Ειδήσεις από και για το Μεγανήσι
1 Αυγούστου 2021

ΜΕΝΤΗΣ Ο ΤΡΙΣΧΙΛΙΟΧΡΟΝΟΣ, ΜΕΝΤΗΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ, Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ

του Βασίλη Σακκά

“Ψαρέψαμε” από το διαδίκτυο και το “Ελληνικό Πανόραμα” (τεύχος  46, Ιούλιος – Αύγουστος 2005) ένα λυρικό κείμενο του τότε δημάρχου του νησιού μας κ. Βασ. Σακκά που το περιοδικό το δημοσίευσε αυτούσιο, όπως και μεις το αναδημοσιεύουμε.

«Χιλιοτραγουδιστή Όμηρε, παίξε με το πολύχρωμο δοξάρι σου και δείξε μας εικόνες για τους ηγεμόνες της αρχαίας Ελληνικής δόξας, πες μας για τους γήινους θεούς, για τις γαλανομμάτες κόρες τους και θεές, για τους ημίθεους, τους μικρούς και μεγάλους ηγεμόνες, άρχοντες της εποχής εκείνης, πες μας για το δικό μας ηγεμόνα βασιλιά τον Μέντη, το γιο του Αγχίαλου του Ομηρικού γίγαντα, που ήταν φίλος του Δυσσέα του Λευκαδίτη.

Τραγούδισέ μας με τον όμορφο στίχο σου στους αγώνες των ανθρώπων, των ηγεμόνων και πες μας για τους Ταφίους ή Τηλεβόες που ήταν Μυκηναίοι στην καταγωγή και είχαν άμετρα καράβια και ταξίδευαν κι άραζαν στα μοναδικά στον κόσμο λιμάνια, κυρίως στο Ταφίον, σημερινό Βαθύ, που για να τα προστατέψουν από τους καιρούς κατασκεύαζαν δύο κυκλώπειους λιμενοβραχίονες – ο ένας νάτος – στη βάση του βρίσκονται πελώριοι βράχοι 3-5 τόνων.

Οι δικοί μας ναυτικοί ταξίδευαν σ’ όλο τον τότε γνωστό κόσμο, στην Ιταλία, στην Αφρική και – καθώς γράφει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα, «το σημερινό Κάπρι της Ιταλίας είναι αποικία των Ταφίων του Μέντη, του δικού μας αρχηγού και ηγεμόνα.

Στην «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» αναφέρεται, ότι οι Τάφιοι με τα πλοία τους μετέφεραν στην Τροία τον στρατό του βασιλιά του Δουλιχίου Μέγη. Ο Μέντης, λέγει ο Όμηρος, εκαυχάτο ότι: «είμαι περήφανος που είμαι γιος του φρόνιμου Αγχίαλου και κυβερνώ τους ναυτικούς Ταφίους».

Αυτός ήταν ο Μέντης ο δικός μας ηγεμόνας, ο βασιλιάς των Ταφίων, έτσι η ναυτική παράδοση των Ταφίων έμεινε ζωντανή από τότε μέχρι σήμερα. Ακόμα και ο μεγάλος δικός μας ήρωας Γεροδήμος ή Δημοτσέλος του 1821 κατέβηκε από το Σπαρτοχώρι στη Λευκάδα να μπαρκάρει στα καράβια και αργότερα στο Λεσίνι έκανε στόλο που κυνήγησε τα τούρκικα καράβια.

Αυτός ήταν ο Μέντης, αυτοί είναι οι Τάφιοι οι Μεγανησιώτες, πάντα οι ίδιοι».

0 Shares

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *