Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Ιουλίου 2022

η ARTηρια συναντα την ηθοποιο Κατια Γερου,Σαββατο 24 Μαρτιου

«Αλλάζοντας τους ρυθμούς της καρδιάς -Συζητήσεις για το θέατρο με την Ιόλη Ανδρεάδη

___________________________________________________________________________

Η  Κάτια Γέρου, αντλώντας από τις πλούσιες εμπειρίες που της πρόσφερε ο χώρος της υποκριτικής τέχνης, έγραψε το βιβλίο της:
 «Αλλάζοντας τους ρυθμούς της καρδιάς -Συζητήσεις για το θέατρο με την Ιόλη Ανδρεάδη» (εκδόσεις Καλειδοσκοπιο)

Στον πρόλογο της έκδοσης, ο Μάνος Στεφανίδης υπογραμμίζει:
«Τι παράξενο, τι γοητευτικό το παιχνίδι του θεάτρου, η ανηλεής έκθεση των γυμνών σωμάτων, μήπως και εμφανιστεί κάπου, κάπως, αυτό το σκοτεινό αγρίμι που ονομάζουμε ψυχή… Και πόσο βαθιά, πόσο πολύ οφείλει κανείς να σκάψει στο χώμα μήπως και κάπου, κάπως εμφανιστεί ένα κομμάτι αμόλυντου ουρανού. Γιατί, εντέλει, σημαντικό δεν είναι να σύρεις ένα κομμάτι ουρανού στο παλκοσένικο. Το σημαντικό είναι να πείσεις το κοινό από κάτω πως ό,τι βλέπουν είναι ουρανός. Και όχι μόνον αυτό. Να πιστέψει απόλυτα, αυτό το συχνά δύσπιστο κοινό, πως τώρα βλέπει τον πραγματικό ουρανό. Για πρώτη φορά».
Μια διανοούμενη μαχήτρια της σκηνής και της ζωής, που απαντά στις «δικές» μας ερωτήσεις: «Πώς να το κάνουμε; Είχαμε υποστεί μια ψυχική μετάλλαξη, ήμασταν καθένας για την πάρτη του, οφείλουμε να το παραδεχτούμε. Υπήρξε μια λαίλαπα κακογουστιάς και δεν την εμποδίσαμε, νομίσαμε ότι η χώρα μας ανήκει στο κλαμπ των τυχερών και πιαστήκαμε στον ύπνο. …..                         

 Όμως μπορεί τα ζόρια που εμφανίστηκαν να μας κάνουν να ξεθάψουμε έναν δημιουργικό, αλληλέγγυο εαυτό που είχε σωπάσει μέσα μας, που αποκοιμήθηκε νανουρισμένος γλυκά από μια ψεύτικη ευμάρεια. Ποιος ξέρει; Όλα μέλλει να αποδειχθούν. Ένα είναι το σίγουρο: Τώρα είναι ο καιρός της δράσης μας. Τώρα, που δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει».

Από τις σπάνιες πλέον εκδοτικές πρωτοβουλίες τέτοιου είδους, το βιβλίο συνοδεύεται και από δύο DVD διάρκειας 4 ωρών με αποσπάσματα από 20 παραστάσεις και 3 κινηματογραφικά έργα στα οποία έπαιξε η Γέρου.

 Η Κάτια Γέρου είναι μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες του Ελληνικού θεάτρου. Μαθήτεψε κοντά στον Κάρολο Κουν και τον Γιώργο Λαζάνη και συνεχίζει να δίνει ξεχωριστές ερμηνείες τόσο  με το Θέατρο Τέχνης, του οποίου υπήρξε βασικό στέλεχος όσο και με άλλα σχήματα, ενώ επίσης έχει διακριθεί και βραβευτεί για τις ερμηνείες της στον κινηματογράφο.  Είναι βασική συνεργάτης του Κ. Κατζουράκη στον κινηματογράφο, στις Εικαστικές installations και τα Θεατρικά Δρώμενα: Σας αρέσει ο Μραμς;, Οίκος Ενοχής, Προσωπογραφία, Του Δρόμου. Η μακρά και ιδιαίτερα πετυχημένη θητεία της στην διδασκαλία της υποκριτικής  αποτυπώθηκε στο βιβλίο Αλλάζοντας τους ρυθμούς της καρδιάς, που αποτελεί σήμερα το πληρέστερο και διεισδυτικότερο ελληνικό έργο στον τομέα αυτό

ARTηρια- ωρα : 21.30  ( εισοδος ελευθερη)

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *