Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
3 Οκτωβρίου 2022

Με αρκετή καθυστέρηση 11.200 ευρώ στον Δήμο Μεγανησίου για δράσεις πυροπροστασίας

Το ποσό των 18.400.00 εκ. ευρώ κατανέμεται σε όλους τους δήμους της χώρας και τους Συνδέσμους αυτών για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών Αντώνη Μανιτάκη.

Στο νομό Λευκάδας διατίθενται συνολικά 125.000 χιλ. € εκ των οποίων τα 113.800 € κατανέμονται στο Δήμο Λευκάδας και τα υπόλοιπα 11.200 στο Δήμο Μεγανησίου.

Όπως σημειώνεται στο localit.gr, η απόφαση έρχεται με αρκετή καθυστέρηση, αφού ότι η αντιπυρική περίοδος έχει επισήμως ξεκινήσει από την 1η Απριλίου, ήδη πολλές περιοχές έχουν δοκιμαστεί από μεγάλες πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές, και παρά το γεγονός ότι οι τοπικές αρχές είχαν από καιρό ζητήσει την έγκαιρη κατανομή των κονδυλίων για την δρομολόγηση ενεργειών πυροπροστασίας.

Σημειωτέον ότι τα χρήματα προέρχονται από ίδιους πόρους των δήμων και σε σχέση με τα αναμενόμενα, 23 εκ. ευρώ, είναι μειωμένα κατά 4,5 εκ. ευρώ.

Ειδικότερα οι ΟΤΑ μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως: α) καθαρισμός βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κλπ, β) καθαρισμός – έλεγχος χωματερών, γ) ενίσχυση εθελοντικών δράσεων σε επίπεδο ΟΤΑ Α βαθμού , δ) θέματα εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κλπ) και ε) λειτουργικά έξοδα (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα).

Η κατανομή πραγματοποιήθηκε με βάση την πρόταση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την κατάρτιση της οποίας λήφθηκαν υπόψη κριτήρια που συνδέονται με τον κίνδυνο πυρκαγιών, ποσοστό δασοκάλυψης, δημογραφικά στοιχεία, περιοχές δικτύου NATURA 2000 κλπ.

Επισημαίνεται ότι οι δικαιούχοι φορείς θα χρησιμοποιήσουν τις εν λόγω πιστώσεις αποκλειστικά για δράσεις πυροπροστασίας και θα γνωστοποιούν άμεσα τα σχετικά έργα στις αρμόδιες Διευθύνσεις των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

ΠΗΓΗ : ΔΙΑΥΓΕΙΑ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.