Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Αυγούστου 2022

Η Morgan Stanley και ο ΣΥΡΙΖΑ

Morgan Stanley: Τέσσερα μετεκλογικά σενάρια με ”κυρίαρχο” τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, σύμφωνα με έκθεση της Morgan Stanley που αναλύει τέσσερα πιθανά σενάρια διακυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση της Morgan Stanley για τις εκλογές του 2012, η νέα Βουλή θα είναι και πάλι επτακομματική, ενώ κανένα κόμμα δε θα καταφέρει να έχει αυτοδυναμία με αποτέλεσμα να υπάρξει εκ νέου η διαδικασία των διερευνητικών εντολών.

Με δεδομένη την αμφίρροπη εκλογική μάχη η Morgan Stanley θεωρεί ότι ακόμη και αν η ΝΔ έρθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων. Τα πιθανά σενάρια σύμφωνα με την Morgan Stanley είναι τέσσερα.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίζει με άλλα αριστερά κόμματα κυβέρνησης συνεργασίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η πιο αρνητική αφενός γιατί υπάρχει μεγάλη διάσταση πολιτικών απόψεων αφετέρου γιατί μια αριστερή κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει σε μια κεντρώα κυβέρνηση και μειώνει τις πολιτικές του απαιτήσεις. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν θετική, ωστόσο σύμφωνα με την Morgan Stanley δεν το θεωρεί πιθανό η ρητορεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά του μνημονίου να αλλάξει, σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο.

Η τρίτη πρόταση θέλει να σχηματίζεται μια κυβέρνηση τεχνοκρατών. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγορές θα είναι άκρως επιφυλακτικές για το αν και κατά πόσο θα είχε διάρκεια μια τέτοια κυβέρνηση. Ωστόσο η κυβέρνηση τεχνοκρατών θα εξαρτηθεί από το αν και κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει αυτή την κυβέρνηση.

Τέλος η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την στήριξη και άλλων μικρότερων κομμάτων σχηματίζουν κυβέρνηση συνεργασίας. Το σενάριο αυτό έχει περίπου 50% πιθανότητες επιβίωσης. Αν σχηματιστεί τέτοια κυβέρνηση θα είναι θετική εξέλιξη γιατί θα εξασφαλίσει χρόνο ώστε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το μνημόνιο.

ΠΗΓΗ : news247.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *