Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον εκδότη της εφημερίδας “Τα καλά νέα της Λευκάδας” κ. Γ. Θερμό και δημοσιοποιήθηκε στο έντυπο φύλλο της εφημερίδας στις 12 Ιουνίου 2012 με τίτλο: “Επένδυσα 380.000 ευρώ στην μαρίνα λέει ο Γιάννης Ανδριώτης” –
Η συνέντευξη –
-Γράφετε στην επιστολή σας για επενδύσεις που κάνατε στο χώρο του καταφυγίου. Σε τι ποσό ανέρχονται και ποιες είναι; Δεν ήταν έτοιμο το έργο;
-Όχι δεν ήταν έτοιμο γιατί π.χ. δεν υπήρχανε τα ρεμέτζα, ήταν όλα κομμένα, κακές κατασκευές σε πολλά σημεία…
-Ποιο συγκεκριμένα, τι ακριβώς κάνατε;
-Να βγάλω τώρα τα χαρτιά;
-Όχι, απλά πείτε μου κάποια έργα, εργασίες που ήταν οι πιο δαπανηρές.
-Στον ισολογισμό της εταιρείας που δημοσιεύεται τώρα, αυτές τις μέρες, φαίνεται ακριβώς πόσα λεφτά έχουμε ρίξει. Συγκεκριμένα είναι 380.000 ευρώ περίπου. Βεβαίως είναι λεφτά τα οποία έχουνε γυρίσει, δηλαδή έχουνε μαζευτεί, έχουνε τζιράρει να το πω κι΄ έτσι…
-Μεγάλο το ποσό.
-Όχι απλά μεγάλο…
-Μπορείτε να μου αναφέρεται κάποια έργα που γίνανε μέσα σε αυτό το χώρο; 380.000 είναι πολλά λεφτά.
-Απίστευτο ποσό. Μαζεμένα τόσα λεφτά δεν έχω δει ποτέ στη ζωή μου. Το ποιο ακριβό από όλα ήταν τα έργα ελλιμενισμού, δηλαδή μια μικρή εκβάθυνση που έγινε εδώ πέρα μας κόστισε αρκετά, εκβάθυνση για να μπορούν να έρχονται σκάφη όχι το ένα μέτρο που ήτανε μόνο για βαρκάκια.
-Όταν παραδόθηκε το έργο τι βάθος είχε;
-Ένα σαράντα και έχει πάει στα δύο πενήντα.
-Αυτό πρέπει να πήγε πολλά λεφτά.
-Αν τα σκάφη που έρχονται δεν είναι μεγαλύτερα δεν μπορεί να έρθει κόσμος και να αφήσει λεφτά. Αν έρθουνε τρεις βάρκες… Είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει βαρκούλες. Δεν είναι έτσι, δεν είναι αυτό το πελατολόγιο του Ιονίου πλέον.
-Άλλο εκτός από την εκβάθυνση, άλλο που να έκοψε λεφτά;
-Άλλο, η ηλεκτρολογική εγκατάσταση, έχουμε αλλάξει όλα τα καλώδια της μαρίνας.
-Γιατί;
-Γιατί ήτανε καλωδιάκια για να εξυπηρετούνε σκαφάκια-βαρκούλες και έχουμε βάλει καλώδια για να εξυπηρετούνε σωστά σκάφη χωρίς να υπάρχει πρόβλημα, να πάρουμε φωτιά δηλαδή.
-Άλλο δεξαμενές καυσίμων, δεξαμενές πυρόσβεσης κ.λ.π.
-Δεξαμενές καυσίμων υπήρχανε, τα πυροσβεστικά τα τελειώσαμε εμείς. Στο σύνολο τα πυροσβεστικά πήγανε 25.000 ευρώ, αλλά πάρα πολύ ακριβά ήταν επίσης τα αντιρρυπαντικά…
-Άλλο για τα λύμματα…
-Τα αντιρρυπαντικά μέτρα που έχουμε πάρει είναι πάρα πολύ ακριβά και σε αυτό είμαστε μάλιστα αρκετά πρωτοπόροι και έχουμε υπερβεί κατά πολύ την πιστοποίηση την οποία παραδίδει ο Ελληνικός Νηογνώμονας.
-Τι έργα είναι αυτά;
-Αντιρρυπαντικό έργο είναι οποιασδήποτε μορφής υπηρεσία, εκπαίδευση προσωπικού ή εξοπλισμός που χρησιμοποιείται και αγοράζεται έτσι ώστε να μπορέσει να επαναφέρει το συντομότερο δυνατόν το φυσικό περιβάλλον στη πρότερη κατάσταση μετά από μια περιβαλλοντική ρύπανση.
-Αντιρρυπαντικά έργα στο θαλάσσιο χώρο…
-Και στο θαλάσσιο και έξω. Π.χ. μπορεί ένας άνθρωπος να πάρει μια μηχανή και να πάει να την επισκευάσει στο σκάφος του και την ώρα που την επισκευάζει και έχει 90 λίτρα λάδι για να τα βάλει μέσα να του χυθούν όλα στο πάτωμα.
-Αυτά χρειάζονται κάποιες εγκαταστάσεις, έτσι δεν είναι, που είναι αυτές φαίνονται;
-Ναι βέβαια, νάτες εκείνες οι δύο ασημένιες αντλίες.
-Κάτι άλλο τώρα, ο χώρος που σας νοικιάσανε είναι αυτός εδώ και…
-Και φτάνει μέχρι το μπαστούνι το πέτρινο.
-Αυτό το χώρο επομένως μπορείς να τον χρησιμοποιείς εφόσον τον έχεις νοικιάσει.
-Μπορώ αλλά από ότι βλέπετε τον χρησιμοποιούνε άλλοι, τσάμπα. Τσάμπα, όχι τσάμπα, πληρώνουνε αλλά πληρώνουνε στο Δήμο δεν πληρώνουνε σε μας.
-Δηλαδή ο χερσαίος χώρος είναι αυτός που φτάνει μέχρι το πέτρινο μπαστούνι και πόσα μέτρα μέσα από τη θάλασσα είναι αυτή η λουρίδα;
-Είναι τρία μέτρα μέσα από τη θάλασσα.
-Δηλαδή αυτός είναι χώρος εκμεταλλεύσιμος.
-Όχι εκμεταλλεύσιμος, είναι χώρος ευθύνης, υπάρχει διαφορά.
-Εντάξει δεν θα τον νοικιάσεις για τραπεζοκαθίσματα…
-Δηλαδή αν γίνει ένα ατύχημα υπεύθυνος είναι ο ενοικιαστής.
-Από κίνηση πως πάει;
-Από κίνηση… έχουμε πολύ περισσότερη κίνηση από ότι περίμενα, αλλά δεν υπάρχει διάθεση. Υπάρχει πάρα πολύ μουρμούρα, υπάρχει κακή κίνηση, υπάρχει κίνηση η οποία θέλει το παραμικρό για να γυρίσει να πάρει ένα τηλέφωνο στη χώρα του και να πει «στην Ελλάδα είναι χάλια». Αυτή η κίνηση υπάρχει.
-Αυτό που οφείλεται;
-Αυτό οφείλεται στα νέα, στα νέα από την τηλεόραση. Το 90% των πελατών μας είναι ξένοι.
-Ίσως και αυτό που έσκασε τώρα να λειτουργήσει θετικά με την έννοια ότι μαθαίνουν πως υπάρχει μαρίνα στο Μεγανήσι.
-Δεν είναι έτσι. Ακούει κάποιος τώρα Τσοχατζόπουλος, μαρίνα τι να σκεφτεί;
-Τι τον νοιάζει αυτόν…
-Ποιόν το Τσοχατζόπουλο;
-Όχι αυτόν που θέλει να έρθει στο Μεγανήσι.
-Τον ξένο δεν τον νοιάζει, νοιάζει τον Έλληνα ο οποίος έχει κάποια οικονομική επιφάνεια και θέλει να περάσει καλά τις διακοπές του και δεν θέλει να τον συνδέσουνε με κακή ας το πούμε διαφήμιση. Σου λένε εδώ πέρα τα λαμόγια έχουνε κάνει… Ποια λαμόγια εδώ πέρα σκοτώνομαι εγώ από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 12.00 το βράδυ. Γι΄ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν ένα σκάφος το ίματζ είναι πολύ σημαντικό, γι΄ αυτό και παίρνουν ένα μεγαλύτερο σκάφος, ένα διαφορετικό σκάφος. Είναι πολύ σημαντικό με ποιόν θα κάτσω να πιώ ένα καφέ, είναι σωστό να με δούνε με αυτόν; Και ειδικά το καλοκαίρι που είναι εδώ πέρα μαζεμένοι όλοι, τρόπος του λέγειν όλοι, που έχει κίνηση τέλος και με ανθρώπους που έχουν πολιτικά πιστεύω διαφορετικά, όπως και να το κάνεις…
-Κάτι άλλο, όπως είπαμε τον απέναντι χώρο δεν μπορείς να τον εκμεταλλευτείς. Έχεις πρόβλημα χωρητικότητας με αυτό το χώρο που τώρα εκμεταλλεύεσαι;
-Κάθε χρόνο έχω, δεν βλέπετε…
-Είχε πει ο Κ. Σμπώκος ότι δεν είχε σχέση με το αντικείμενο αλλά «τέλος πάντων μπήκα στην εταιρεία, ήτανε φίλος μου ο Γιάννης και γι΄ αυτό.» Και πως το σκέφτηκε και μετά είδε πως δεν πάει η δουλειά…
-Ο Κωνσταντίνος είναι μικρός. Έχει συνηθίσει να κάνει δουλειές πολύ εύκολες, δηλαδή η τελευταία του δουλειά είχε να κάνει με το internet, καμία σχέση με πραγματικά δεδομένα, με λεφτά που μπαίνουν και βγαίνουν γιατί στο internet είναι διαφορετικά, έχεις ένα τρόπο πληρωμής στέλνουν λεφτά στο λογαριασμό σου. Η δουλειά η πραγματική έχει να κάνει με άνθρωπο που θα σου ζητήσει πίστωση, έχει να κάνει με άνθρωπο που θα σου πει δεν μπορώ τελικά και τι κάνεις, τον χάνεις από πελάτη. Ο Κων/νος είναι άριστος στα οικονομικά μπορεί να κάνει πρόβλεψη να βγάλει for kaste, να βγάλει πολλά πράγματα και με τρομερή ακρίβεια, με τη μόνη διαφορά ότι ο ανθρώπινος παράγοντας, ειδικά τώρα που όλοι … αλλά μετά τον πρώτο χρόνο έπρεπε να μπούνε λεφτά, αυξήθηκε το κόστος πάρα πολύ, δυσβάστακτο δηλαδή και…
-Τελικά στον ισολογισμό βγήκανε αυτά τα λεφτά που βάλατε;
-Έχω ζημιά 140.000 ευρώ. Αυτά βέβαια δεν είναι επενδεδυμένα μόνο από την τσέπη μου, είναι και λεφτά από τη μαρίνα. Έχω χάσει αρκετά.
-Αφού κατάφερες να αποσβέσεις τα υπόλοιπα από τα 380.000 που επένδυσες μέσα σε ένα χρόνο δεν είναι και άσχημα. Κάτι άλλο τώρα, τη δουλειά κάνατε πριν από αυτή την επιχείρηση;
-Με σκάφη και με διαφήμιση.
-Ενοικίαση σκαφών κ.λ.π.;
-Αθλητής ιστιοπλοϊας, πολλά χρόνια σε υψηλό επίπεδο, παγκόσμιο πρωτάθλημα, πανελλήνιο, μεσογειακά, βασικά με σκάφη αυτό ξέρω καλύτερα από όλα. Καπετάνιος ήμουνα δύο χρόνια σε ένα σκάφος σε μια κυρία πολύ έξοχη κυρία. Αγόρασε τρία-τέσσερα σκαφάκια ακόμα, της έκανα διαχείριση των σκαφών, για νοίκιασμα δηλαδή, εν συνεχεία ασχολήθηκα με το εξωτερικό κομμάτι δηλαδή παροχής υπηρεσιών στα σκάφη. Η εταιρεία αυτή απέκτησε ένα γραφείο σε μια μαρίνα που έκανε και εξωτερικές διευθετήσεις για τους ανθρώπους που νοικιάζανε τα σκάφη και διευκολύνσεις σε ότι αφορά των παροχών προς τα σκάφη και τους πελάτες. Διεύθυνα αυτό και εν συνεχεία έμεινα στη μαρίνα όπου είχαμε το γραφείο, επενδύθηκαν κάποια κεφάλαια σε αυτά τα κεφάλαια που επενδύθηκαν ουσιαστικά μπήκα ως σύμβουλος στην επιχείρηση και εν συνεχεία μπήκα ως πόστο κανονικά ως διευθυντής στο κομμάτι της ανάπτυξης αλλά ιστιοπλοϊκών σκαφών. Δηλαδή το τι σκάφη θα χωράνε, πως θα εξυπηρετούνται και ποια θα είναι η συνεννόηση με τα γραφεία…
-Για ποια μαρίνα μιλάτε;
-Στη Μάλτα, μετά από λίγο καιρό και αφού είδαν πως έκανα καλή δουλειά προχωρήσαμε σε μια περαιτέρω συνεργασία με την επιχείρηση η οποία έκανε τις επενδύσεις. Συνεχίσαμε τη συνεργασία σε άλλη μαρίνα με την Τουρκία και εν συνεχεία βρέθηκα εδώ πέρα.
-Όταν κάνατε την προσφορά την κάνατε σα πρόσωπα έτσι;
-Ναι
-Εσείς με τον Κων. Σμπώκο εκεί υπήρχε και ένα κομμάτι που έλεγε για τα επενδυτικά σχέδια για το μέλλον, δηλαδή τι επενδυτικά σχέδια, τι θα κάνατε παραπέρα;
-Ναι αυτά που έχουμε ήδη κάνει, συν κάτι άλλα βέβαια ουσιαστικά προς τους πολίτες, όμως αυτά που έχουμε κάνει, αλλά αυτά που έχουμε κάνει είναι…
-Μέσα στη σύμβαση που έχετε κάνει δεν υπάρχει καμία δέσμευση και δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει όσον αφορά την πρότασή σας για επενδυτικά σχέδια. Αν δεν θέλετε δεν τα κάνετε.
-Όχι, υπάρχει δέσμευση μέσα στη σύμβαση, υπάρχει συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο λέει για τις υποχρεώσεις του αναδόχου, αναφέρει μέσα π.χ. ότι σε περίπτωση που δρομολογηθεί το έργο να φύγει το φέρυ-μπόουτ από εδώ πέρα και να πάει στη γωνία εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παραχωρήσουμε χώρο. Πάρα πολύ σημαντικός ο όρος αυτός. Να παραχωρήσουμε χώρο για να γίνει ο δρόμος πρόσβασης στο φέρυ-μπόουτ που θα πει δεν θα έχουμε χώρο για να βάλουμε βιολογικούς καθαρισμούς, δεν μπορούμε να αυξήσουμε το δεξαμενισμό των πετρελαίων και των καυσίμων γιατί δεν έχουμε χώρο, γιατί θα περνάνε από πάνω δρόμοι…
-Και όσον αφορά τις προτάσεις έχετε την υποχρέωση να επενδύσετε;
-Εννοείτε και όχι μόνο εμείς αλλά και ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κάνει τις επενδύσεις, γιατί μην ξεχνάτε φορέας διαχείρισης είναι ο Δήμος.
-Και τι ποσοστό ευθύνης έχει ο καθένας σας.
-Κάθε φορά στο πόσο πολύ εμπλέκεται ο Δήμος στις διαδικασίες της αδειοδότησης.
-Εμπλέκεται ο Δήμος σε ότι αφορά τις αδειοδοτήσεις, τις επενδύσεις όμως τις οικονομικές;
-Ο Δήμος δεν έχει να βάλει φράγκο και σου λέει ρίξε λεφτά και ποια επιχείρηση σήμερα θα ήθελε συνεταίρο το Δημόσιο; Καμία, αλλά η νομοθεσία.
Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2012 και αναδημοσιεύεται από το Meganisi News κατόπιν αδείας.
Ο κ.Ανδριώτης όταν δίνει συνεντεύξεις μήπως πρέπει να έχει και τα χαρτιά του μαζί για να ξέρει γιατί πράγμα μιλάει? Μάλλον ξεχνάει ότι το Μεγανήσι έχει ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά τι εγινε και τι γίνεται εκεί…