Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
23 Μαΐου 2022

Αμφισβητεί η Ρ.Α.Ε. τη Δ.Ε.Η. Δείτε τον πίνακα με τις αιτήσεις

Αμφισβητεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τη μεθοδολογία με την οποία η ΔΕΗ χαρακτήρισε κορεσμένα τα δίκτυα 16 νομών της χώρας και ζήτησε κατ’ επέκταση να σταματήσει η υποδοχή νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά.

Με επιστολή του την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Ν. Βασιλάκος ζητά περαιτέρω διευκρινίσεις για τους τεχνικούς περιορισμούς που λαμβάνει υπόψη η ΔΕΗ προκειμένου να καθορίσει το όριο ανά περιοχή, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα εφαρμογής των περιορισμών αυτών.

Η ΡΑΕ σημειώνει ακόμη πως, δεδομένου ότι η ΔΕΗ θεωρεί πως «θα υπάρξει κορεσμός δικτύων και αδυναμία ικανοποίησης αιτημάτων με εύλογο κόστος και χρόνο υλοποίησης των έργων σύνδεσης», θα πρέπει επίσης να διευκρινίσει ποιο θεωρεί ως εύλογο κόστος και χρόνο.

Ρωτά εξάλλου τη ΔΕΗ, μεταξύ άλλων, αν έχουν ληφθεί υπόψη οι δυνατότητες εκτέλεσης μικρής κλίμακας επενδύσεων που θα αύξαναν σημαντικά τη δυνατότητα απορρόφησης ενέργειας από τα δίκτυα (π.χ. αναβάθμιση γραμμών, εγκατάσταση συσκευών αντιστάθμισης αέργου ισχύος, χρήση ρυθμιστών τάσης, κ.α.)

Για το θέμα έδωσε στη Βουλή σχετικές διευκρινίσεις η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ επισημαίνοντας ότι υπάρχει μια ομάδα εργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και της ΔΕΗ για να βρεθούν λύσεις όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν προβλήματα, τα οποία σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση είναι τοπικά και δεν αφορούν ολόκληρους νομούς.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΔΕΗ, θα έπρεπε να χαρακτηριστούν ως κορεσμένα (και να σταματήσει η υποδοχή νέων αιτήσεων) τα δίκτυα των νομών Βοιωτίας, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Κοζάνης, Ξάνθης, Φλώρινας, Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αρκαδίας και Λακωνίας.

ΠΗΓΕΣ: Agronews, Εφημ. “ΗΜΕΡΑ”

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *