Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
13 Ιουλίου 2024

Barcode 520…δεν σημαίνει αυτόματα ελληνικό προϊόν

 Ο GS1 Association Greece, νόµιµος και µοναδικός εξουσιοδοτηµένος φορέας στην Ελλάδα για την έκδοση και διαχείριση κωδικών barcodes, µε αφορµή δηµοσιεύµαταπου αφορούν στην ελληνικότητα προϊόντων που φέρουν barcodes µε πρόθεµα 520-521 προχωρά σε σχετικές διευκρινήσεις για την ενηµέρωση και αποφυγή παραπλάνησης των καταναλωτών. Αρχικά οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι κωδικοί GS1 είναι διεθνείς και κατά κανόνα ανεξάρτητοι από τη χώρα προέλευσης, παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων.

Συγκεκριµένα, τα τρία πρώτα νούµερα ενός GS1 κωδικού (barcode) προσδιορίζουν τη χώρα στην οποία εκδόθηκε ο συγκεκριµένος κωδικός από τον αρµόδιο φορέα GS1, για λογαριασµό της κάθε ενδιαφερόµενης επιχείρησης – συνήθως ιδιοκτήτη του εµπορικού σήµατος – που επιθυµεί να κωδικοποιήσει τα προϊόντα που διακινεί, π.χ. για την Ελλάδα 520-521, για την Γαλλία 300-379 κ.ο.κ. Αυτό δεν συνεπάγεται ότι τα προϊόντα αυτά παράγονται ή κυκλοφορούν στην ίδια χώρα.

Για παράδειγµα, υπάρχουν προϊόντα που κατασκευάζονται σε εργοστάσιο της Βουλγαρίας, από ελληνική όµως επιχείρηση µε έδρα την Ελλάδα, που φέρουν barcodes µε πρόθεµα 520 και προϊόντα που κατασκευάζονται στην Ελλάδα από ελληνική επιχείρηση, που φέρουν barcodes µε πρόθεµα 509 Μ. Βρετανίας. Οι καταναλωτές είναι προτιµότερο να ενηµερώνονται για την προέλευση/κατασκευή των προϊόντων από τις αναγραφόµενες πληροφορίες που εµφανίζονται στην ετικέτα του προϊόντος και προορίζονται για ενηµέρωση του καταναλωτή, π.χ. «κατασκευάζεται σε» ή «χώρα προέλευσης».

Για περισσότερες πληροφορίες µπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του GS1 Association Greece http://www.gs1greece.org/index.php/features/prefix όπου βρίσκονται αναρτηµένα τα προθέµατα των χωρών-µελών του GS1, ενώ µέσω της διαδικτυακής πλατφόρµας του GS1 στη διεύθυνση http://gepir.gs1.org µπορείτε να ενηµερωθείτε σε ποιά εταιρία ανήκει ένας κωδικός και το αντίστροφο.

ΠΗΓΗ: PERIFEREIANEWS: ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΤΗΝ Π.Ε ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights