Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Ιουνίου 2022

Σπάνια είδη από γιγάντια καλαμάρια στο Αιγαίο

Δύο καλαμάρια του σπάνιου είδους Ommastrephes bartramii εντοπίστηκαν σε Σάμο και Λειψούς προκαλώντας το θαυμασμό των κατοίκων.

Συγκεκριμένα, το ένα καλαμάρι ήταν μήκους 163 εκατοστών και βάρους 9 κιλών και εντοπίστηκε νεκρό κοντά στην παραλία «Κοκκάρι» της Σάμου από μέλη της Ομάδας Αυτοδυτών Σάμου. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα αίτια θανάτου του καλαμαριού, που ήταν γεμάτο αυγά, είναι φυσικά.

Το δεύτερο όμως πιάστηκε σε δίχτυα ενός ντόπιου ψαρά στους Λειψούς. Ντόπιος ψαράς και μέλος του δικτύου παρατήρησης του ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΥΣ στα Δωδεκάνησα ειδοποίησε τους επιστήμονες του ινστιτούτου ώστε να μελετήσουν το γιγάντιο για τα ελληνικά δεδομένα καλαμάρι. Όμως, η αυτοψία δεν είναι δυνατή, καθώς το καλαμάρι έχει ήδη φαγωθεί στο μεγαλύτερο μέρος του από σμέρνα.

Το ακέραιο των πλοκαμιών του είναι αρκετό για την αναγνώριση του είδους, ωστόσο δεν είναι εφικτή η αναγνώριση του φύλου και άλλων χαρακτηριστικών, όπως το μέγεθος, βάρος κλπ.

Η επιστημονική κοινότητα πιστεύει ότι υπάρχει πιθανή εξάπλωση του είδους στο Αιγαίο. Το καλαμάρι Ommastrephes bartramii ζει σε πολύ βαθιά νερά (200 – 250 μέτρα βάθος), με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολη η μελέτη γύρω από τη φυσιολογία του.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο είδος συναντάται συνήθως στον Ειρηνικό Ωκεανό, ενώ σπάνια το βρίσκουμε στη Μεσόγειο και κυρίως στο Αιγαίο.

ΠΗΓΗ : newsbomb.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *