Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
17 Μαΐου 2022

Γιατί το ΚΚΕ εναντιώνεται στο “Κίνημα της πατάτας”;

Παραγωγοί και καταναλωτές μπορεί να μην γνωρίζουν τίποτα για τον Ανταμ Σμίθ, αλλά οι πράξεις τους αποτελούν την καλύτερη επιβεβαίωση των διαπιστώσεών του. Ιδού γιατί:

«Στις οικονομίες της αγοράςτο ατομικό συμφέρον αποτελεί τον κύριο μοχλό της λειτουργίας τους.Όλοι οι φορείς της οικονομικής δραστηριότητας,καταναλωτές, παραγωγοί, εργαζόμενοι, επενδυτές, ιδιοκτήτες γης και ακινήτων και άλλοι, επιδιώκουν να ικανοποιήσουν όσο γίνεται καλύτερα το ατομικό τους συμφέρον.Σύμφωνα με τον Σμιθ, αυτό δε δημιουργεί προβλήματα για τη μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας. Αντίθετα συμβάλλει σε αυτήν διότι δίνει προσανατολισμό και συνέπεια στην οικονομία, η οποία, διαφορετικά, λειτουργώντας χωρίς την άσκηση πίεσης και χωρίς κεντρική κατεύθυνση από κάποιο όργανο, θα κατέληγε σε χάος.» Πηγή: Ο ρόλος του ατομικού συμφέροντος…
 
Η επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος ενισχύει τον ανταγωνισμό, την σωστή κατανομή των πόρων, την ορθολογική κατανομή του παραγωγικού δυναμικού και την καινοτομία. Αποτελεί το μόνο δρόμο βιώσιμης εξόδου από την κρίση της χρεοκοπίας του ελληνικού μοντέλου.Το κίνημα της πατάτας κινδυνεύει από τους διαμεσολαβητές που στην προκειμένη φάση εμφανίζονται οι δήμοι. Αν οι δήμοι επιδιώξουν και αυτοί το ατομικό τους συμφέρον τότε στη θέση των παλιών μονοπωλίων θα προκύψουν καινούργια. Παραγωγοί και καταναλωτές θα πρέπει να διατηρήσουν την επαφή και τους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού…Το κράτος το μόνο που έχει να κάνει είναι να διασφαλίσει την καλή λειτουργία των κανόνων της αγοράς μεταξύ των δύο πλευρών.
(Απόσπασμα από το άρθρο:Μια καπιταλιστική απάντηση στην ελληνική χρεοκοπία… του Κ. Στούπα στο capital.gr)
 
Eπίσης πέραν της ιδεολογικής προσέγγισης , το κίνημα της πατάτας δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει διέξοδος στην οικονομική κρίση  και εξαθλίωση των εργαζομένων που μπορεί να αμοίβονται με μισθούς πείνας, μιας που είναι εφικτή η πτώση των τιμών των προϊόντων με την συγκεκριμμένη μέθοδο, άρα και η εξασφάλιση ικανοποιητικού βιοτικού επιπέδου!
 
Το κίνημα της πατάτας “αποπροσανατολίζει” από το βασικό πρόβλημα των συνταξιούχων, ανέργων, εργατών, μικροεπιχειρηματιών που είναι η μείωση του εισοδήματος τους  και η υπέρογκη αύξηση των φόρων τους υπέρ των κεφαλαιούχων και τραπεζιτών.
 
Ελπίζω να μην υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι θα σωθεί αγοράζοντας φθηνότερα την πατάτα, καλό είναι , θετικό είναι, το πρόβλημα όμως δεν λύνεται, απλά προβάλλεται για λαϊκή κατανάλωση ενόψει και των εκλογών. Αφού ξανά “υφαρπάξουν” την ψήφο του κοσμάκη θα συνεχίσουν το έργο τους που δεν είναι άλλο από την οικονομική εξόντωση των “ασθενεστέρων” , εκείνων που αντί να απαιτούν υψηλότερα ημερομίσθια ,συνωστίζονται να γλυτώσουν κάτι απ την πατάτα.
0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *