Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
31 Μαρτίου 2023

Ελπιδοφόρο φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ένα φάρμακο κατά του καρκίνου του μαστού βοηθά στην αντιμετώπιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα.

To Tamoxifen, ένα φάρμακο με αντι-οιστρογονική δράση που χορηγείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού, μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση των θανάτων που οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα, αποκαλύπτει μελέτη που δημοσιεύει σήμερα η αμερικανική επιθεώρηση Cancer.

Προγενέστερες μελέτες είχαν δείξει ότι οι γυναίκες που υποβάλλονταν σε ορμονική αγωγή με οιστρογόνα για τη θεραπεία συνεπειών της εμμηνόπαυσης, διέτρεχαν ένα μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο του πνεύμονα.

Η μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα, βασίζεται συνεπώς στην υπόθεση σύμφωνα με την οποία, το μπλοκάρισμα των οιστρογόνων θα μπορούσε να βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε 6.655 γυναίκες που προσβλήθηκαν από καρκίνο του μαστού μεταξύ 1980 και 2003, σύμφωνα με το ογκολογικό αρχείο της Γενεύης. Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες αυτές, δηλαδή 3.066 (ποσοστό 46%), έλαβαν μια θεραπεία για την αντι-οιστρογονική δράση.

Η μελέτη, υπό τη δρα Ελιζαμπέτα Ραπίτι που παρακολουθούσε την κατάσταση υγείας των γυναικών αυτών έως το 2007, αποκαλύπτει ότι όσες λάμβαναν αντι-οιστρογονική θεραπεία διέτρεχαν κατά 87% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρκίνο των πνευμόνων σε σχέση με τις άλλες.

Η μελέτη δεν αναφέρει σημαντική επίδραση της αντι-οιστρογονικής θεραπείας στους κινδύνους να προσβληθεί κανείς από καρκίνο του πνεύμονα.

«Τα συμπεράσματά μας ενισχύουν την υπόθεση σύμφωνα με την οποία υπάρχει μια ορμονική επιρροή στον καρκίνο του πνεύμονα», αναφέρει η δρ Ραπίτι.

«Αν οι μελλοντικές μελέτες επιβεβαιώσουν τα συμπεράσματά μας και διαπιστώσουν ότι οι αντι-οιστρογονικοί παράγοντες βελτιώνουν την επιβίωση των ασθενών που έχουν προσβληθεί από καρκίνο του πνεύμονα, αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στην κλινική άσκηση», προσθέτει η δρ. Ραπίτι.

ΠΗΓΗ: “ΚΘΗΜΕΡΙΝΗ”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights