητα των υπαλλήλων: Μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης των δομών του κράτους, την κατάργηση των περιττών υπηρεσιών και την ανακατανομή των αρμοδιοτήτων των νέων φορέων, ανακύπτει και η ανάγκη (επανα)στελέχωσης των υπουργείων και της στελέχωσης των νέων θέσεων ευθύνης που θα θεσμοθετηθούν από τα οργανογράμματα. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να υλοποιηθεί από την ενιαία αρχή διαχείρισης του προσωπικού. Επίσης, θα θεσπιστούν διυπουργικοί κλάδοι που θα επιτρέπουν ευρείες μετακινήσεις προσωπικού.

* Αξιολόγηση του προσωπικού: Θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Θα υποστηρίζεται από σύγχρονες μεθόδους τηλε-εκπαίδευσης, τα αποτελέσματά της θα καταχωρούνται στον προσωπικό φάκελο του εργαζομένου και θα εκπονούνται διαδικασίες αξιολόγησης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του φορέα.

* Θέσεις ευθύνης: Σχεδιάζεται αναβάθμιση της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης του προσωπικού. Η ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών της δημόσιας διοίκησης, η αξιοποίηση των σύγχρονων μορφών εκπαίδευσης, η κάλυψη των μαθησιακών κενών και ο εμπλουτισμός των προσωπικών προφίλ των εκπαιδευόμενων με νέες δεξιότητες, θα γίνει σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

* Αποδοχές των υπαλλήλων: Στον καθορισμό του ύψους της αμοιβής του κάθε «κρατικού», πλέον, υπαλλήλου και όχι του υπαλλήλου κάθε ξεχωριστού υπουργείου ή δημόσιου φορέα, θα συνυπολογίζονται τα επιδόματα και οι ειδικές ρυθμίσεις που διέπουν την εργασιακή σχέση που έχει με την δημόσια Διοίκηση. Ο αρμόδιος Φορέας παραμένει η Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ).

* Υπηρεσίες Αυτοδιαχείρισης των υπαλλήλων: Ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου κεφαλαίου παρέχει μια σειρά από διευκολύνσεις στους υπαλλήλους. Σχεδιάζεται να υλοποιηθούν μια δέσμη εφαρμογών που να αφορούν: επικαιροποίηση στοιχείων βασικού αρχείου υπαλλήλων, παρουσίες και απουσίες, αιτήσεις εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, αξιολογήσεις υπαλλήλων και μετακινήσεις.

ΠΗΓΗ : news247.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *