Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Αυγούστου 2021

Η επέτειος της αντιφασιστικής νίκης και οι νεοναζί

Του Π. Τριγάζη

Η 9η Μαϊου γιορτάζεται ως ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ημέρα κατά την οποία υψώθηκε πάνω από όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο το σύνθημα: Ποτέ πια πόλεμος-Ποτέ πια φασισμός!

Μεγάλη ήταν η συμβολή και του ελληνικού λαού στην μεγάλη αυτή νίκη. Μεταξύ των πρώτων ήταν ο λαός μας σε θυσίες στη διάρκεια του πολέμου, που υπήρξε ο πιο καταστροφικός και αποκρουστικός της ιστορίας. «Πόλεμος ολοκληρωτικός, που καταργούσε τις διαχωριστικές γραμμές πολεμιστών και άμαχου πληθυσμού» (Άγγελος Ελεφάντης, Ενθέματα της Αυγής, 15-5-2005).

Πόλεμος που παρέσυρε στη δίνη του δεκάδες χώρες και άφησε πίσω πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς, τη φρίκη των κρεματορίων  και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, το ολοκαύτωμα των Εβραίων, τις μαζικές εκτελέσεις και τις σφαγές ολόκληρων πόλεων και χωριών από τους ναζί στο όνομα της «συλλογικής ευθύνης», που υπέστη και ο ελληνικός λαός από τα Καλάβρυτα και το Δίστομο ως την Κάνδανο των Χανίων και από το Κομμένο της Άρτας και τον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης ως το Δοξάτο της Δράμας.

Απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του φασισμού υπήρξαν σ΄όλη την Ευρώπη εκείνοι που συμβιβάστηκαν ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές, συμμετέχοντας σε κυβερνήσεις κουίσλινγκς και σε τάγματα δοσίλογων. Ορθώθηκαν, όμως, και μεγάλα αντιφασιστικά και απελευθερωτικά κινήματα, που μαζί με την αντιχιτλερική συμμαχία, οδήγησαν στη συντριβή του Χιτλεροφασισμού και στην άνευ όρων παράδοσή του στις 8-9 Μαΐου 1945.

Ο ελληνικός λαός, αφού είπε το ιστορικό «ΟΧΙ» και έγραψε το έπος της Αλβανίας, πολέμησε για να μην υποδουλωθεί η Ελλάδα στους Γερμανούς, έδωσε τη μάχη της Κρήτης και όταν βρέθηκε υπό κατοχή, ανέπτυξε ένα από τα μαζικότερα κινήματα αντίστασης σε πόλεις και χωριά, με κύριο εκφραστή του το ΕΑΜ που ήθελε «ελεύθερη πατρίδα και πανανθρώπινη τη λευτεριά». Μέσα από τους αγώνες του και τις ηρωικές πράξεις των παιδιών του, με πρώτο το κατόρθωμα των Γλέζου και Σάντα να κατεβάσουν τη σβάστικα από την Ακρόπολη στις 30 προς 31 Μάη 1941, ο ελληνικός λαός απέκτησε εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να απελευθερωθεί. Και το πέτυχε, παρότι η ξένη επέμβαση και ο εμφύλιος δεν του επέτρεψαν να γευτεί τους καρπούς της νίκης του.

Πέρασε, όμως, με ανεξίτηλα γράμματα στην Ελληνική Ιστορία η Εθνική Αντίσταση, σφυρηλάτησε αξίες, τροφοδότησε την πολιτισμική δημιουργία.

Στις κρίσιμες στιγμές που ζει σήμερα ο ελληνικός λαός, έχει ιδιαίτερη αξία να τα θυμηθούμε όλα αυτά με την ευκαιρία των 70 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Ένα από τα πιο σημαντικά διδάγματα από την τραγωδία του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου είναι ότι δεν επιτρέπεται καμία ανοχή στα φαινόμενα ξενοφοβίας, ρατσισμού και αντισημιτισμού και στις δυνάμεις που τα εκφράζουν. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο σε περιόδους βαθειάς κρίσης – σαν τη σημερινή – που οι κοινωνίες εξουθενώνονται, πλήττεται η κοινωνική συνοχή και βολεύει το σύστημα η αναζήτηση «αποδιοπομπαίων τράγων» σε αδύνατες κοινωνικές ομάδες όπως οι μετανάστες.

Συνέχεια στο  tvxs.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *