Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
29 Μαρτίου 2024

Αποκωδικοποιείται το DNA δυο εσπεριδοειδών πρώτη φορά

Μια μεγάλη διεθνής ομάδα επιστημόνων κατάφερε να αποκωδικοποιήσει τον γενετικό κώδικα (DNA) δύο βασικών εσπεριδοειδών, των μανταρινιών κλημεντινών και των γλυκών πορτοκαλιών, ένα σημαντικό βήμα που μελλοντικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των διαφόρων ασθενειών, οι οποίες απειλούν τις σχετικές καλλιέργειες.

Είναι η πρώτη φορά που διαβάζεται το γονιδίωμα ενός εσπεριδοειδούς, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι το επίτευγμά τους, εκτός από την προστασία κατά των ασθενειών, θα βοηθήσει στη βελτίωση της γεύσης και της ποιότητας των φρούτων.

Οι ερευνητές στοχεύουν να αξιοποιήσουν τις γενετικές πληροφορίες που αποκόμισαν, για να παράγουν γενετικά τροποποιημένα εσπεριδοειδή, τα οποία θα είναι πιο ανθεκτικά, πιο εύγεστα και πιο θρεπτικά, καθώς επίσης πιο ικανά να ανέχονται το αλάτι, το “φτωχό” έδαφος και τις ακραίες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος.

Παραμένει όμως αβέβαιο πώς θα αντιδράσουν οι καταναλωτές- ιδίως στην Ευρώπη- στην προοπτική μεταλλαγμένων μανταρινιών και πορτοκαλιών.

Οι ερευνητές που “χαρτογράφησαν” γενετικά το μανταρίνι, προέρχονταν από τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Βραζιλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ του πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ και την θυγατρική εταιρία βιοτεχνολογίας 454 Life Sciences της Roche. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Γονιδιωμάτων Φυτών και Ζώων, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

Τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από τουλάχιστον 4.000 χρόνια και έκτοτε αποτελούν δύο από τις σημαντικότερες αγροτικές καλλιέργειες σε πάνω από 100 χώρες, παράγοντας φρούτα αγαπημένα από τους καταναλωτές.

ΠΗΓΗ: imerisia.gr

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Verified by MonsterInsights