Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
2 Αυγούστου 2021

Ισπανία. Ο λαός “φορτώνεται” τις τράπεζες

«Μια τεράστια απάτη εις βάρος των πολιτών» χαρακτήρισε τη μερική εθνικοποίηση της αποθεματικής τράπεζας Bankia από την κυβέρνηση του Ραχόι ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, ο ακτιβιστής βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς και καθηγητής Οικονομικών μιλώντας στο Crash του Τράγκα.

Χρησιμοποιώντας τη δημιουργική λογιστική του χρηματοοικονομικού τομέα, η κυβέρνηση του Ραχόι συγκέντρωσε στη BFA, τη θυγατρική της Bankia, ένα μεγάλο τμήμα των τοξικών παγίων αξίας 4,72 δισ. ευρώ για να κοινωνικοποιήσει τις ζημιές. Ή, με πιο απλά λόγια, να χρηματοδοτήσει με ένεση δημοσίου χρήματος 4,72 δισ. ευρώ τη «διάσωση» της Bankia, μεταφέροντας το κόστος στους φορολογούμενους πολίτες! Την ίδια στιγμή οι κερδοφόρες δραστηριότητες της Bankia συνεχίζουν να προσφέρουν υψηλά κέρδη στους μετόχους της τράπεζας.

Η Bankia όμως δεν είναι μια τυχαία τράπεζα, γιατί δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση περιφερειακών αποταμιευτικών τραπεζών, με άξονα την Caja Madrid, που ελέγχονταν από τις τοπικές κυβερνήσεις που με τη σειρά τους ελέγχονταν από το Λαϊκό Κόμμα του Αθνάρ και αργότερα του Ραχόι.

Η διαπλοκή αυτή φαίνεται από το γεγονός ότι η Caja Madrid και αργότερα η Bankia αποτελούν από τους μεγαλύτερους συνεργάτες της τοπικής κυβέρνησης και του δήμου της Μαδρίτης, παραδοσιακού φέουδου του πλέον σκληροπυρηνικού και σχεδόν νεοφασιστικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος. Για πολλά χρόνια η Caja Madrid υπήρξε η αιχμή του δόρατος του κερδοσκοπικού κατασκευαστικού τομέα και της φούσκας των ακινήτων.

Το χρηματιστήριο όμως γύρισε την πλάτη στον Ραχόι. Η Bankia είδε τη μετοχή της να σημειώνει χθες το μεσημέρι πτώση που έφθασε στο 28,28%, ενώ από την είσοδό της στο χρηματιστήριο τον Ιούλιο σημειώνει βουτιά 68,5%!

Τα ηνία της Caja Madrid και αργότερα της Bankia κρατούσε ως πριν από δύο εβδομάδες ο Ροντρίγκο Ράτο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και «μάγος» της νεοφιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής που εφαρμόστηκε στην Ισπανία επί των ημερών του Αθνάρ. Για καλή του τύχη, ο Ράτο αρνήθηκε να διαδεχθεί τον Αθνάρ και «εξορίστηκε» στη θέση του γενικού διευθυντή του… ΔΝΤ! Όταν παραιτήθηκε για να αναλάβει τα ηνία της Caja Madrid, τον διαδέχθηκε ο DSK ή ο κατά τον κόσμο Ντομινίκ Στρος Καν. Η συνέχεια της ιστορίας είναι γνωστή σε όλους μας…

ΠΗΓΗ : ΑΥΓΗ

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *