Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Φεβρουαρίου 2024

Οι θέσεις (τότε) των ΚΚΕ Λευκάδας και ΣΥΝ Λευκάδας για την μαρίνα Βαθέος – Ερώτηση στη Βουλή από τον ΣΥΡΙΖΑ

KKE

NOMAΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Από τις δημοσιεύσεις του τύπου ήρθε στο φώς, η δημοπράτηση από τον Δ. Μεγανησίου της «ΜΑΡΙΝΑΣ» στο Βαθύ. Ένα έργο φτιαγμένο με τα χρήματα του ελληνικού λαού και με σκοπό να βοηθήσει την τοπική κοινωνία μέσω των επιπλέον εσόδων του Δήμου, οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση.

Πρόκειται για πολιτική που ακολουθείται σε πολλές κατηγορίες έργων που δίνονται με αποικιοκρατικές συμβάσεις σε ιδιώτες με διάφορες δικαιολογίες, κυρίως της συγχρηματοδότησης ή της αυτοχρηματοδότησης με συμβάσεις παραχώρησης.

Η γέφυρα του Ρίου, κομμάτια εθνικών δρόμων, σχολεία και άλλα κτίρια παραχωρούνται  σε ιδιώτες και ο λαός που πλήρωσε για την κατασκευή τους, πληρώνει και για την χρήση τους. Τοπικό παράδειγμα έχουμε με την «ΜΑΡΙΝΑ» της Λευκάδας, το «φιλέτο» του θαλάσσιου τουρισμού στο Ιόνιο, που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την ξεπούλησε στον Κυριακούλη για 40 χρόνια.

Η πολιτική αυτή έφερε πρόσθετα προβλήματα στον λαό και συμβάλει στην σημερινή κρίση που επιδεινώνει ακόμα παραπέρα τα προβλήματα.

Σε αυτές τις συνθήκες και χωρίς να   υπάρχει χρηματοδότηση από ιδιώτες η δημοτική αρχή, αναιρεί τις δεσμεύσεις της για εκμετάλλευση της «ΜΑΡΙΝΑΣ» από τον Δήμο και προχωρεί στην δημοπράτηση της με ευτελές ποσό-χάρισμα.

Τα επιχειρήματα του Δημάρχου, που απορρίπτει τις δύο από τις τρείς επιλογές που είχαν,  δεν  αντέχουν στην κριτική και αποτελούν δικαιολογίες και μόνο.  Δεν λέει την αλήθεια αφού πολλοί Δήμοι στην Ελλάδα λειτουργούν «ΜΑΡΙΝΕΣ». Η επίκληση της τεχνογνωσίας ή την ύπαρξη μάνατζερ είναι επιχείρημα προσχηματικό για να καταλήξει στην «ρεαλιστική» επιλογή της ιδιωτικοποίησης, με αποτέλεσμα ένα αναπτυξιακό δημόσιο έργο να γίνει αντικείμενο κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης από τους ιδιώτες.

Η επιλογή αυτή υπαγορεύεται από τους στόχους τόσο του «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ» όσο και του επερχόμενου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» όπου η Τ.Α. θα εναγκαλιστεί με τους ιδιώτες, όπου η διαπλοκή από την μια και το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων από την άλλη θα συνθέτουν ένα τοπίο εκμετάλλευσης, που θα παίρνει και δεν θα δίνει στους κατοίκους. Κανένας ιδιώτης δεν θα προστατέψει το περιβάλλον, δεν θα σεβαστεί τα δικαιώματα των κατοίκων και των επαγγελματιών του λιμανιού και γι’ αυτό η εκμετάλλευση του εν λόγω έργου από ιδιώτη κάθε άλλο παρά «ανάπτυξη»  θα φέρει.

Η Ν.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ του Κ.Κ.Ε. υπογραμμίζει ότι ανάπτυξη σημαίνει το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να δίνει λύσεις σε στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων, να συμβάλει στη συνολική αναβάθμιση της ζωής τους.

Ανάπτυξη, μπορεί να διεκδικήσει ο Δήμος  με κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό (και από τα κλεμμένα που παρακρατεί το κράτος από την Τοπική Αυτοδιοίκηση) για να ολοκληρώσει τα έργα. Να εκμεταλλευτεί τους τοπικούς πόρους που του παρέχει ένα τέτοιο έργο και να παρέχει όσα μπορεί περισσότερα στην τοπική κοινωνία.

Λευκάδα 25-1-2010

O ΣΥΝ Λευκάδας για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού στο Βαθύ Μεγανησίου

  synlefkas@gmail.com  /  www.synlefkada.pblogs.gr

Ο ΣΥΝ για την εκποίηση του λιμανιού στο Βαθύ

 Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής Μεγανησίου να δημοπρατήσει το μεγαλύτερο μέρος του Τουριστικού Καταφυγίου στο Βαθύ, είναι προκλητική και δεν συμβαδίζει με το συμφέρον του τόπου.

Ένα λιμάνι που κατασκευάστηκε πρόσφατα μόνο με δημόσια και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, παραδίνεται με συνοπτικές διαδικασίες σε ιδιώτες στη λογική «ας το βγάλουμε από πάνω μας».

Παραχωρούνται 42 στρέμματα θάλασσας και 3.2 χερσαίου χώρου συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης με ετήσια αποζημίωση 40.000 (!) ευρώ.

Ένα έτοιμο για χρήση δημόσιο έργο ουσιαστικά εκποιείται, με 20ετή σύμβαση και εξευτελιστικό τίμημα, σε ιδιώτη ο οποίος θα εκμεταλλευτεί ένα από τα ωραιότερα κα καλύτερα φυσικά λιμάνια της ευρύτερης περιοχής.

Είναι αδιανόητο, είναι απαράδεκτο η Δημοτική Αρχή Μεγανησίου, με τόση βιασύνη και ωμό τρόπο, να μεταβιβάζει σε ιδιώτες τα δικαιώματα εκμετάλλευσης του λιμανιού που της παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Ακόμη δεν έχει «στεγνώσει το μελάνι» στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, όπου αναφέρονται τα εξής:

« … α. Λιμάνι Βαθιού. Η ολοκλήρωσή του μαζί με τα λιμάνια Σπήλια και Αθερινός και η ανάληψη της διαχείρισής τους από το Δήμο, θα συμβάλει ουσιαστικά στην οικονομική ανάπτυξη του Νησιού …;».

Θεωρούμε ότι επειδή με την απόφαση αυτή ουσιαστικά δημιουργείται ιδιωτική μαρίνα, θα αλλάξει βίαια το καθεστώς στο λιμάνι και θα επιβαρυνθούν οι ήδη προβληματικές υποδομές του Μεγανησιού και το περιβάλλον.

Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμαρχο Μεγανησίου να αντιληφθούν ότι η παραχώρηση του λιμανιού για εκμετάλλευση σε ιδιώτες θα λειτουργήσει ασφυκτικά για όλο το Νησί. Να αντιληφθούν ότι σε μια κρίσιμη περίοδο για το Μεγανήσι, αυτός ο πλουτοπαραγωγικός πόρος θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης αντί να αποτελέσει αφετηρία έντονης ανάπτυξης. Να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να απεμπολούν αβασάνιστα και τις ελάχιστες αρμοδιότητες που παραχωρούνται από την κεντρική εξουσία.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θεωρεί ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί η ιδέα της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στο Βαθύ και να σταματήσει η διαδικασία της δημοπρασίας. Η διαχείριση και η εκμετάλλευση του έργου να γίνει από το Δήμο, σε όφελος της τοπικής κοινωνίας και της αναπτυξιακής πορείας του Μεγανησίου.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε μέσω της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ώστε το Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέος να παραμείνει δημόσιος χώρος και να μην μετατραπεί σε ιδιωτική μαρίνα.

Το Γραφείο Τύπου (20.1.2010)

 

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για τη Μαρίνα Βαθέος Μεγανησίου

Μετά από παρέμβαση της Οργάνωσης Λευκάδας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κατατέθηκε από την Κ. Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση (4965 / 21.1.2010) προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την δημοπράτηση του Τουριστικού Καταφυγίου Βαθέος Μεγανησίου για εκμετάλλευσή του από ιδιώτες.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΥ.ΡΙΖ.Α      

 ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ. κ. Υπουργούς:

Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

ΘΕΜΑ: «Διαδικασίες εκχώρησης σε ιδιώτες του λιμανιού (Τουριστικό Καταφύγιο Βαθέως) από το Δήμο Μεγανησίου στο Ν. Λευκάδας»

Ένα από τα ωραιότερα φυσικά λιμάνια του Ν. Λευκάδας οδηγείται στα χέρια ιδιωτών με το γνωστό πρόσχημα της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Μεγανησίου προκηρύσσει διαγωνισμό για να παραχωρήσει για εκμετάλλευση σε ιδιώτες το μεγαλύτερο χερσαίο τμήμα του λιμανιού του τουριστικού καταφυγίου Βαθέως, καθώς και την επιφάνεια 42 στρεμμάτων του θαλάσσιου χώρου του.

Η διακήρυξη προβλέπει παραχώρηση που φθάνει έως τα 20 χρόνια (15+5), ενώ η τιμή εκκίνησης είναι 40.000 ευρώ.

Επειδή:

·         Το λιμάνι κατασκευάστηκε σαν καταφύγιο τουριστικών σκαφών με Ευρωπαϊκά προγράμματα και με την συμμετοχή και επίβλεψη του Ελληνικού Δημοσίου χωρίς κανείς ιδιώτης να βάλει ούτε ένα ευρώ.

·         Η παραχώρηση δημιουργεί στην ουσία ιδιωτική μαρίνα αλλάζοντας βίαια το καθεστώς του λιμανιού, το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα στις ελλειμματικές ήδη υποδομές του νησιού π.χ ύδρευση, ενώ θα λειτουργήσει ασφυκτικά για ολόκληρο το Μεγανήσι υποβαθμίζοντας και το περιβάλλον.

·         Αντί το λιμάνι να αποτελέσει αφετηρία ανάπτυξης, θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα, με τα κέρδη από αυτό να μη μένουν στον τόπο και στους κατοίκους.

·         Ο Δήμος μπορούσε να δημιουργήσει ο ίδιος δημοτική επιχείρηση αλλά αντ’; αυτού εκχωρεί σε τρίτους τα δικαιώματα εκμετάλλευσης που του είχαν παραχωρηθεί από το υπουργείο ανάπτυξης.

Ερωτώνται  οι κ. κ. Υπουργοί:

1.    Τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε το τουριστικό καταφύγιο Βαθέως να παραμείνει δημόσιος χώρος και να μην γίνει ιδιωτική μαρίνα;

 21/1/2010

Ο ερωτών

Βασίλης Μουλόπουλος

Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ποιοι δήμοι εξαιρέθηκαν στη μελέτη για την κινητικότητα-διαθεσιμότητα των υπαλλήλων – Τα στοιχεία φέρεται να έχουν δοθεί στους ΟΤΑ και την Τρόικα (αναν.)

Οι δήμοι πρόκειται να αποτελέσουν την «δεξαμενή» για το επόμενο κύμα κινητικότητας – διαθεσιμότητας καθώς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights