Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
19 Μαΐου 2024

Ψαλιδίζουν την ΚΑΠ, συρρικνώνουν την Αυτοδιοίκηση

Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι περιφερειάρχες για την προτεινόμενη περικοπή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων των περιφερειών κατά 50 εκατ. ευρώ, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ (λόγω ΣΑΤΑ) και συμφωνήσει ο τότε υπουργός Οικονομικών και νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσα από τη ρηματική του δήλωση στη Βουλή. Μάλιστα, σημειώνει πως περαιτέρω περικοπές στους πόρους της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα τις μεταβιβάζονται αρμοδιότητες χωρίς χρήματα, θα αναστείλει τον αναπτυξιακό της ρόλο.

Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΝΠΕ, και όπως σημειώνεται σε ανακοίνωσή της, «θεωρούμε ότι η συνεχής και κλιμακούμενη μείωση των ΚΑΠ των περιφερειών, συνδυαζόμενη με την ανάληψη επιπλέον οικονομικών υποχρεώσεων, μέσω της μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων χωρίς τη μεταβίβαση των αναλογούντων πόρων, αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του νέου αυτοδιοικητικού θεσμού».

Και συνεχίζει: «Η σχεδιαζόμενη περαιτέρω μείωση των ΚΑΠ των Περιφερειών, όπως προτείνεται με την τροπολογία του νομοσχεδίου, που εισήχθη χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, ούτε καν πληροφόρηση των περιφερειών, θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα επιβίωσης του θεσμού και θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για την επίτευξη του κυριότερου θεσμικού στόχου τους, δηλαδή του αναπτυξιακού ρόλου τους».

«Για τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση της σχετικής διάταξης με σκοπό να μην μειωθούν περαιτέρω οι ΚΑΠ των περιφερειών», καταλήγει.

ΠΗΓΗ : aftodioikisi.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ο Δήμος Λευκάδας προκηρύσσει διαγωνισμό για το έργο «Αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Βασιλικής Λευκάδας»

Ο Δήμος ΛΕΥΚΑΔΑΣ προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου «Αγκυροβόλιο τουριστικών σκαφών Βασιλικής Λευκάδας» με προϋπολογισμό 16.200.000,00 € […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights