Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
6 Ιουνίου 2023

Ευφυές σύστημα εξοικονόμησης υδάτινων πόρων στο Δήμο Αμφιλοχίας

Στην προκήρυξη ανοιχτού διεθνή διαγωνισμού για την υλοποίηση του έργου  «Ευφυές Σύστημα Εξοικονόμησης Υδάτινων Πόρων»,  συνολικού προϋπολογισμού 353.400 ευρώ, προχωρά ο δήμος Αμφιλοχίας.

Το έργο αφορά στην εγκατάσταση ενός συστήματος ασύρματης μετάδοσης των ενδείξεων των υδρομετρητών ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την επεξεργασία αυτών των στοιχείων και την διάχυση των αποτελεσμάτων στους καταναλωτές.

Τα οφέλη που μπορεί να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την υλοποίηση ενός συστήματος εξοικονόμησης υδάτινων πόρων είναι σημαντικά τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους ίδιους τους δήμους. Συγκεκριμένα, ο καταναλωτής αποφεύγει λάθη χρεώσεων, την ενόχληση για την λήψη των ενδείξεων, εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στις συναλλαγές και αποφεύγει την άσκοπη κατανάλωση. Ο δήμος από την πλευρά του θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζει καλύτερη διαχείριση του νερού με τη δημιουργία προφίλ κατανάλωσης ανά διαμέρισμα, ημέρα, περίοδο και περιοχή.

Μεταξύ άλλων το σύστημα που θα αναπτυχθεί θα έχει υπηρεσία ηλεκτρονικής έκδοσης και εξόφλησης λογαριασμού παροχής νερού, υπηρεσία αυτόματων ειδοποιήσεων και συναγερμών για υπερβολική κατανάλωση ή διαρροές, υπηρεσία παρακολούθησης -ενημέρωσης κατανάλωσης από Web.

Σημειώνεται ότι τεράστιες απώλειες υδατίνων πόρων καταγράφονται από τους ειδικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι με ευφυή συστήματα μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά ο όγκος των υδάτων που χάνονται. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κατά κανόνα οι διαρροές σε πολλές πόλεις κυμαίνονται από 30%-80% του εισαγόμενου στο σύστημα νερού. Για τη δραστική μείωση αυτών των ποσοστών τίθενται σε εφαρμογή ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία μέσω σύγχρονων τεχνικών ελέγχου οι διαρροές μπορεί να περιοριστούν κάτω  από 10%.

Αναμενόμενα αποτελέσματα

Ανάμεσα στα κύρια αναμενόμενα αποτελέσματα που θα προκύψουν από την υλοποίηση του έργου συμπεριλαμβάνονται:

  •      Η υλοποίηση ενός καινοτομικού έργου Κοινωνίας της Πληροφορίας
  •      Η δημιουργία και ανάπτυξη τριών υπηρεσιών Δημόσιας Διοίκησης γι τον πολίτη οι οποίες θα είναι πλήρως διαθέσιμες ηλεκτρονικά.
  • Αξιοποίηση των δημιουργούμενων υπηρεσιών από το περίπου 3% του Πληθυσμού

Μεταξύ των κρίσιμων παραμέτρων για την επιτυχή υλοποίηση του έργου περιλαμβάνονται:

  • διασφάλιση της απρόσκοπτης επικοινωνίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου και η αμφίδρομη ροή πληροφοριών μεταξύ του Αναδόχου, της ΔΕΥΑ Αμφιλοχίας και της Αναθέτουσας Αρχής, Επάρκεια και διαθεσιμότητα των στελεχών της Ομάδας Έργου, Διασφάλιση της ποιότητας του απαιτούμενου εξοπλισμού,
  • Μέριμνα για τη διασφάλιση διαλειτουργικότητας, πολυκαναλικής προσέγγισης και ανοικτών προτύπων κατά την υλοποίηση των επιμέρους εργασιών του έργου.

ΠΗΓΗ : localit.gr

0 Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights