Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
30 Σεπτεμβρίου 2022

Ενημέρωση από τον βουλευτή Λευκάδας

ΚΟΙΝΟΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Ερώτηση για τη μείωση του κατώτερου μισθού και της ενσωμάτωσης του 13ου – 14ου μισθού

Ερώτηση κατέθεσαν στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 4 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Λευκάδας Σπύρος Μαργέλης, ζητώντας τους, μεταξύ άλλων, την εύρεση εναλλακτικών προτάσεων αντί της μείωσης του κατώτερου μισθού και της ενσωμάτωσης του 13ου – 14ου μισθού.

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι κ.κ. βουλευτές Νάντια Γιαννακοπούλου, Μιχάλης Κατρίνης και Σπύρος Μοσχόπουλος.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στους Υπουργούς Εργασίας και Ανάπτυξης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η ατζέντα της τρόικα για το 2012, περιλαμβάνει μια δύσκολη χρονιά, όπου οι «θυσίες» του 2011 μπορεί να χρειαστούν νέες προσαρμογές. Τα μηνύματα που στέλνονται προς πάσα κατεύθυνση είναι συγκεκριμένα και αφορούν, τόσο στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη α) ο διάλογος του επιχειρηματικού κόσμου με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, όπου από τη μία η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει μέχρι να ολοκληρωθεί ο διάλογος, αλλά και δεν προτίθεται από την άλλη να μη δώσει λύση, β) η εξειδίκευση των στόχων για την επιβίωση των Ταμείων, καθώς τα περισσότερα επικουρικά ταμεία εμφανίζουν σοβαρά ελλείμματα με τάση επιδείνωσης και γ) η διερεύνηση ρυθμίσεων για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα.

Η εξέταση των πιθανών λύσεων στα παραπάνω ζητήματα από πλευράς κυβέρνησης, είναι αυτονόητο ότι περιλαμβάνει πολλές εναλλακτικές προτάσεις, μεταξύ των οποίων η επανεξέταση του ελάχιστου μισθού, η κατάργηση του 13-14ου μισθού, η κατάργηση της αυτόματης ωρίμανσης με βάση όχι μόνο τον χρόνο αλλά και την απόδοση και άλλων κανονιστικών ρυθμίσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συνόλου, σχεδόν, των φορέων όπως η Γ.Σ.Ε.Ε., η Ε.Σ.Ε.Ε. και ο Σ.Ε.Τ.Ε., αν καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός και μειωθεί ο κατώτερος, η ύφεση της ελληνικής οικονομίας θα ανέλθει στο 10%, καθώς πρόκειται για μια οικονομία καθαρά εσωστρεφή. Επιπλέον, σύμφωνα με στοιχεία, οι σημερινοί κατώτατοι μισθοί, όπως προβλέπονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.) καλύπτουν μόνο το 15% των εργαζομένων στη χώρα μας, τη στιγμή που το υπόλοιπο 85% καλύπτεται κυρίως από τις κλαδικές, τοπικές ή άλλου είδους συμβάσεις που παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις από την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων παραμένει εξαιρετικά χαμηλή, καθώς αποτυπώνεται ξεκάθαρα η υστέρηση της χώρας μας σε ποιοτικούς δείκτες επιχειρηματικής ανάπτυξης, όπως η διαμόρφωση ενός πλαισίου διαφάνειας στις συναλλαγές, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις.

Συνεπώς, οι μειώσεις των κατώτατων μισθών, οι οποίοι προβλέπονται στην Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. αφενός θα επιτείνουν την ύφεση και αφετέρου θα έχουν περιορισμένα αποτελέσματα όσον αφορά την μείωση του μισθολογικού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων, συνολικά, ενώ η ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού στον βασικό μισθό θα αυξήσει σημαντικά τον τελευταίο, με πιθανή συνέπεια να ζητηθούν στο μέλλον περαιτέρω περικοπές.

Οι σημαντικές αυτές διαφαινόμενες εξελίξεις, τη δεδομένη χρονική στιγμή και με τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν στα ελληνικά νοικοκυριά θα είναι καταστροφικές για ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως, απαιτείται μία λύση που θα τονώνει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων (η οποία δεν πλήττεται από το μισθολογικό κόστος, σύμφωνα με τα εργοδοτικά σωματεία), θα στηρίζει τα ασφαλιστικά ταμεία και δεν θα επιφέρει περαιτέρω πλήγματα στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί :

1. Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία, πέραν του μισθολογικού κόστους, εξαρτάται από (α) τις μεθόδους οργάνωσής τους, (β) την κεφαλαιουχική και τεχνολογική τους υποδομή, (γ) το κόστος προμηθειών πρώτων υλών και υπηρεσιών από τρίτους, (δ) το ρυθμιστικό περιβάλλον και (ε) το κόστος χρηματοδότησής τους;

2. Ποιες είναι οι εναλλακτικές προτάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση αντί της οριζόντιας μείωσης των μισθών του ιδιωτικού τομέα που δεν αντέχει άλλες μειώσεις και δεν αναμένεται να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων;

3. Προτίθεται η κυβέρνηση να δεχτεί την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, όπως προτείνουν ορισμένες εργοδοτικές οργανώσεις, με κίνδυνο άμεσα ή μελλοντικά να μειωθούν οι κατώτερες αποδοχές των εργαζομένων, συγκρινόμενες με τις κατώτατες αποδοχές εργαζομένων άλλων χωρών του ευρωπαϊκού νότου; Θα αρνηθεί την παραπάνω πρόταση ώστε να εξασφαλίσει, όπως είναι δίκαιο, τους κατώτερους μισθούς και τις αποδοχές των εργαζομένων για να μη δεχθούν περαιτέρω πλήγματα τα χαμηλά εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα;

4. Προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τις μισθολογικές συμβάσεις «ρετιρέ» και να τις προσαρμόσει στα σημερινά δεδομένα, τόσον όσον αφορά τα κατώτατα όριά τους, όσο και τις υπερβολικές προβλεπόμενες αυξήσεις, τα ειδικά προνόμια και επιδόματα;

ΚΟΙΝΟΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Επιστολές βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές

Δύο επιστολές κατατέθηκαν από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Λευκάδας Σπύρος Μαργέλης, αναφορικά με την απαγόρευση δόμησης σε εκτός σχεδίου περιοχές που προβλέπεται να γίνει με Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση ζητώντας την απόσυρσή του και στην περίπτωση που η Κυβέρνηση επιμείνει, να έρθει στη Βουλή ως σχέδιο νόμου προκειμένου να ακολουθηθεί η σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ακολουθούν οι δύο αναφερόμενες επιστολές:

Πρώτη Επιστολή

Κε Υπουργέ ,

Έχετε δώσει στη δημοσιότητα για διαβούλευση σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά τις χρήσεις γης.

Επειδή το σχέδιο Π.Δ εμπεριέχει πολύ σημαντικά θέματα που επηρεάζουν άμεσα την τοπική ανάπτυξη και την ποιότητα ζωής.

Επειδή υπάρχουν γενικά πολεοδομικά σχέδια που μόλις έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι σε εξέλιξη,

Ζητούμε

Λόγω της σοβαρότητας των άρθρων το σχέδιο Π.Δ να κατατεθεί ως σχέδιο νόμου στη Βουλή και να ακολουθήσει τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ

ΤΣΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΣΤΡΑΤΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

ΜΑΓΚΟΥΦΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΑΣΟΣ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΒΛΑΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΕΜΜΙΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΒΑΡΒΑΡΙΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Δεύτερη Επιστολή

Αξιότιμοι Υπουργοί,

Για άλλη μια φορά επειδή πονάει ένα δόντι, εμείς ετοιμαζόμαστε να κόψουμε το …κεφάλι.

Πληροφορούμαστε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχωράει με Προεδρικό Διάταγμα, σε καθολική απαγόρευση της δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές, ακόμη και σε σημερινά άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα και αγροτεμάχια.

Η αδυναμία της Πολιτείας να αντιμετωπίσει την αυθαίρετη δόμηση και η ανικανότητά της να προχωρήσει, για δεκαετίες -λόγω μιας απαράδεκτης γραφειοκρατίας- σε πολεοδόμηση περιοχών με πιεστικές ανάγκες, παράλληλα με την άνθηση μιας διαπλοκής, από τις πλέον κλασικές, των ελεγκτικών και μη μηχανισμών, με μεγάλα αλλά και μικρά συμφέροντα, συμπληρώνεται τώρα με μία αδιανόητη και αδικαιολόγητη απαγόρευση.

Εκατομμύρια περιουσίες απαξιώνονται. Οι ιδιοκτήτες τους, μεταξύ των οποίων και χιλιάδες ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβίζονται και εξαπατώνται για άλλη μια φορά από το ελληνικό κράτος.

Ένας ολόκληρος κλάδος, από τους σημαντικότερους -αυτός της οικοδομής- που ήδη χειμάζεται από την οικονομική κρίση, δέχεται καίριο πλήγμα.

Μια νέα γενιά αυθαιρέτων ετοιμάζεται.

Επειδή, κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης θα ήταν αδιανόητο, με ένα Προεδρικό Διάταγμα, όσο αγνές και αν είναι οι προθέσεις των συντακτών του, να εκμηδενιστεί η περιουσία εκατομμυρίων ιδιοκτητών και να πληγεί καίρια η μέση ελληνική οικογένεια, ζητούμε την απόσυρσή του και εάν η Κυβέρνηση επιμένει, να έρθει στη Βουλή ανάλογη νομοθετική ρύθμιση ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τοποθετηθούμε και ανάλογα να ψηφίσουμε.

Με εκτίμηση,

Οι Βουλευτές

ΒΑΡΔΙΚΟΣ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ

ΑΓΑΤΣΑ ΑΡΙΑ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

ΒΟΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ

ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ ΕΥΤΥΧΙΟΣ

ΕΜΙΝΙΔΗΣ ΣΑΒΒΑΣ

ΖΩΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΗ ΜΑΡΙΑ

ΚΑΡΥΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΚΑΣΣΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΑΤΡΙΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΧΑΡΑ

ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

ΜΑΡΓΕΛΗΣ ΣΠΥΡΟΠΑΝΟΣ

ΜΕΡΕΝΤΙΤΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ

ΜΠΑΤΖΕΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ ΑΦΡΟΔΙΤΗ

ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΡΑΣΥΡΗΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΣΚΡΑΦΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ

ΣΤΑΣΙΝΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΤΖΕΛΕΠΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

ΤΟΓΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

ΤΣΟΥΡΗ ΕΛΠΙΔΑ

ΦΑΡΜΑΚΗ-ΓΚΕΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΧΑΪΔΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΧΑΝΤΑΒΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΚΟΙΝΟΥΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Τροπολογίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015»

Τρεις τροπολογίες στο σχέδιο νόμου «Επείγουσες ρυθμίσεις που αφορούν την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015» κατέθεσαν χθες 43 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με πρωτοβουλία της Λούκα Τ. Κατσέλη.

Η πρώτη τροπολογία (συνυπογράφεται συνολικά από 41 βουλευτές) θέτει κανόνες στη λειτουργία των εισπρακτικών εταιρειών, καθώς με βάση το άρθρο 3 παρ. 11 του πολυνομοσχεδίου θα μπορεί πλέον να ανατίθεται στις εισπρακτικές εταιρείες η ενημέρωση οφειλετών των ασφαλιστικών ταμείων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με την προτεινόμενη τροπολογία παρέχεται επαρκής προστασία από τον κίνδυνο καταχρήσεων των εισπρακτικών εταιρειών σε βάρος της προσωπικής σφαίρας και των προσωπικών δεδομένων των οφειλετών (π.χ. η τηλεφωνική ενημέρωση να γίνεται μόνο εργάσιμες ημέρες, η υποχρέωση τήρησης αρχείου ηλεκτρονικής καταγραφής των τηλεφωνικών επικοινωνιών, η αποτροπή παρενόχλησης τρίτων προσώπων με τρόπο που να καταστρατηγούν περιορισμούς που έχουν τεθεί για την προστασία της προσωπικής σφαίρας και των προσωπικών).

Η δεύτερη τροπολογία (συνυπογράφεται συνολικά από 44 βουλευτές) δίνει τη δυνατότητα χορήγησης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα εφόσον προκύπτει ότι το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρεών τους προς το Δημόσιο είναι μικρότερο από το σύνολο των βεβαιωμένων και εκκαθαρισμένων χρηματικών απαιτήσεων τους κατά του Δημοσίου. Με τον τρόπο αυτό χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίζουν ομαλά την οικονομική τους δραστηριότητα και φυσικά πρόσωπα μπορούν να διενεργούν απρόσκοπτα τις συναλλαγές τους, χωρίς περιορισμούς εξαιτίας της αδυναμίας του Δημοσίου να προχωρήσει σε τακτοποίηση των ταμειακών οφειλών του.

Τέλος, με την τρίτη τροπολογία (συνυπογράφεται συνολικά από 41 βουλευτές) παρέχονται διευκολύνσεις για την αποπληρωμή οφειλών προς το δημόσιο και σε εκείνους τους οφειλέτες των οποίων οι οφειλές είναι ενήμερες, προκειμένου να συνεχίσουν να καταβάλουν με συνέπεια τις οφειλές και τις υποχρεώσεις τους και να μην καταστούν και αυτές τους ληξιπρόθεσμες. Τονίζεται ότι μέχρι σήμερα παρέχονται κίνητρα για τη διευκόλυνση των δυνατοτήτων αποπληρωμής των οφειλετών ληξιπρόθεσμων χρεών, με αποτέλεσμα οφειλέτες των οποίων οι οφειλές είναι ενήμερες να έχουν κίνητρο να τις καταστήσουν ληξιπρόθεσμες! Συγκεκριμένα, με την τροπολογία αυτή προτείνεται να διπλασιαστεί ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων για την καταβολή των συνολικών οφειλών από φόρους εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας που αφορούν ρυθμιζόμενες ανέλεγκτες υποθέσεις του επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Επισυνάπτονται οι τρεις τροπολογίες με τους υπογράφοντες βουλευτές.

Προς το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο και ο ελληνικός λαός σε οριακές συνθήκες.

Πρώτιστο χρέος μας είναι η σταθεροποίηση της χώρας μέσω της ουσιαστικής στήριξης των προσπαθειών της Κυβέρνησης Παπαδήμου.

Παράλληλα όμως, εμείς οι βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι οι σχέσεις της παράταξής μας με την ελληνική κοινωνία έχουν κλονισθεί, με αποτέλεσμα τον υπαρκτό κίνδυνο περιθωριοποίησης και απαξίωσής της μετά από ένα πρωτόγνωρο εκλογικό αποτέλεσμα στην μεταπολιτευτική περίοδο.

Η παρατεινόμενη αμηχανία, το τέλμα στο οποίο βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ, θα έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και στο εκλογικό αποτέλεσμα και την ίδια την υπόσταση και προοπτική της παράταξης.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση κανείς δεν μπορεί να σιωπά, ούτε να ελίσσεται με εσωκομματικές σκοπιμότητες, ενώ επιβάλλονται ΚΑΙΡΙΕΣ και ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΤΑΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ.

ΖΗΤΟΥΜΕ:

Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου που συγκαλείτaι, να διασφαλίσουν ότι:

1. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει ένα ΠΛΗΡΗ και ΕΙΛΙΚΡΙΝΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ της πρόσφατης Κυβερνητικής του θητείας, χωρίς ωραιοποιήσεις, χωρίς συγκαλύψεις και χωρίς μηδενισμούς.

Επιβάλλεται να αναληφθούν οι ευθύνες, έτσι ώστε, μέσα από την δίκαιη κριτική και την ανοιχτή αυτοκριτική να αποκατασταθούν οι τραυματισμένοι δεσμοί εμπιστοσύνης του ΠΑΣΟΚ με την Ελληνική Κοινωνία.

2. Την επεξεργασία ενός ρεαλιστικού προγράμματος εξόδου της χώρας από την κρίση. Ενός προγράμματος που θα μας επανασυνδέσει με τις αρχές της παράταξής μας, αποκαθιστώντας τα θεμέλια της οικονομικής και κοινωνικής δικαιοσύνης που τραυματίσαμε.

Ενός προγράμματος που θα μας εναρμονίσει με τις αναγκαίες βαθιές αλλαγές στην Ευρώπη, αλλά και στην χώρα μας, θα προωθεί ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος και θα αξιοποιεί για την ανάπτυξη όλα τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας. Που θα προωθεί, τέλος, την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής και του πολιτικού συστήματος.

3. Eπιβάλλεται καθαρή λύση άμεσα, στο θέμα της ηγεσίας.

Δεν υπάρχει χώρος για γκρίζες ζώνες, και για διευθετήσεις κορυφής. Την πορεία του ΠΑΣΟΚ και την ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ του, πρέπει να προσδιορίσει άμεσα και κυρίαρχα η κοινωνία, η βάση της παράταξης, η βάση του ΠΑΣΟΚ.

Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος πρέπει να πάρουν τον λόγο τόσο για το πρόσφατο κυβερνητικό παρελθόν όσο και για την επόμενη ημέρα. Με σεβασμό στην διαφορετική άποψη, με δημοκρατικές διαδικασίες.

Το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει να καθορίσει άμεσα σε σύντομο χρόνο την εκλογή Προέδρου από την βάση σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού.

Μόνο έτσι το ΠΑΣΟΚ θα πιστοποιήσει ότι διατηρεί πάντα τα χαρακτηριστικά του Κινήματος και όχι του φθίνοντος κόμματος-μηχανισμού.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Αθανασιάδης Αλέξανδρος

Αλευράς Νάσος

Αρβανιτίδης Γεώργιος

Βαρδίκος Πυθαγόρας

Βλατής Ιωάννης

Βούρος Ιωάννης

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Ευθυμίου Πέτρος

Καρύδης Δημήτριος

Κατρίνης Μιχαήλ

Κεδίκογλου Σίμος

Κουσελάς Δημήτριος

Μαργέλης Σπυροπάνος

Μερεντίτη Αθανασία

Μοσχόπουλος Σπύρος

Ντόλιος Γεώργιος

Παντούλας Μιχαήλ

Πρωτόπαπας Χρήστος

Στασινός Παύλος

Τσουρή Ελπίδα

0 Shares

Σχετικά άρθρα

2 Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.