Την ελπίδα ότι θα μπορέσει ένα μεγάλο μέρος από τα παλιά φθαρμένα ελαστικά να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ασφαλτικών και δρόμων, κατέθεσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και μηχανικοί από το εργαστήριο ελέγχου υλικών της Στερεάς Ελλάδας σε ημερίδα που έγινε στη Λαμία στο πλαίσιο ειδικού ερευνητικού προγράμματος που εξελίσσεται αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της ημερίδας, 58.500 τόνοι ελαστικών που κλείνουν το όριο ζωής τους κάθε χρόνο δεν ξέρουμε πού πηγαίνουν. Μικρές ποσότητες από αυτά φτάνουν στις εταιρείες ανακύκλωσης.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη μη υφιστάμενη νομοθεσία, από το 2004 και μετά η χώρα μας έχει υποχρέωση να αξιοποιεί τουλάχιστον το 65% των μεταχειρισμένων ελαστικών που αποσύρονται.
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αναλύθηκαν μια σειρά από τεχνικά στοιχεία τα οποία προκύπτουν μέσα από προωθημένες επιστημονικές μελέτες παρουσιάζοντας τις συγκεκριμένες επιλογές ασφαλτόστρωσης δρόμων με τη χρήση των τριμμένων παλιών ελαστικών, οι οποίες έχουν δείξει πολύ καλύτερη συμπεριφορά από τα συμβατικά υλικά που είναι γνωστά μέχρι σήμερα.
Η συγκεκριμένη ημερίδα προσέλκυσε το ενδιαφέρον δεκάδων μηχανικών αλλά και κατασκευαστών, όπως επίσης ζήτησαν ενημέρωση και μονάδες παραγωγής ασφαλτομίγματος. Η εκδήλωση που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών μηχανικών του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ήταν υπό την αιγίδα του ΤΕΕ Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, ενώ σε αυτό το πρόγραμμα συνεργάζονται εκτός από το ΑΠΘ και ιταλικά πανεπιστήμια.
ΠΗΓΗ: newsbeast.gr
……………………………………
Σ.σ. Το θέμα αυτό είχε απασχολήσει τη χώρα μας και το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ την περασμένη 10ετία και είχε κριθεί …ασύμφορο.