Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
26 Νοεμβρίου 2022

Νέο πρόγραμμα λιτότητας έρχεται τον Ιούνιο

 

«Δεν είχαμε επιλογή» είναι ο τίτλος της συνέντευξης που παραχώρησαν στην εφημερίδα L’ ECHO, o καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά και σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης. Η εφημερίδα φιλοξενεί τετρασέλιδο αφιέρωμα για την Ελλάδα υπό τον τίτλο «Η μοναξιά των Ελλήνων».

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου, όταν ερωτάται αν ο ελληνικός λαός που γίνεται φτωχότερος με εκπληκτική ταχύτητα είναι έτοιμος να υποστεί ένα έβδομο πρόγραμμα λιτότητας, σπεύδει ουσιαστικά να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει και νέο πρόγραμμα που έρχεται τον Ιούνιο.

Αναφορικά με τη μείωση του κατώτατου μισθού, σημειώνει πως προτιμήθηκε από την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, που σύμφωνα με τον ίδιο θα αποτελούσε μια επιπλέον οριζόντια μείωση του μισθού του ιδιωτικού τομέα, καθώς ο κατώτατος μισθός «είναι αυξημένος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα». Επισήμανε δε, ότι η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα είχε προκαλέσει διψήφια μείωση.

Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές, ο Γκίκας Χαρδούβελης, εκφράζει την εκτίμηση ότι τα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν την πλειοψηφία. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, υποστηρίζει ότι το θέμα των εκλογών αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και πως κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το θέμα. Σημειώνει δε, πως ακόμη κι αν διεξαχθούν εκλογές στα τέλη Απριλίου είναι ευθύνη των δυο κομμάτων που στηρίζουν το πρόγραμμα να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου η διοίκηση να εφαρμόσει τα όσα νομοθετήθηκαν ανεπηρέαστη από τις εκλογές.

Ακολουθεί η συνέντευξη στην εφημερίδα L’ ECHO

Ο ελληνικός λαός γίνεται φτωχότερος με εκπληκτική ταχύτητα. Είναι έτοιμος να υποστεί το έβδομο πρόγραμμα λιτότητας;

Γκίκας Χαρδούβελης: Και υπάρχει και νέο πρόγραμμα που έρχεται τον Ιούνιο! Το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να γίνει πλεόνασμα. Το 2014, το πλεόνασμα πρέπει να αγγίξει το 4,5% του ΑΕΠ. Καταφέραμε να συμπεριλάβουμε στο μνημόνιο πως αν η οικονομία δεν καταφέρει να αποδώσει, δεν θα περιμένουμε να αγγίξουμε αυτό το πλεόνασμα το 2014 αλλά το 2015.

Για πρώτη φορά, διαθέτουμε ένα αντι-κυκλικό στοιχείο που αποδέχεται πως αν η οικονομία δεν είναι καλή, δεν πρέπει να περιμένουμε θαύματα. Παρόλα αυτά, τα μέτρα που θα ληφθούν στα μέσα του τρέχοντος έτους θα αποδώσουν το 2013. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Ο λαός βρίσκεται στα όριά του.

Δεν ξέρει τι του συμβαίνει, είναι ανήσυχος, φοβάται, δε γνωρίζει το γιατί, και ξαφνικά, δεν βρίσκει δουλειά… Από την άλλη πλευρά, γνωρίζει πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πλέον το δημόσιο τομέα ως τη μαγική φόρμουλα όπως συνήθως.

Φίλιππος Σαχινίδης: Είναι πολύ δύσκολο για το λαό μας. Η ανεργία αυξάνεται. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αναζητά λύση. Δεν έχουμε ακόμη καταφέρει να σταματήσουμε αυτή την αύξηση.

Σε μεγάλο βαθμό, η ανεργία είναι αυτή που δημιούργησε τόση κοινωνική ένταση και οδήγησε μεγάλο μέρος του λαού κοντά στη φτώχεια. Δεν βρίσκονται ακόμη κάτω από το όριο της φτώχειας γιατί η κατάστασή τους έχει διάρκεια ορισμένων εβδομάδων ή μηνών. Γνωρίζουν όμως πως πολύ γρήγορα μπορεί να πέσουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Αυτό το ζήτημα αποτελεί μια από τις βασικές ανησυχίες, και για τις δύο πλευρές. Για την Ελλάδα φυσικά αλλά και για τους ευρωπαίους εταίρους μας. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως αν δεν επιλυθεί αυτό το πρόβλημα, θα είναι πολύ δύσκολο να επιτύχει το πρόγραμμα.

Δεν σκοτώνουν τα μέτρα λιτότητας την οικονομία;

Γκίκας Χαρδούβελης: Καταφέραμε να αποφύγουμε την επιλογή που μας πρότειναν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, μια επιλογή που θα μας είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη ύφεση. Πρόκειται για την κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, ήτοι μια επιπλέον οριζόντια μείωση του μισθού του ιδιωτικού τομέα της τάξης του 15%. Αυτή η κίνηση θα είχε προκαλέσει φέτος διψήφια ύφεση. Την αποφύγαμε.

Αντ’ αυτού, προτιμήσαμε να εστιάσουμε στον κατώτατο μισθό, ο οποίος είναι αυξημένος στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Μειώσαμε τον κατώτατο μισθό κατά 22%, ο οποίος είναι πλέον κατώτερος από τον ισπανικό κατώτατο μισθό αλλά ακόμη υψηλότερος από τον πορτογαλικό. Αυτό σημαίνει πως το θεμελιώδες πρόβλημα δεν είναι τόσο η αγορά εργασίας αλλά η αγορά προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι εύκολο όμως να επιτεθεί κανείς στην αγορά εργασίας. Πιστεύω πως για το λόγο αυτό εστίασαν σε αυτήν. Σε αυτό το πολυεπίπεδο παιχνίδι, ήταν ένας τρόπος για την ΕΕ και για το ΔΝΤ να πιέσουν τους Έλληνες για να δουν πόσο μακριά μπορούν να προχωρήσουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Αν καταφέρουν να μεταρρυθμίσουν την αγορά εργασίας, μπορούν να μεταρρυθμίσουν τα πάντα. Θα είχα ακολουθήσει αυτή την αλληλουχία προς διαφορετική κατεύθυνση. Αλλά δεν είχαμε την επιλογή.
Φίλιπππος Σαχινίδης: Όταν ακολουθείται μια βίαιη δημοσιονομική εξυγίανση, μειώνεται η συνολική ζήτηση στην οικονομία. Θα πρέπει λοιπόν να αναλάβει το άλλο κομμάτι της οικονομίας. Θα έπρεπε να είχαμε δει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ιδιωτικής επένδυσης και εξαγωγών.

Στο πρώτο μέτωπο, ήταν πολύ δύσκολο να προσελκύσουμε επενδύσεις λόγω των υψηλών οικονομικών και πολιτικών ρίσκων. Σας θυμίζω πως η δημοσιότητα για την Ελλάδα στην Ευρώπη είναι αρκετά αρνητική, είτε στα μέσα ενημέρωσης είτε στις δηλώσεις ουκ ολίγων ευρωπαίων πολιτικών και πως ακόμη και η ίδια η παρουσία της Ελλάδας στην ευρωζώνη έχει αμφισβητηθεί. Στο μέτωπο των εξαγωγών, αντιθέτως, καταφέραμε την αύξησή τους. Ταυτόχρονα όμως, οι τράπεζες αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα ρευστότητας που δεν τους επέτρεψαν να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι δηλώσεις των ευρωπαίων εταίρων σας υπήρξαν αρκετά βίαιες για την Ελλάδα. Το κατανοείτε αυτό;

Γκίκας Χαρδούβελης: Ναι, το κατανοώ. Αν δανείζω χρήματα, θέλω να διασφαλίσω ότι θα μου επιστραφούν. Αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσει τώρα η Ελλάδα εφόσον καθυστέρησε τις μεταρρυθμίσεις για ένα χρόνο, εφόσον έχασε την αξιοπιστία της. Οι εταίροι μας τώρα μας λένε πως θέλουν να είναι πρώτα σίγουροι πως θα ακολουθήσουμε το συμφωνηθέν πρόγραμμα. Δεν το αντιλαμβάνομαι ως τιμωρία, αλλά κυρίως ως τρόπο διασφάλισης των συμφερόντων τους.

Φίλιππος Σαχινίδης: Υπάρχει σαφώς μια κακή αντίληψη για ό,τι έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία δυο χρόνια. Είμαστε η μόνη χώρα που καταφέραμε να πετύχουμε μείωση του πρωτογενούς μας ελλείμματος πέραν του 10%, στο 2,5% το 2011. Και αυτό επετεύχθη κατά τη διάρκεια μιας διετίας ύφεσης.

Η δική μου ερώτηση σε όλους αυτούς που είναι επικριτικοί απέναντι στην προσπάθεια της Ελλάδας είναι: υπάρχει άλλη χώρα που έχει πετύχει το ίδιο στη μεταπολεμική ιστορία; Δεν υπάρχει. Το ίδιο ισχύει και για το διαρθρωτικό έλλειμμα, δηλαδή όταν αφαιρέσουμε το αποτέλεσμα του οικονομικού κύκλου από τις φορολογικές αποδόσεις. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως πρόκειται για μια διαρκή διαρθρωτική βελτίωση.

Βέβαια, δεν επιτύχαμε παρόμοια πρόοδο σε άλλους τομείς. Υπήρξαν καθυστερήσεις στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων. Από την αρχή, πληροφορήσαμε τους εταίρους μας πως υπήρχαν προβλήματα στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.

Για το λόγο αυτό ζητήσαμε πολλές φορές τη μεταφορά τεχνογνωσίας στην Ελλάδα. Ακόμη και αν υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγή της κατάστασης, γιατί θεωρούμε πως κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο, είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα.

Οι νέες εκλογές προβλέπονται για το τέλος Απριλίου. Ορισμένα ακραία κόμματα αρνούνται το πρόγραμμα λιτότητας. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μπορούν ακόμη και να ανατρέψουν τη σημερινή πλειοψηφία. Υπάρχει κίνδυνος;

Γκίκας Χαρδούβελης: Όχι. Κατά την άποψή μου, τα δυο κύρια κόμματα θα έχουν την πλειοψηφία.

Φίλιππος Σαχινίδης: Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να επιμείνω στο γεγονός πως το θέμα των εκλογών στην Ελλάδα αποτελεί ένα εσωτερικό ζήτημα, για το οποίο πρέπει να ληφθούν αποφάσεις από τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, και πως κανένας άλλος δεν έχει το δικαίωμα να εκφράσει οποιαδήποτε άποψη για το ζήτημα αυτό (ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, Wolfgang Schauble, πρότεινε τη μετάθεση των εκλογών).

Αντιλαμβάνομαι πως ένα από τα δυο πολιτικά κόμματα που στηρίζουν το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (συντηρητική δεξιά), δήλωσε πως επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατόν μετά την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα απομείωσης του χρέους).

Η άποψή μου είναι πως ακόμη και αν διεξαχθούν εκλογές στα τέλη Απριλίου, είναι ευθύνη των δυο κομμάτων που στηρίζουν το πρόγραμμα να λάβουν όλα τα μέτρα προκειμένου η διοίκηση να εφαρμόσει όσα νομοθετήθηκαν, ανεπηρέαστη από τις εκλογές.

Και στη συνέχεια, θα δούμε πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι στην κάλπη. Δεν πρέπει να δίνουμε μεγάλη σημασία στις δημοσκοπήσεις

ΠΗΓΗ : tvxs.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.