Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
5 Δεκεμβρίου 2022

Τοπικοί φορείς προς εργαζόμενους Gregolio

Με ιδιαίτερη έκπληξη, αλλά και διάθεση κατανόησης διαβάσαμε την πρόσφατη ανακοίνωση των εργαζομένων της βιομηχανίας GRECOLIO (2-3-12), καθώς πράγματι έχουν κάθε δικαίωμα στην εργασία, ειδικά σε μία τόσο κακή περίοδο για την Ελλάδα, την οποία βιώνουμε όλοι μας. Πραγματικά αντιλαμβανόμαστε την αντίδρασή τους ενάντια στον αγώνα μας και την αγωνία τους για το αβέβαιο εργασιακό τους μέλλον κοντά στην GRECOLIO. Όμως σκοπός μας ποτέ δεν υπήρξε η εξόντωση των εργαζομένων της εταιρείας και η απώλεια θέσεων εργασίας, και ούτε πρόκειται να υπάρξει, παρόλο που αυτοί μας απειλούν, πως θα στραφούν εναντίον μας. Άλλωστε κάποιοι από αυτούς είναι συντοπίτες, φίλοι, ίσως και συγγενείς μας. Πρέπει να τους θυμίσουμε, ότι ο αγώνας μας, ξεκίνησε πριν 37 χρόνια κάτω από συνθήκες “αποφασίζω και διατάζω“. Μας επέβαλαν την εγκατάσταση του εργοστασίου στο χωριό μας με τον ξυλοδαρμό από τα ΜΑΤ ακόμη και γυναικών. Αθώοι συμπολίτες μας συνελήφθηκαν και σύρθηκαν στα δικαστήρια γιατί διαδήλωναν προσπαθώντας να υπερασπίσουν τις δουλειές τους, όπως ακριβώς προσπαθούν οι εργαζόμενοι με την ανακοίνωσή τους  αυτή.  Προσπάθησαν να προστατεύσουν τις δουλειές τους που ήταν κυρίως αγροτικές και τουριστικές. Να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία τους.

Οι εργαζόμενοι μάλλον δεν γνωρίζουν, ότι όλοι οι σημαντικοί φορείς εκπροσώπησης των κατοίκων με ομόφωνες αποφάσεις τους δεν επιθυμούν την λειτουργία του εργοστασίου στο οποίο εργάζονται. Η Νομαρχία Λευκάδας, ο πρώην Δήμος Απολλωνίων, ο σημερινός Δήμος Λευκάδας, το Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Σύλλογος Ξενοδόχων Λευκάδας, η Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Λευκάδας, ο Κυνηγετικός Σύλλογος, ο Σύλλογος ΣΑΠΦΩ Αθανίου, ο Σύλλογος Αγιοπετριτών, η Πρωτοβουλία Πολιτών Λευκάδας για Καθαρό Περιβάλλον, η Ένωση Επαγγελματιών Τουριστικών και λοιπών Επαγγελμάτων Δήμου Απολλωνίων, πολιτικά κόμματα και πολλές εκατοντάδες μεμονωμένοι κάτοικοι που έχουν υπογράψει δεν επιθυμούν την ανεξέλεγκτη λειτουργία του πυρηνελαιουργείου και  γι’ αυτό  έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, ώστε να υποχρεωθεί η ιδιοκτήτρια εταιρεία είτε να εφαρμόσει πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους, είτε να μην λειτουργήσει.

    Δεν είμαστε λοιπόν μία μικρή ομάδα κατοίκων της περιοχής ορμώμενη από προσωπικά συμφέροντα και τόσα άλλα που μας καταλογίζουν. Αντιθέτως, είμαστε η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού μας! Εμείς οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι πράγματι στα πλαίσια του αγώνα μας δημιουργήσαμε “μπλόκα”, όχι όμως εναντίον των εργαζομένων, αλλά εναντίον υπηρεσιών της Πολιτείας που προκλητικά και σκόπιμα επέτρεψε στην GRECOLIO να λειτουργεί με αυτό τον ανεξέλεγκτο και αυταρχικό τρόπο, προκαλώντας ρύπανση στο περιβάλλον, ανυπόφορη κατάσταση για τους κατοίκους, και θέτοντας σε κίνδυνο σχεδόν όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Να σημειώσουμε ότι αυτές είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ, και απασχολούν πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες εργαζόμενους.

    Σημαντικό είναι να καταλάβουν ότι, ενώ όλοι μας απειλούμαστε από την οικονομική κρίση, η βιομηχανία αυτή δουλεύοντας ανεξέλεγκτα, απειλεί όλες τις άλλες, ενώ αντίθετα καμία από τις δικές μας επιχειρήσεις δεν ενοχλεί την βιομηχανία. Και ας μην πουν ότι δεν προσπάθησε να δουλέψει η βιομηχανία ανεξέλεγκτα, αφού 3,5 χρόνια μετά την αγορά της οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ βρήκαν σωρεία σημαντικών παραβάσεων και τελικά συμφώνησαν κατά λέξη με τις προγενέστερες διαπιστώσεις του ΠΑΚΟΕ, η διαπίστευση του οποίου είναι εντός λεπτού προσβάσιμη από το διαδίκτυο. Εκκρεμούν βέβαια ενέργειες του εισαγγελέα για το θέμα, όπως ορίζει η βεβαίωση παράβασης του ΥΠΕΚΑ, και δίκαια αναρωτιόμαστε γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ.

Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την εργασία τους κατέφυγαν σε πολλές ανακρίβειες, συσκοτίζοντας έτσι την αλήθεια. Δεν μας προκαλεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι αυτές οι ανακρίβειες είναι  ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούν και οι ιδιοκτήτες της εταιρείας GRECOLIO, καιρό τώρα. Η GRECOLIO που τόσα ψέματα και κούφιες υποσχέσεις περί εργασίας έδωσε στους εργαζόμενους. Η GRECOLIO που σκοπός της είναι μόνο το κέρδος. Που στράφηκε ένδικα εναντίον μας απαιτώντας 300.000€.

    Εμείς γιατί άραγε δεν τους κάναμε αγωγές και να απαιτήσουμε αποζημιώσεις; Δεν θα μπορούσαμε άραγε ύστερα από τον έλεγχο των Επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ; Δεν το κάναμε γιατί σκοπός μας δεν είναι το χρήμα, αλλά η προστασία του τόπου μας, της υγείας των οικογενειών μας, του περιβάλλοντος, των επιχειρήσεών μας, των δικών μας θέσεων εργασίας.

    Εμείς, δεν έχουμε την δύναμη όπως η GRECOLIO, να χρησιμοποιήσουμε  “ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΜΕΣΑ” της Πολιτείας με τους “πολιτικούς υπηρέτες” της, προκειμένου να δουλέψουμε προχείρως και παρανόμως, δεν έχουμε συνέταιρο Βαρδινογιάννη, ούτε λέμε ψέματα στους εργαζομένους μας περί “καριέρας” στην εταιρεία και σωστής λειτουργίας της μονάδας, ούτε σχεδόν επιβάλλουμε σε αθλητικούς συλλόγους να γίνονται διαφημιστές της παρανομίας μας, ούτε περιμένοντας μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στον Αστακό να δουλεύουμε μέχρι τότε “όπως να ‘ναι”.

Η εταιρεία στην οποία εργάζονται με απόφαση του ΣτΕ , που δόθηκε μόνο υπό όρους και προσωρινά προκειμένου να ελεγχθούν τα υγρά απόβλητα, επιχείρησε να φέρει στο νησί μας βαπόρι με 1.500 τόνους σάπιου ελαιοπυρήνα μεγάλης ηλικίας, προφανώς και μηνών, στον οποίο έχουν γίνει ρυπογόνες ζυμώσεις, ενώ στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η GRECOLIO δηλώνει ότι ο πυρήνας δεν θα υπερβαίνει την ηλικία των 4 ημερών. Μάλλον δεν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι ότι στην Ζάκυνθο που το φόρτωσαν κυνηγήθηκαν “κακήν -κακώς” λόγω της δυσοσμίας που προκάλεσαν στο λιμάνι τους. Δεν τους είπαν ότι προσπάθησαν με πρόσχημα τις υπηρεσίες  του Δήμου Λευκάδας να ρίξουν τα Βιομηχανικά απόβλητα στον Βιολογικό καθαρισμό της Βασιλικής ή της Λευκάδας, που είναι κατάλληλοι εξ ορισμού μόνο για Αστικά λύματα, και πως η ενέργεια αυτή απαγορεύεται από τον νόμο, κινδυνεύοντας μάλιστα να διαλύσουν τις ίδιες τις μονάδες και την βιολογική επεξεργασία του Δήμου μας, και να βρωμίσει ολόκληρη η Λευκάδα.

Όλα αυτά και άλλα ακόμη δεν τα είπαν στους εργαζομένους. Να είναι όμως σίγουροι ότι δεν θα τους αφήσουμε να σπείρουν διχόνοια ανάμεσά μας και θα βοηθήσουμε τους εργαζόμενους να βρουν έντιμη εργασία με περισσότερη σιγουριά για το μεροκάματο  τους, και όχι να μένουν απλήρωτοι τάχα εξαιτίας μας.

Αν η GRECOLIO βγάλει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις, που σήμερα δεν έχει, τηρήσει επακριβώς τους περιβαλλοντικούς όρους που θα ορίσει η Πολιτεία, και όχι με πατέντες και τεχνάσματα, και σεβαστεί τον τόπο μας, ας γνωρίζουν οι εργαζόμενοι ότι δεν θα του ενοχλεί πλέον κανείς.

     Όσο όμως αυτά δεν γίνονται, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί και μάλιστα θα ενταθεί μέχρι να γίνουν.

Κι αν δεν θέλουν, ας πάρουν την βιομηχανία από τον τόπο μας, τον οποίο ήρθαν απλά να εκμεταλλευτούν, φυσικά για το κέρδος.

     Καλούμε τους εργαζόμενους σε ανοιχτό δημόσιο ειλικρινή διάλογο, ώστε αν το επιθυμούν να προσπαθήσουμε να κατανοήσουνε καλύτερα τις απόψεις μας.

 ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

 ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΠΙΚΟΥ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ  ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ

 ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ  ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ     

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η Ευρώπη σε αδιέξοδο (γράφει ο Μαυροζαχαράκης Μανόλης- Πολιτικός Επιστήμονας –Κοινωνιολόγος)

Tο δυναμικό αμφισβήτησης  Η  βαθιά  κρίση της ευρωζώνης ροκανίζει τις προσδοκίες που αφετηριακά  επενδύθηκαν στο  κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα.   Όπως σημειώνει […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *