Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Επίθεση Ταλιμπάν σε Νατοϊκό στρατόπεδο στην Καμπούλ με Έλληνες στρατιώτες

 Σκληρή μάχη χωρίς απώλειες έδωσαν πριν από λίγο οι Έλληνες στρατιώτες στην Καμπούλ, καθώς δέχθηκαν σφοδρή επίθεση στο NATOϊκό στρατόπεδο όπου εδρεύει η δύναμη, από μεγάλη δύναμη Ταλιμπάν.

Κατά την διάρκεια της επίθεσης ερρίφθησαν τέσσερις ρουκέτες RPG-7 και χιλάδες σφαίρες από AK-47 κατά του στρατοπέδου στο οποίο βρίσκονταν οχυρωμένοι οι 99 Έλληνες.

Οι Ταλιμπάν υποχώρησαν με βαριές απώλειες αφού το σύνολο της ελληνικής δύναμης τους κτύπησε με ότι μέσο διέθεταν.

Tο φιλμ της επίθεσης, όπως μεταδόθηκε στο defencenet.gr από Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες οπου συμμετείχαν στην μάχη, έχει ως εξής: Η επίθεση ξεκίνησε λίγα λεπτά αφ’ότου οι Ταλιμπάν είχαν επιτεθεί στην βρετανική και την γερμανική πρεσβεία, καθώς και το αρχηγείο του ΝΑΤΟ. Δυνάμεις επιχείρησαν να εξέλθουν του στρατοπέδου του ΝΑΤΟ και τότε δεχθηκαν καταιγισμό πυρών από πέντε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Το ελληνικό τμήμα έλαβε τις προκαθορισμένες θέσεις του στην περίμετρο του στρατοπέδου, ενώ οι Ταλιμπάν έβαλαν τη μία ρουκέτα μετά την άλλη. Μόνο στις ελληνικές θέσεις (το κτίριο της ελληνικής βάσης βρίσκεται μέσα στο μεγάλο στρατόπεδο του ΝΤΟ) έπεσαν 4 ή 5 ρουκέτες στις θέσεις των πολυβόλων που υπερασπίζονταν την περίμετρο,

Ευτυχώς οι Ταλιμπάν είχαν αναπτυχθεί σε αποστάσεις μεταξύ 200 και 500 μέτρων, μέσα σε αστική περιοχή και αυτό δυσκόλευε την σκόπευση από την πλευρά τους, αλλά και τον εντοπισμό τους από τους Έλληνες. Πάντως σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις εσίγησαν τα πυρά των Ταλιμπάν από ισάριθμες στοχευμένες βολές Ελλήνων στρατιωτών.

Την ίδια ώρα σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν Ταλιμπάν κατέλαβαν το ξενοδοχείο Star στο κέντρο της αφγανικής πρωτεύουσας, το οποίο βρίσκεται δίπλα στη βρετανική, την αμερικανική, τη γερμανική και την τουρκική πρεσβεία, το προεδρικό μέγαρο και ένα αμερικανικό στρατόπεδο.

Οι περισσότερες ρουκέτες ρίχθηκαν από το ξενοδοχείο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αφγανικού κοινοβουλίου ρουκέτες έχουν πλήξει την ρωσική πρεσβεία, αλλά και το κτίριο του Κοινοβουλίου.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΕΘΑ για την επίθεση στην ελληνική δύναμη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Την 15 Απριλίου 2012 και ώρα 13:46 (ώρα Ελλάδος), το στρατόπεδο στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, στο οποίο στρατωνίζεται η Ελληνική Δύναμη, μαζί με άλλες Συμμαχικές Δυνάμεις, δέχτηκε πυρά ελαφρών όπλων πεζικού και αντιαρματικών όπλων από αγνώστους.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων επιθέσεων κατά κυβερνητικών κτηρίων και στρατοπέδων στην περιοχή της Καμπούλ και άλλων περιοχών του Αφγανιστάν.

Οι Ελληνικές και Συμμαχικές Δυνάμεις ανταπέδωσαν αμέσως τα πυρά και το συμβάν έληξε χωρίς να υπάρξει κανένας απολύτως τραυματισμός.

Το στρατόπεδο παραμένει σε συναγερμό και απαγορεύτηκαν οι μετακινήσεις από τον Συμμαχικό Διοικητή της Καμπούλ”.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι οι επιθέσεις έγιναν σε αντίποινα για την καύση αντιτύπων του Κορανίου σε μια βάση του ΝΑΤΟ, τη δολοφονία 17 Αφγανών αμάχων για την οποία έχει κατηγορηθεί ένας στρατιώτης των ΗΠΑ, καθώς και για τα βίντεο που δείχνουν πεζοναύτες των ΗΠΑ να ουρούν πάνω σε νεκρούς Ταλιμπάν.

Νωρίτερα, οι Αφγανοί Ταλιμπάν επιτέθηκαν εναντίον του υψίστης ασφαλείας συγκροτήματος όπου βρίσκεται το μέγαρο στο οποίο διαμένει ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ σε δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Ισχυρές εκρήξεις και πυρά εξακολουθούν να συγκλονίζουν το κέντρο της Καμπούλ καθώς πλησιάζει η νύχτα, καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται επί σχεδόν πέντε ώρες σε αρκετές περιοχές της χώρας και στη διπλωματική συνοικία της αφγανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα πάντως με τις αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών, ένας από τους δύο αντιπροέδρους της χώρας, ο Μοχάμαντ Κάριμ Χαλίλι, ήταν στόχος των συντονισμένων επιθέσεων στην Καμπούλ.

Δύο βομβιστές αυτοκτονίας και ένας άλλος ένοπλος που συνελήφθησαν δήλωσαν ότι η ομάδα τους είχε διαταγές να επιτεθεί στην κατοικία του Χαλίλι, όπως δήλωσε ο Λουφτουλάχ Μάσαλ εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Εθνικής Ασφάλειας.

Την ίδια ώρα επιθέσεις σημειώθηκαν και εναντίον στόχων του ΝΑΤΟ και αφγανικών κυβερνητικών κτιρίων στις επαρχίες Λόγκαρ, Πάκτια και Νανγκαρχάρ.

Δύο ρουκέτες έπληξαν έναν πύργο ελέγχου της βρετανικής πρεσβείας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Isaf δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα πιθανόν σε επτά διαφορετικά σημεία.

«Η ANSF και η Isaf απαντούν αναλόγως», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος αναφερόμενος στις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας και τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Τρεις ακόμη ρουκέτες έπληξαν ένα σουπερμάρκετ κοντά στη γερμανική πρεσβεία, το οποίο είναι δημοφιλές στους ξένους, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

Πυρά προέρχονταν από διάφορες κατευθύνσεις στην περιοχή κοντά στην αμερικανική και τη βρετανική πρεσβεία, ενώ καπνός υψωνόταν από τη γερμανική.

Οι ένοπλοι έριξαν ρουκέτες εναντίον του κοινοβουλίου, που βρίσκεται στη δυτική Καμπούλ, και της ρωσικής πρεσβείας, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Στο μεταξύ τέσσερις εκρήξεις σημειώθηκαν στην πόλη Τζαλαλαμπάντ, πρωτεύουσα της ανατολικής επαρχίας Νανγκαρχάρ, όπως δήλωσε ο Άχμαντ Ζία Αμπντουλζάι, εκπρόσωπος του κυβερνήτη της επαρχίας.

Οι Ταλιμπάν έβαλαν στο στόχαστρό τους κυρίως το γραφείο ανοικοδόμησης του ΝΑΤΟ που βρίσκεται στην πόλη, πρόσθεσε ο Αμπντουλζάι.

Ο Σέντικ Σεντίκι, εκπρόσωπος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών, σημείωσε από την πλευρά του ότι «δύο τρομοκράτες κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτίριο στην Πουλ-ε-Άλαμ, πρωτεύουσα της επαρχίας Λόγκαρ» και άνοιξαν πυρ.

Ο Σεντίκι πρόσθεσε ότι ένοπλοι έχουν καταλάβει ένα τετραώροφο κτίριο στην επαρχία Πάκτια, το οποίο βρίσκεται κοντά σε ένα κέντρο εκπαίδευσης της αφγανικής αστυνομίας, και έχουν ανοίξει πυρ.

Τέσσερις πολίτες έχουν τραυματιστεί, ενώ ένα ελικόπτερο του ΝΑΤΟ πυροβολεί εναντίον του κτιρίου.

Εμπλοκή του δικτύου Χακάνι στις επιθέσεις βλέπει η κυβέρνηση

Το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι, βάσει των πρώτων πληροφοριών που έχει συλλέξει, το δίκτυο Χακάνι φαίνεται να ευθύνεται για τις συντονισμένες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε, όμως τα προκαταρκτικά στοιχεία για τη σειρά των επιθέσεων που σημειώθηκαν στη χώρα δείχνουν εμπλοκή του δικτύου Χακάνι», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σέντικ Σεντίκι στο Ρόιτερς.

Ο Σεντίκι πρόσθεσε ότι οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις ανατολικές επαρχίες Πάκτια και Νανγκαρχάρ, αλλά συνεχίζονται σε κάποιες συνοικίες της κεντρικής Καμπούλ, όπως η Σερ Πουρ, αλλά και στη γύρω περιοχή ενός σουπερμάρκετ το οποίο προτιμούν οι ξένοι που ζουν στην πόλη.

Την ίδια ώρα πηγή από τη βρετανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι το προσωπικό της βρετανικής αποστολής στην Καμπούλ είναι ασφαλές.

πηγή:defencenet.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.