Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
25 Μαΐου 2022

Οι Επτανήσιοι βουλευτές να καταψηφίσουν το ν/σ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΜΕ ΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ 10 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΕΠΤΑΝΗΣΩΝ ΝΑ ΜΗ ΤΟ ΨΗΦΙΣΟΥΝ

19-1-2011

Όπως είναι γνωστό τις τελευταίες μέρες αναστάτωση στην ελληνική οικογένεια έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, που φέρει η κ. Μπιρμπίλη και ειδικότερα η διάταξη του άρθρου 9 του νομοσχεδίου που προβλέπει αύξηση της αρτιότητας των οικοδομήσιμων οικοπέδων στις περιοχές Natura 2000, από 4 στρέμματα στα 10 στρέμματα. Το µέτρο αφορά 419 περιοχές σε όλη την Ελλάδα – που καλύπτουν το 21% της συνολικής έκτασης της χώρας και περιλαµβάνονται στο ∆ίκτυο Natura 2000.

Πρόκειται για ρυθμίσεις που θίγουν πλήθος ιδιοκτησιών, χωρίς να υπολογίζονται και να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών και δη των Ιονίων Νήσων: Ένα παράδειγμα:  ολόκληρη η νήσος Παξών και Αντιπάξων έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000.

Είναι σαφές ποιους ευνοεί το μέτρο αυτό, καθώς πλέον μόνο οι μεγαλογαιοκτήμονες – πλούσιοι θα μπορούν να χτίζουν. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε ότι το υπό ψήφιση νομοσχέδιο είναι διάτρητο και θα αποτελέσει κερκόπορτα για περαιτέρω «εμπορευματοποίηση της βιοποικιλότητας». Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος για την υπερσυσσώρευση γης στα χέρια ολίγων, καθώς κάποιος που δεν θα μπορεί να αγοράσει τα στρέμματα που του λείπουν για να φθάσει τα 10, αναγκαστικά θα τα πουλήσει σε αυτούς που στην δύσκολή οικονομικά εποχή που διανύουμε θα μπορούν να τα αγοράσουν. Είναι λοιπόν προφανές ότι η κίνηση αυτή της Υπουργού είναι πέρα για πέρα άστοχή, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη η ζώσα οικονομική πραγματικότητα.

Ασφαλώς και το οικοσύστημα χρίζει προστασίας, όμως η λύση δεν είναι αυτή. Το μόνο που θα επιτύχει είναι να δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εµπρησµούς ή στην καλύτερη των περιπτώσεων σε εύρεση τεχνασµάτων, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα δόμησης. Το συνηθέστερο, εντούτοις, τρικ θα είναι οι συνενώσεις οικοπέδων προκειµένου να εξασφαλίσουν ότι µπορούν να χτίσουν. Έτσι, τα µικρά οικόπεδα που µέχρι τώρα ήταν στα… αζήτητα – αφού ήταν αδόµητα – θα γίνουν ανάρπαστα για όσους θέλουν µερικά στρέµµατα παραπάνω για να φθάσουν τα απαιτούμενα. Επίσης, οι ειδικοί προβλέπουν ότι θα αρχίσουν να προσκοµίζονται και ψεύτικα τοπογραφικά… και θα αρχίσει νέος κύκλος παρανομιών.

Ευνοεί τις μεγάλες εταιρείες και καταστρέφει τους μεσαίους και μικρούς ιδιοκτήτες.

Είναι ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ, θα μεγαλώσει τη φτώχεια και την εξαθλίωση και είναι καταστροφικό για τα νησιά μας.

Λύση μπορεί εύκολα να δοθεί ύστερα από ειδικές μελέτες που θα λάβουν υπόψη της ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και κυρίως με την ύπαρξη ισχυρού ελεγκτικού μηχανισμού που θα είναι σε θέση να εγγυηθεί την τήρηση των ήδη ισχυόντων νομοθετικών – πολεοδομικών διατάξεων, ώστε να αποφεύγονται και να τιμωρούνται φαινόμενα πολεοδομικής αναρχίας και αυθαιρεσίας.

Εμείς ως ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ το θέμα το είχαμε τονίσει προεκλογικά  και είχαμε ζητήσει την υπερψήφισή μας και για να αγωνιστούμε και γι αυτό το θέμα, πλην όμως η κυβερνητική  παρέμβαση υπέρ του Μνημονιακού ψηφοδέλτιου του κ.Μπεριάτου, έδινε αφειδώς υποσχέσεις στους πάντες και τα πάντα, παραπλανώντας το λαό, και σήμερα βέβαια κωφεύουν, εξαφανισμένοι.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να ψηφισθεί και καλούμε όλους τους Βουλευτές των Ιονίων Νήσων,  να το καταψηφίσουν και με παρρησία να υπερασπιστούν τέλος πάντων τα συνταγματικά δικαιώματά μας αντί να χαϊδεύουν τα αυτιά του Αθηνοκεντρικού Κράτους.

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Η ομόφωνη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων για το θέμα της έλλειψης δασκάλου Ειδικής Αγωγής στο Μεγανήσι

Το θέμα της έλλειψης δασκάλου Ειδικής Αγωγής στο Μεγανήσι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων στις 22 Δεκεμβρίου […]

Συκοφαντικά τα δημοσιεύματα για το έργο στον Πισαετό Ιθάκης

  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                        Κέρκυρα 18 Ιουλίου 2011 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                            49100, Κέρκυρα Τηλ: […]

1 Σχόλιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *