Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

ΠΕΡ.ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Σχετικά με την Αμμόγλωσσα στον δίαυλο

Η αμμόγλωσσα, όπως είναι γνωστό, δημιουργείται από τεράστιες εναποθέσεις  άμμου προερχόμενες από την  διάβρωση των  ΒΔ ακτών του νησιού μας. Παλιά υπήρχε ένας υποθαλάσσιος λιμενοβραχίονας που εμπόδιζε την προσάμμωση και γινόταν τακτική απομάκρυνση της άμμου που μεταφερόταν, δυστυχώς, εκτός Λευκάδας.

Γι΄ αυτό το λόγο υπήρχαν πάντα κάποιοι που αναλάμβαναν και δωρεάν την απομάκρυνση της άμμου.

Δυστυχώς στην Ελλάδα κινούμαστε πάντα με τη λογική του εκκρεμούς, δηλαδή στα αντίθετα άκρα.

Σήμερα η αμμόγλωσσα υπάγεται στη θαλάσσια ζώνη του Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας που είναι υπεύθυνο και αρμόδιο για την οποιαδήποτε παρέμβαση εκεί. Η άμμος είναι ιδιοκτησία της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που με την επιτροπή Αμμοληψίας αποφασίζει για την απομάκρυνσή της.(Στο παρελθόν υπήρχαν αντιρρήσεις γι’ αυτό και εναποτίθετο ξανά πάνω στην αμμόγλωσσα.).

Για την οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιοχή-επειδή υπάρχει και η ζώνη προστασίας του κάστρου-χρειάζεται άδεια από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο(τουλάχιστον εξ μήνες καθυστέρηση).

Το Λιμεναρχείο έχει την εποπτεία και την αστυνόμευση της περιοχής και η οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς αδειοδότηση δεν επιτρέπεται.

 Πρέπει να επισημανθούν τα παρακάτω:

1)    Υπάρχει κίνδυνος ακόμα και να χαθούν ανθρώπινες ζωές, λόγω των προσαράξεων σκαφών.

2)    Η πόλη της Λευκάδας και οι ανατολικές ακτές δεν έχουν εύκολη θαλάσσια πρόσβαση.

3)    Ο δίαυλος, τα ιχθυοτροφεία και ο κόλπος του Αλεξάνδρου λόγω μη ανανέωσης με καθαρά νερά από το Ιόνιο (εξαιτίας της αμμόγλωσσας) υφίστανται τεράστια οικολογική καταστροφή. Το νερό δεν μπορεί να ΄΄ ρεματίσει΄΄ ελεύθερα από και προς την ανοικτή θάλασσα. Άλλωστε η ανατολική πλευρά είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη(Βιολογικός, ΧΑΔΑ, κ. α.)

4)    Η ελλειπής σήμανση για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας είναι όνειδος για την Λευκάδα.(Η σήμανση είχε γίνει όταν η αμμόγλωσσα δεν υφίστατο).

Η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας ενώ θα έπρεπε να είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια, δυστυχώς δεν είναι. Παρόλα αυτά έγινε μια μικρή παρέμβαση – τον Γενάρη – με μεταφορά της άμμου στον Αη Γιάννη(λόγω οικονομικής αδυναμίας του Λιμενικού Ταμείου) και ζητήθηκε επανειλημμένως και εγγράφως, προς κάθε κατεύθυνση, οικονομική ενίσχυση για την απομάκρυνση της άμμου, κρούοντας  ταυτόχρονα και τον κώδωνα  του κινδύνου.

Το έργο του διαύλου προβλέπει την απομάκρυνση μεγάλου μέρους της αμμόγλωσσας∙ για μια απλή αδειοδότηση όμως του Υπουργείου Οικονομικών(άδεια εκτέλεσης έργων στον πυθμένα) παραμένει κολλημένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας από τον Γενάρη του 2012.

Μέχρι την δημοπράτηση και την εκτέλεσή του, με τους ρυθμούς που κινείται το κεντρικό κράτος ,θα έχουν περάσει   ένα – δύο χρόνια(αν δεν υπάρξουν δικαστικές προσφυγές)οπότε ο δίαυλος θα έχει κλείσει τελείως, ενώ εδώ χρειάζεται άμεση παρέμβαση.

Δυστυχώς δε μπορούμε να μιλάμε για θαλάσσιο τουρισμό και  να αντιμετωπίζουμε αυτόν τον τραγέλαφο.

΄΄Ο Καλλικράτης έφερε την ΄΄ αποκέντρωση΄΄ μόνο στη φαντασία όσων των εμπνεύστηκαν και εμείς που θέλουμε να υπηρετήσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση νοιώθουμε πολλές φορές  απόγνωση,απογοήτευση και οργή γι’ αυτό το αδηφάγο, ανάλγητο και αναχρονιστικό κράτος.΄΄  ανέφερε σχετικά  ο αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας κ. Θ. Βερύκιος.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights