Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Ιουλίου 2022

Προκηρύχθηκαν τα έργα για το «πράσινο» νησί και το «πράσινο» χωριό

Την προκήρυξη, από χθες, του πράσινου χωριού και του πράσινου νησιού (πρόγραμμα «Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο») ανακοίνωσε τοπρωί από την ημερίδα του ΚΑΠΕ «Καινοτόμες Τεχνολογίες για τα Κτήρια της Ευρώπης. Ο ρόλος των Δήμων», που διεξάγεται στην «Τεχνόπολι», ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Γιώργος Αγερίδης, ο οποίος και υπογράμμισε πως υπάρχει ένα πεδίο δράσης ιδιαίτερα ευρύ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ΑΠΕ και ΕΞΕ, και το ΚΑΠΕ μπορεί να είναι αρωγός στην ανάπτυξή της, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.

Τι είναι το πρόγραμμα
Το πρόγραµµα «Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης» επιδιώκει την ισόρροπη, αειφόρο, περιφερειακή ανάπτυξη, τη δηµιουργία πρωτοπόρων οικονοµιών, την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών αποµονωµένων «κοινοτήτων», τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας την ενίσχυση των διαφόρων µορφών τουρισµού, την εξοικείωση των πολιτών και εργαζοµένων µε πρακτικές πράσινης ανάπτυξης, µε άµεσο αποτέλεσµα όλων αυτών αλλά και στόχο τη συγκράτηση και την αύξηση του παραγωγικού πληθυσµού.

Απώτερος στόχος είναι η υλοποίηση ενός νέου πρότυπου πράσινης ανάπτυξης, που δηµιουργεί δυνατότητες µεγάλης προστιθέµενης αξίας και προοπτικές στην τοπική οικονοµία (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, τουρισµό κλπ.), εφόσον το πρόγραµµα αποσκοπεί στην επαναληψιµότητα των παραπάνω πιλοτικών δράσεων για όλη την επικράτεια.

Οι δράσεις θα αφορούν στην εξοικονόµηση ενέργειας (ΕΞΕ), στην αξιοποίηση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), στις πράσινες μεταφορές, στην περιβαλλοντική αναβάθµιση, στη βέλτιστη διαχείριση απορριµµάτων, καθώς και στην αειφόρο διαχείριση υδατίνων πόρων.

Ενδεικτικές δράσεις του προγράµµατος είναι:

  • Εξοικονόµηση Ενέργειας σε κατοικίες και δηµόσια κτήρια,
  • Πράσινες μεταφορές-Ηλεκτροκίνηση µε χρήση ΑΠΕ,
  • Αποθήκευση περίσσειας ενέργειας από ΑΠΕ-Χρήση τεχνολογιών έξυπνου δικτύου,
  • Βιοκλιµατικές αναβαθµίσεις,
  • ∆ιαχείριση υδατικών πόρων-Αφαλάτωση µε ΑΠΕ,
  • ∆ιαχείριση απορριµµάτων-ανακύκλωση, βιοαέριο κ.λπ.,
  • Ενίσχυση πράσινης επιχειρηµατικότητας,
  • Ηλεκτροπαραγωγή µε ΑΠΕ.

Ασκούνης: Εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας μέσω ΚΑΠΕ
Μιλώντας στην ημερίδα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης τόνισε πως ο στόχος είναι διπλός: εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων από τη μία και σεβασμός στο περιβάλλον από την άλλη. Όπως είπε, το ΚΑΠΕ έχει την τεχνογνωσία που λείπει από τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, και όχι μόνον. Η, δε, συνεργασία δήμων-ΚΑΠΕ είναι όχι μόνον αναγκαία αλλά και πολύτιμη.

«Εξοικονομώ ΟΤΑ» & «Ήλιος»
Όπως, ωστόσο, τόνισε, χρειάζεται απλοποίηση των διαδικασιών, και έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΟΤΑ» του ΥΠΕΚΑ (προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, 70 εκατ. ευρώ από το κράτος και 30 εκατ. ευρώ από τους δήμους), το οποίο -αν και υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον- λόγω της γραφειοκρατίας «λιμνάζει».

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε τους υπευθύνους του ΚΑΠΕ να μελετήσουν τις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι δήμοι για το πρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο χαρακτήρισε πολύ σημαντικό.

«Πράσινες Αγροτικές & Νησιωτικές
“Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο»

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ

Δείτε σχετικά βίντεο για τις πράσινες νησιωτικές κοινότητες εδώ και εδώ.

ΠΗΓΗ, links : aftodioikisi.gr

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ (“ΦΑΝΑΡΙ”) :onair24.gr via pameelladamag.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *