Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Ιουλίου 2024

Φορολογικό: Βάρη στα χαμηλά, ελάφρυνση στα υψηλά!

– Μεγαλύτεροι οι φόροι στα εισοδήματα ως 21.000 ευρώ
– Σημαντική ελάφρυνση για το εισόδημα πάνω από 22.000
– Μειώνεται ο ανώτατος συντελεστής από το 45% στο 40%
– Παραδείγματα

Το πρόπλασμα για το φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει ως τον Ιούνιο έχει σημαντικότατες αλλαγές.

Πολλοί είναι εκείνοι που θα δουν το φόρο να αυξάνεται και δυστυχώς είναι όσοι έχουν χαμηλό εισόδημα, ωστόσο είναι χιλιάδες οι φορολογούμενοι με σημαντική ελάφρυνση καθώς για τα εισοδήματα πάνω από 22.000, που περιλαμβάνουν το μέσο ελληνικό νοικοκυριό, οι ελαφρύνσεις είναι μεγάλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των άλλων στο πόρισμα προτείνεται η διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ , ο περιορισμός των κλιμακίων της φορολογίας εισοδήματος από 8 σε 5 και η μείωση του ανώτατου συντελεστή από το 45% στο 40% κινήσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντικές φορο- ελαφρύνσεις
για την φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων προτείνονται τα ακόλουθα

-Νέα φορολογική κλίμακα με μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε πέντε με τους εξής συντελεστές:
– μηδενικός για εισόδημα έως 5.000 ευρώ.

– 10% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 5.001 έως 10.000 ευρώ.

– 20% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 10.001 έως 30.000 ευρώ.

– 30% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως 60.000 ευρώ.

40% για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω όσοι έχουν εισόδημα από 11.000 ως και 21.000 θα δουν τους φόρους τους να αυξάνονται από 30 μέχρι 280 ευρώ το χρόνο.

Παράδειγμα με εισόδημα 16.000 ευρώ ο φόρος αυξάνει κατά από 1.420 ευρώ σε 1.780 ευρώ.

Για εισοδήματα από 22.000 και άνω οι μειώσεις αρχίζουν από 20 ευρώ το χρόνο και φτάνουν ως και τις 3.000 για εισοδήματα ως 100.000 ευρώ.

Στο κείμενο περιλαμβάνονται προτάσεις για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση τους με επιδόματα και επιβολή ενιαίου φόρου στα ακίνητα σε αντικατάσταση του έκτακτου τέλους ακινήτων.

Προβλέπεται μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α παρά μόνο στην περίπτωση που επιτυγχάνονται οι ετήσιοι στόχοι για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.

Για τις επιχειρήσεις προτείνεται καθιέρωση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 20% για όλα τα νομικά πρόσωπα με μείωση του φόρου που επιβάλλεται στα μερίσματα από 25% σε 20%. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα θα αναφέρεται ότι ο φορολογικός συντελεστής, μπορεί να μειωθεί στο 15%.

ΠΗΓΗ : newsit.gr

Στα ακίνητα προβλέπεται η θέσπιση δύο φόρων: Ο ένας, στον οποίο θα συγχωνευτούν ο σημερινός φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) και το ειδικό τέλος ακινήτων και θα αποδίδεται στο κράτος και ο άλλος ο οποίος θα συμπεριλάβει τους φόρους και τα τέλη που επιβάλλονται και εισπράττονται σήμερα απο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, συμφωνήθηκε να αντικατασταθούν απο τις αγοραίες τιμές ακινήτων, τις οποίες παρακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ θα επικαιροποιούνται ανά τρίμηνο για να μην παρουσιάζονται αποκλίσεις απο τις πραγματικές τιμές.

Οι τελικές προτάσεις του διαλόγου αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 23% εφόσον εκπληρωθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο.

Τέλος προβλέπεται περικοπή των φοροαπαλλαγών και αντικατάστασή τους με επιδόματα που θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί πλήρη κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν σε ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. καθώς και κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Από forologikanea.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Ερώτηση σε ένα όπλο

Ιούνιος μήνας, η ζέστη αφόρητη. Επιστροφή από άσκηση με τα όπλα σε στάση περιπόλου. Ο παλιός ιδρώτας αναμεμειγμένος με χώμα […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights