Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
28 Ιουλίου 2021

Ανακοίνωση των εκπροσώπων των ιατρών και των εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας

Αγαπητοί μας συμπολίτες, 

Το νοσοκομείο Λευκάδας το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω των γενικότερων οικονομικών εξελίξεων,την αναστολή πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ και τις ελάχιστες πιστώσεις από τον κρατικό προυπολογισμό, αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες στην τροφοδοσία του με αναλώσιμα, υγειονομικό υλικό, φάρμακα και αντιδραστήρια. Οι ελλείψεις αυτές μας έχουν εξαναγκάσει σε περιορισμό της λειτουργίας  κάποιων Τμημάτων, ενώ η έλλειψη ειδών καθαριότητας και λοιπών αναλωσίμων, δημιουργούν πρόβλημα στην υγιεινή και την καθημερινή πρακτική.

Οι συνολικές οφειλές του νοσοκομείου, μέχρι τα τέλη Απριλίου 2012, ανέρχονται στο ύψος των 1,9 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το νοσοκομείο, στο ίδιο διάστημα, ανέρχονται στο ύψος των 3,3 εκατομμυρίων Ευρώ. Η μοναδική χρηματοδότηση του νοσοκομείου μέσα στο 2012 είναι μια έκτακτη επιχορήγηση 200.000 Ευρώ από τον κρατικό προυπολογισμό στις αρχές Ιουνίου και αναμένονται άλλες 50.000 τις προσεχείς ημέρες. Τα ποσά αυτά δεν επαρκούν για την αποπληρωμή των προμηθευτών μας, οι οποίοι , λόγω και των δυσκολιών που έχουν ανακύψει στο εμπόριο, έχουν ελαχιστοποιήσει την τροφοδοσία σε υλικά. Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση και το επόμενο διάστημα, είναι ορατό το ενδεχόμενο το νοσοκομείο να προβεί σε μερική αναστολή της λειτουργίας του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την περίθαλψη των συμπολιτών μας.

Στις αρχές Απριλίου το Υπουργείο Υγείας κατάρτισε και δημοσίευσε σε ΦΕΚ τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου που περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές προσωπικού, ιατρικού, νοσηλευτικού, παραιατρικού και διοικητικού. Ενώ η πρόταση του Δ.Σ. του νοσοκομείου, για οργανισμό 120 κλινών ήταν 360 εργαζόμενοι που θα εξασφάλιζαν πλήρη εφημεριακή κάλυψη σε όλα τα Τμήματα του νοσοκομείου, το Υπουργείο ενέκρινε μόνο 256 θέσεις εργαζομένων, με αποτέλεσμα 3 συναδελφοί μας να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της άμεσης απόλυσης, καταργήθηκε το νεοσυσταθέν οδοντιατρικό τμήμα για τα ΑΜΕΑ, ενώ παράλληλα όλα τα Τμήματα του νοσοκομείου, λόγω της έγκρισης 3 ιατρών για κάθε Τμήμα, σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις σε νοσηλευτές και παραιατρικό προσωπικό, δεν μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα και να προσφέρουν εφημεριακή κάλυψη όλες τις ημέρες του μήνα.

Εμείς, αναλογιζόμενοι τα προβλήματα που δημιουργούν τα προαναφερθέντα στην καθημερινή λειτουργία του νοσοκομείου, την υποβάθμιση στο επίπεδο παροχής υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες της Λευκάδας και έχοντας συναίσθηση της ευθύνης της θέσης που κατέχουμε στο Δ.Σ. του νοσοκομείου, ενημερώσαμε τον βουλευτή κο Σολδάτο Θεόδωρο, τον αντιπεριφερειάρχη κο Βερύκιο Θεόδωρο, τον δήμαρχο κο Αραβανή Κων/νο, παρευρεθήκαμε και εισηγηθήκαμε τα θέματα του νοσοκομείου στο Δημοτικό συμβούλιο μετά από πρόσκληση, συναντήσαμε τους επικεφαλής των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων κο Βεργίνη Ξενοφώντα, κο Δρακονταειδή Κων/νο και κο Αραβανή Γεράσιμο και ήρθαμε σε επαφή με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις και τους υποψηφίους βουλευτές της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και του Κ.Κ.Ε.  Στις επαφές μας αυτές τους εκθέσαμε  διεξοδικά  τα προβλήματα του νοσοκομείου, τους κινδύνους που δημιούργηθηκαν και ελλοχεύουν από την υποχρηματοδότηση του και τον νέο προβληματικό οργανισμό του και τους ζητήσαμε την άμεση συνδρομή τους στην προσπάθεια επίλυσης τους.

Καλούμε τους πολίτες της Λευκάδας να συμπαρασταθούν και να στηρίξουν την προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων, για να συνεχίσει το νοσοκομείο να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε όσους τις έχουν ανάγκη, ιδίως αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την πατρίδα μας.

Ο εκπρόσωπος των ιατρών                 Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων

Σαρανταένας  Ιωάννης                              Κούρτης  Γεώργιος

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *