Tου Απ. Γατή
Μπορεί, δεν το λέω με σιγουριά, να έχει γίνει και διεθνής! Δεν είναι άλλη από το γνωστό “φακελάκι” που “ανοίγει” δρόμους εκεί που είναι κλειστοί (παράνομο, παράτυπο), αλλά πολύ περισσότερο όταν είναι ανοιχτοί (νόμιμο)! Ε, το δεύτερο σα να τσούζει λίγο παραπάνω. Στα γερμανικά συχνά απαντάται ως “Geldtütchen” ή “Schmiergeld“. Όχι ότι και εκεί δεν υπάρχει το φαινόμενο, αλλά η συχνότητά του ωχριά μπροστά στο ελληνικό. Μπορεί βέβαια, να έχουμε φτάσει και στο σημείο να μη χρειαζόμαστε καν λεξικο, διερμηνέα ή μεταφραστή, προκειμένου να εξηγήσουμε αυτή τη λέξη σε έναν γερμανό. Θα την καταλάβει αμέσως! Δεν είναι π.χ. σαν το επιφώνημα “ώπα!” όταν μερακλώνουμε και που αν τύχει να μας ακούσει καμιά παρέα γερμανών θα ψάχνει να βρει που είναι …ο παππούς (der Opa= παππούς)!
Συνώνυμα της ελληνικής: ρεγάλο, μπαξίσι, λάδωμα, “φαξ”, “δώρο”, “πουμπουάρ”, αβανιά (γλωσσικό δάνειο, τουρκ.), “γρηγορόσημο” κλπ.
Η έκπληξή μου, δε, ήταν μεγάλη, όταν “σκόνταψα” στο διαδίκτυο σε γερμανικά ενημερωτικά sites (Bild, Focus δεν εξαιρούνται) και είδα αυτή την “θαυματουργή” νεοελληνική λέξη να “φιγουράρει” σε πηχαιούς τίτλους, άσχετα με το γεγονός ότι έχει ρίζα (περιεχόμενο) χιλιάδων ετών.
Μερικά παραδείγματα:
clubofpolitics.de, 4/7/2011: Hellas, Fakelaki und Zerstörung
derstandard.at, 24/3/2011: Griechen sparen sogar beim Fakelaki
Εφημερίδα “Die Zeit“: 6/5/2010: Abkehr von den Fakelaki
Εφημερίδα “Die Welt“, 29/4/2010: Die griechische Mentalität und der Fakelaki
Περιoδικό Spiegel, 10/3/2010: Korruption in Griechenland. Ein Fakelaki voller Scheine
Περιοδικό “Focus“, 8/3/2010: „Haben Sie Fakelaki gegeben?“
ruhrbarone.de, 7/3/2010: Fakelaki in Düsseldorf
goldblogger.de, 1/3/2010: Fakelaki oder Fakellaki (griechisch φακελάκι oder φακελλάκι, „kleiner Umschlag“)
Εφημερίδα “Bild“, 31/1/2010: Ohne Schmiergeld läuft in Griechenland fast nichts mehr” […] Ohne „Fakelaki“ geht gar nichts: So nennen die Griechen den kleinen Umschlag mit Geldscheinen, […].
Περιoδικό Spiegel, 28/12/2009: Die Macht der Fakelaki
Αφορμή; Ένα ρεπορτάζ της ιστοσελίδας NewsIt: Το φακελάκι ζει και βασιλεύει – Από 100 έως 30.000 στα νοσοκομεία – Από 100 έως 20.000 στις εφορίες.