Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Απριλίου 2024

Εγκληματική η πολιτική που εμπορευματοποιεί την Υγεία και την παραδίδει σε ιδιώτες

Το Νοσοκομείο Λευκάδας κινδυνεύει να προστεθεί στη λίστα των νοσοκομείων που προχωρούν σε αναστολή λειτουργίας κλινικών, ιατρείων, ματαίωση προγραμματισμένων χειρουργείων και εξετάσεων, αφού δε μπορεί να προμηθευτεί φάρμακα, φαγητό, υγειονομικά υλικά, αντιδραστήρες για εξετάσεις, που έχουν ανάγκη οι άρρωστοι, δε μπορεί να πληρώσει το 25% των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών, δε μπορεί να προχωρήσει σε ανανέωση αλλά και σε νέες συμβάσεις επικουρικού προσωπικού.

Επιπλέον τα δημόσια νοσοκομεία εκτός από τις άγριες περικοπές στις κρατικές δαπάνες που υπήρξαν για την λειτουργία τους, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του Ελληνικού λαού, έχασαν και το 70% των αποθεματικών τους που με νόμο του 1990 υποχρεωτικά καταθέτανε στην Τράπεζα της Ελλάδας ως αποτέλεσμα του «κουρέματος» που έγινε στο δημόσιο χρέος το λεγόμενο PSI.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα των μέτρων που προωθήθηκαν στο όνομα του «εξορθολογισμού», της αντιμετώπισης της σπατάλης και των συμφερόντων στην υγεία, για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Στην ουσία, στόχος των μέτρων που προωθούνται στο χώρο της υγείας είναι να γίνουν οι εργαζόμενοι πιο φθηνοί και χωρίς δικαιώματα για το κράτος και τους επιχειρηματίες. Να λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία ως επιχειρήσεις, να ενισχυθούν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και συνολικότερα τα μονοπώλια.

Οι ευθύνες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που εναλλάξ ήταν στην κυβέρνηση είναι τεράστιες. Ευθύνες όμως έχουν και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» που στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα και στο χώρο της υγείας που προωθεί η ΕΕ. Στα προγράμματά τους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν εξαγγελίες για δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες ενώ γνωρίζουν και ξέρουν καλά ότι καμιά υψηλού επιπέδου υπηρεσία δεν πρόκειται να υπάρχει δωρεάν όταν στο χώρο της υγείας που είναι κοινωνικό αγαθό γιγαντώνεται η δράση των επιχειρηματικών ομίλων, π.χ. οι ανασφάλιστοι θα έχουν δωρεάν υγεία όταν η παραγωγή, η ποιότητα, η διάθεση, το κόστος του φαρμάκου ελέγχεται από τις φαρμακοβιομηχανίες;

Τι θα γίνει με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, τα διαγνωστικά κέντρα που ληστεύουν τα ταμεία; Τι θα γίνει με τις δεκάδες εξετάσεις που δεν τις περιλαμβάνει ο ΕΟΠΠΥ;

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, οι υγειονομικοί δεν πρέπει να συμβιβαστούν με τη σημερινή κατάσταση και να δεχτούν αυτά τα μέτρα κι αυτή την πολιτική στο σύνολό της, ούτε να εγκλωβίζονται σε λογικές καλύτερης διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης. Με τον κοινό αγώνα να βάλουν εμπόδια στα νέα μέτρα που έρχονται. Να αντεπιτεθούν και να ανατρέψουν την πολιτική που υπηρετεί τα μονοπώλια σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Να συμπορευτούν στη πάλη για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από το κράτος και με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Να διεκδικήσουν:

• Εδώ και τώρα το κράτος να καλύψει 100% όλες τις απώλειες των δημόσιων νοσοκομείων από το «κούρεμα».
• Να καταργηθεί κάθε είδος πληρωμή των ασθενών σε φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες κλπ.
• Να χορηγηθεί σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους βιβλιάριο υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρη και δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
• Να καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα από εφημερίες.
• Να μη συγχωνευτεί – καταργηθεί καμία κλινική, νοσοκομεία ή μονάδα του ΙΚΑ. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί – συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στους εργολάβους.
• Να φορολογηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου με 45%.
• Να γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών και ένταξη όλων των αυτοαπασχολούμενων στα δημόσια Νοσοκομεία στα Κέντρα Υγείας και στα πολυϊατρεία με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους κι αποκλειστικής απασχόλησης.

Τέλος στις επερχόμενες εκλογές στις 17 Ιούνη και με την ψήφο τους να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική που εκπορεύεται από την ΕΕ και στηρίζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αλλά και τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου». Να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Στις 18 του Ιούνη μόνο το ΚΚΕ είναι αυτό που θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων, για να μην περάσει η στρατηγική του κεφαλαίου, να μπουν εμπόδια στη βαρβαρότητα, να ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων. Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, έχει θυσίες, όμως είναι ο μόνος που οδηγεί στο ξέφωτο.

Είναι ο μόνος δρόμος που υπαγορεύεται από τις ίδιες τις εξελίξεις από το μέγεθος και το βάθος της κρίσης του καπιταλισμού.

 

Λευκάδα, 31 Μάη 2012

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Oι Βρυξέλλες ελέγχουν τα ΑΦΜ των Ελλήνων. Απίστευτη καταγγελία του πρώην υπουργού οικονομικών Γ. Βαρουφάκη

Η απίστευτη καταγγελία Βαρουφάκη οτι οι Βρυξέλλες ελέγχουν πλήρως τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων πέρασε σε δεύτερη μοίρα και όλοι […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights