Την συνέχιση της απεργίας τους έως και αύριο οπότε και θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο του υπουργείου Υγείας για να καθορίσουν την παραπέρα στάση τους, αποφάσισαν οι γιατροί του ΙΚΑ, καθώς και οι νοσοκομειακοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί.
Σε συνέντευξη Τύπου πάντως που παραχώρησαν ο υπουργός Υγείας και ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας, διαβεβαίωσαν ότι κανένας δεν χάνει τα εργασιακά του δικαιώματα, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ μεταφέρονται με την ίδια εργασιακή σχέση στο νέο Ενιαίο Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Τόσο ο κ. Λοβέρδος, όσο και ο κ. Κουτρουμάνης, εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην υγεία, καθώς όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου, μπορεί να υπήρξαν αντιπαραθέσεις, αλλά όχι πόλωση. Ο υπουργός Υγείας παρατήρησε χαρακτηριστικά, ότι σταματάει μία ταλαιπωρία 27 ετών και κάλεσε σε διάλογο του γιατρούς για την διαμόρφωση των επιμέρους διατάξεων του νόμου, σημειώνοντας ότι ένας νόμος δεν μπορεί να ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες και διαβεβαίωσε, ότι κάθε πτυχή θα εξεταστεί εντός δύο μηνών. Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε, ότι υπάρχουν προβλήματα νομικής φύσεως που σχετίζονται με τη λειτουργία του νέου Οργανισμού, ωστόσο όπως διαβεβαίωσε, «μέχρι το Μάρτιο, θα τα δούμε όλα», ώστε τον Ιούνιο ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί.
Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό, από 1ης Απριλίου στο υπουργείο Υγείας περνάει και η αρμοδιότητα για τις τιμές των φαρμάκων. Επίσης, μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων. Όσον αφορά τις αντιδράσεις των γιατρών και το ενδεχόμενο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, ο κ. Λοβέρδος αρκέστηκε να πει, ότι «δικαίωμα του κάθε πολίτη είναι να προσφεύγει στη Δικαιοσύνη». Τέλος, όπως αποκάλυψε η γ.γ. του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα, εντοπίστηκαν 15 γιατροί του ΟΑΕΕ, οι οποίοι έγραφαν συνταγές αξίας πάνω από 150.000 ευρώ το μήνα. Από το υπουργείο εξετάζεται η λύση της σύμβασής τους με το Ταμείο και η παραπομπή των υποθέσεων στον εισαγγελέα.
Εν τω μεταξύ, οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν από την Πέμπτη να ανοίξουν τα φαρμακεία, μετά τις νέες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους. Ειδικότερα, με απόφαση του υπουργού Υγείας τροποποιήθηκε το άρθρο 36 του πολυνομοσχεδίου, σύμφωνα με το οποίο «σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων, δυναμικότητας άνω των 150 κλινών, επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του νόμου».
ALPHA TV